Mało kto wie o tej ukrytej funkcji sitka, a rozwiązuje uporczywy kuchenny problem
Sitko to przybór kuchenny, po który często sięgamy. Odcedzanie, przesiewanie, suszenie – wszystkie te funkcje spełnia ten niepozorny przedmiot. Nie każdy jednak wie o ukrytej funkcji sitka. Rozwiąże ona problem, z którym często borykamy się w kuchni.
Sitko jest nieodłącznym towarzyszem każdego kucharza. W dużych odcedzamy makaron, w mniejszych zaparzamy zioła. Bez sitka nie przesiejemy mąki, ułatwia ono mycie i suszenie owoców i sałat. Wiele osób nie potrafi jednak w pełni wykorzystać możliwości, jakie daje sitko.
Ten problem znamy wszyscy: odcedzasz makaron, a nagle sitko zsuwa się do garnka i cała praca obraca się wniwecz. Jak się okazuje, jest na to sposób, o którym nie każdy musiał do tej pory wiedzieć. Zdradziła go na swoim instagramowym profilu użytkowniczka @inamallina.
Sitko zakończone jest często oczkiem. Opieramy je o garnek podczas przecedzania makaronu, płukania owoców czy przesiewania mąki. Dzięki temu, że wsadzisz w oczko widelec lub łyżkę, sitko nie spadnie do garnka.
Ten banalny trik zachwycił internautów - filmik influenserki ma już ponad trzy miliony wyświetleń. W komentarzach znajdziemy same zachwyty:
"Dla mnie odkryłaś dziś Amerykę"
"Całe życie mnie to denerwowało. Dziękuję"
"Nieźle. A ja zawsze wołałam syna, żeby podtrzymywał sitko"
Dzięki oczku na końcu sitka możemy też je powiesić w kuchni na haczyku, by mieć je zawsze pod ręką.
Czytaj też: Zastanawiasz się, dlaczego nakrętki są przytwierdzone do butelek? Katarzyna Bosacka wyjaśnia
Sitko kuchenne możesz wykorzystać nie tylko do przecedzania i przesiewania. Każdy zna problem ze zbyt twardym masłem. W przypadku wypieków często jego konsystencja jest zbyt zbita i wymaga dłuższej obróbki. Tak samo rzecz wygląda podczas smarowania pieczywa. Jest na to trik. Przejedź po kostce masła sitkiem. Uzyskasz w ten sposób dużo prostsze do użycia wiórki. Podobnie możesz postąpić z twardą margaryną.
Jeśli nie masz pod ręką tarki, sitko pomoże ci ją zastąpić. Dzięki niemu zetrzesz ser lub obierzesz niektóre warzywa. Sprawdzi się to zwłaszcza w przypadku warzyw gotowanych na sałatkę jarzynową. Umyj je przed gotowaniem, a potem przejedź po nich sitkiem.
Zobacz też:
Więcej nie kupisz kostek do zmywarki. Zrobisz je za grosze w domu, a naczynia będą lśnić
Tak samodzielnie odpowietrzysz kaloryfer. Nie musisz wzywać fachowca
Mało znany sposób na chrypkę. Syrop z tego owocu zadziała lepiej niż drogie leki