Reklama
Reklama

Mówią, że to jeden z najzdrowszych napojów na świecie. W Polsce jest coraz popularniejszy

Wiosna to czas motywujący wiele osób do zadbania o sylwetkę. Ważne są ćwiczenia i zbilansowane posiłki, jednak warto uzupełnić jadłospis o kombuchę, która zyskała miano najzdrowszego napoju na świecie. W Polsce staje się coraz bardziej popularna ze względu na zdrowotne właściwości. Sprawdź najważniejsze informacje o tej herbacie.

Kombucha to sfermentowana herbata, którą możemy spotkać w wielu sklepach na półkach ze zdrową żywnością. Ten napój ma właściwości probiotyczne, a według ostatnich badań pomaga także w procesie odchudzania, a dokładniej w zredukowaniu tłuszczu brzusznego będącego nie tylko problemem estetycznym, ale też zdrowotnym. Warto zatem zacząć ją pić, aby osiągnąć wymarzoną sylwetkę. 

Jak działa kombucha na nasz organizm?

Kombucha powstaje w procesie fermentacji herbaty i to właśnie wtedy tworzą się mikroorganizmy probiotyczne. Według badań potrafią one zmienić metabolizm tłuszczów, w zdrowy sposób przetwarzając je i magazynując. Wstępne analizy na ludziach wskazują też na regulowanie poziomu cukru we krwi.

Konieczne jest jednak wykonanie randomizowanych badań klinicznych, które jeszcze bardziej potwierdzą wiarygodne dowody na skuteczne działanie kombuchy w poprawie mikrobiomu i wspomaganiu odchudzania.

Ta herbata może stać się uzupełnieniem codziennej diety dla osób chcących zadbać o zdrowie i sylwetkę za pomocą naturalnych sposobów. Nie zapominajmy przy tym o zbilansowanych posiłkach i regularnych ćwiczeniach niezbędnych w procesie odchudzania. 

Jak pić kombuchę? Przepis z octem jabłkowym i czarną herbatą

Kombuchę możemy przyrządzić z innymi produktami, dzięki czemu zyska niepowtarzalny smak. Wiele osób robi ten sfermentowany napój z octem jabłkowym i czarną herbatą.

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia tego zdrowotnego napoju? Oto lista:

  • 1 l wody;
  • 240 ml octu jabłkowego;
  • 100 g słodzidła;
  • 3 torebki czarnej herbaty;
  • starter kombucha

Na początek należy zagotować wodę i we wrzątku zanurzyć torebki czarnej herbaty. Pozostawiamy je do zaparzenia na około 15 minut.

Po tym czasie wyjmujemy torebki z wody, a do naparu dosypujemy słodzidło  i mieszamy do momentu, aż się rozpuści. Następnie odstawiamy herbatę do wystygnięcia. 

W kolejnym kroku przelewamy napar do szklanego naczynia fermentacyjnego i od razu dodajemy starter kombucha oraz ocet jabłkowy

Naczynie przykrywamy fermentacyjną gazą i zabezpieczamy je gumkami. Potem stawiamy słoik w ciepłym, lecz nie w słonecznym miejscu. 

Tak przygotowaną kombuchę pozostawiamy do fermentacji na około 10 dni. Czas ten możemy skracać lub wydłużać, w zależności od indywidualnych potrzeb. 

Zobacz też:

Zaparcia i niestrawność odejdą w zapomnienie. Wystarczy łyżeczka dziennie

Gdzie wyrzucić starą patelnię? To pytanie zadaje ponad 700 osób miesięcznie

Twoje ręczniki będą śnieżnobiałe przez lata. Wystarczy, że do prania dodasz to

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie