Reklama
Reklama

Mało kto wie o tej ukrytej funkcji sitka, a rozwiązuje uporczywy kuchenny problem

Sitko to przybór kuchenny, po który często sięgamy. Odcedzanie, przesiewanie, suszenie – wszystkie te funkcje spełnia ten niepozorny przedmiot. Nie każdy jednak wie o ukrytej funkcji sitka. Rozwiąże ona problem, z którym często borykamy się w kuchni.

Sitko jest nieodłącznym towarzyszem każdego kucharza. W dużych odcedzamy makaron, w mniejszych zaparzamy zioła. Bez sitka nie przesiejemy mąki, ułatwia ono mycie i suszenie owoców i sałat. Wiele osób nie potrafi jednak w pełni wykorzystać możliwości, jakie daje sitko.  

Ukryta funkcja sitka kuchennego 

Ten problem znamy wszyscy: odcedzasz makaron, a nagle sitko zsuwa się do garnka i cała praca obraca się wniwecz. Jak się okazuje, jest na to sposób, o którym nie każdy musiał do tej pory wiedzieć. Zdradziła go na swoim instagramowym profilu użytkowniczka @inamallina.  

Sitko zakończone jest często oczkiem. Opieramy je o garnek podczas przecedzania makaronu, płukania owoców czy przesiewania mąki. Dzięki temu, że wsadzisz w oczko widelec lub łyżkę, sitko nie spadnie do garnka.  

Ten banalny trik zachwycił internautów - filmik influenserki ma już ponad trzy miliony wyświetleń. W komentarzach znajdziemy same zachwyty:  

"Dla mnie odkryłaś dziś Amerykę" 

"Całe życie mnie to denerwowało. Dziękuję" 

"Nieźle. A ja zawsze wołałam syna, żeby podtrzymywał sitko"  

Dzięki oczku na końcu sitka możemy też je powiesić w kuchni na haczyku, by mieć je zawsze pod ręką.  

Czytaj też: Zastanawiasz się, dlaczego nakrętki są przytwierdzone do butelek? Katarzyna Bosacka wyjaśnia

Inne ukryte funkcje sitka 

Sitko kuchenne możesz wykorzystać nie tylko do przecedzania i przesiewania. Każdy zna problem ze zbyt twardym masłem. W przypadku wypieków często jego konsystencja jest zbyt zbita i wymaga dłuższej obróbki. Tak samo rzecz wygląda podczas smarowania pieczywa. Jest na to trik. Przejedź po kostce masła sitkiem. Uzyskasz w ten sposób dużo prostsze do użycia wiórki. Podobnie możesz postąpić z twardą margaryną.  

Jeśli nie masz pod ręką tarki, sitko pomoże ci ją zastąpić. Dzięki niemu zetrzesz ser lub obierzesz niektóre warzywa. Sprawdzi się to zwłaszcza w przypadku warzyw gotowanych na sałatkę jarzynową. Umyj je przed gotowaniem, a potem przejedź po nich sitkiem.   

Zobacz też:

Nie jedz takiej cukinii. Lepiej wyrzuć do kosza, zanim zachorujesz

Parz przez 15 minut i pij przed posiłkiem. Kilogramy szybko polecą w dół

Tak wyczyścisz stare słoiki na przetwory. Nie ma szybszego sposobu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: domowe sposoby | triki