Mówią, że to jeden z najzdrowszych napojów na świecie. W Polsce jest coraz popularniejszy
Wiosna to czas motywujący wiele osób do zadbania o sylwetkę. Ważne są ćwiczenia i zbilansowane posiłki, jednak warto uzupełnić jadłospis o kombuchę, która zyskała miano najzdrowszego napoju na świecie. W Polsce staje się coraz bardziej popularna ze względu na zdrowotne właściwości. Sprawdź najważniejsze informacje o tej herbacie.
Kombucha to sfermentowana herbata, którą możemy spotkać w wielu sklepach na półkach ze zdrową żywnością. Ten napój ma właściwości probiotyczne, a według ostatnich badań pomaga także w procesie odchudzania, a dokładniej w zredukowaniu tłuszczu brzusznego będącego nie tylko problemem estetycznym, ale też zdrowotnym. Warto zatem zacząć ją pić, aby osiągnąć wymarzoną sylwetkę.
Kombucha powstaje w procesie fermentacji herbaty i to właśnie wtedy tworzą się mikroorganizmy probiotyczne. Według badań potrafią one zmienić metabolizm tłuszczów, w zdrowy sposób przetwarzając je i magazynując. Wstępne analizy na ludziach wskazują też na regulowanie poziomu cukru we krwi.
Konieczne jest jednak wykonanie randomizowanych badań klinicznych, które jeszcze bardziej potwierdzą wiarygodne dowody na skuteczne działanie kombuchy w poprawie mikrobiomu i wspomaganiu odchudzania.
Ta herbata może stać się uzupełnieniem codziennej diety dla osób chcących zadbać o zdrowie i sylwetkę za pomocą naturalnych sposobów. Nie zapominajmy przy tym o zbilansowanych posiłkach i regularnych ćwiczeniach niezbędnych w procesie odchudzania.
Kombuchę możemy przyrządzić z innymi produktami, dzięki czemu zyska niepowtarzalny smak. Wiele osób robi ten sfermentowany napój z octem jabłkowym i czarną herbatą.
Jakich składników potrzebujemy do zrobienia tego zdrowotnego napoju? Oto lista:
- 1 l wody;
- 240 ml octu jabłkowego;
- 100 g słodzidła;
- 3 torebki czarnej herbaty;
- starter kombucha.
Na początek należy zagotować wodę i we wrzątku zanurzyć torebki czarnej herbaty. Pozostawiamy je do zaparzenia na około 15 minut.
Po tym czasie wyjmujemy torebki z wody, a do naparu dosypujemy słodzidło i mieszamy do momentu, aż się rozpuści. Następnie odstawiamy herbatę do wystygnięcia.
W kolejnym kroku przelewamy napar do szklanego naczynia fermentacyjnego i od razu dodajemy starter kombucha oraz ocet jabłkowy.
Naczynie przykrywamy fermentacyjną gazą i zabezpieczamy je gumkami. Potem stawiamy słoik w ciepłym, lecz nie w słonecznym miejscu.
Tak przygotowaną kombuchę pozostawiamy do fermentacji na około 10 dni. Czas ten możemy skracać lub wydłużać, w zależności od indywidualnych potrzeb.
Zobacz też:
Buty ślizgają się na śniegu i lodzie? Spryskaj je tym, a unikniesz upadku
Zaklej pomidory taśmą w ten sposób, a się nie zepsują. Będą świeże przez 2 tygodnie
Nazywają ją “czarnym klejnotem kuchni”. W Polsce rzadko jedzona, choć ma mnóstwo zalet