Połącz 3 kuchenne produkty i przetrzyj lodówkę. Będzie lśniła, jak nowa
Lodówka służy do przechowywania żywności, powinna być więc czysta. Utrzymanie urządzenia w porządku przedłuża też jego żywotność. Mycie lodówki kojarzy nam się z wielkim przedsięwzięciem. Jeśli użyjesz jednak starego domowego sposobu, szybko doprowadzisz ją do porządku. Podpowiadamy, jak często myć lodówkę i jak to robić, by służyła jak najdłużej.
Kiedyś lodówki wymagały regularnego rozmrażania. Trzeba je było przeprowadzić co najmniej dwa razy w roku. Była to też okazja do gruntownego czyszczenia urządzenia.
Nowoczesne urządzenia typu No Frost nie wymagają rozmrażania. Nie oznacza to jednak, że nie trzeba utrzymywać w nich czystości. Jak często myć taką lodówkę? Przede wszystkim za każdym razem, gdy się w niej coś rozleje. Często się to zdarza i trzeba wtedy reagować natychmiast. Zalegające resztki żywności to nie tylko estetyczny wygląd. Wpływają na ilość bakterii w środku oraz skracają żywotność urządzenia. Jeśli udaje ci się uniknąć takich przypadków, przeprowadzaj gruntowne mycie lodówki raz na kwartał.
W lodówce przechowujemy żywność, lepiej więc nie używać do jej czyszczenia ostrych środków chemicznych. Lepiej posłużyć się w tym celu produktami, które masz w kuchni. Ich wykorzystanie będzie tanie i skuteczne. Jest kilka domowych sposobów na umycie lodówki:
- woda z octem: wymieszaj płyny w stosunku 1:1 i umyj lodówkę;
- woda z sodą oczyszczoną: w szklance wody rozpuść trzy łyżki sody. Po użyciu wytrzyj wnętrze urządzenia;
- woda z cytryną: z mieszaj sok z trzech cytryn z połową szklanki ciepłej wody. Po użyciu wytrzyj lodówkę.
Dzięki wszystkim trzem sposobom nie tylko szybko umyjesz lodówkę. Pozbędziesz się też nieprzyjemnych zapachów, co jest częstą przypadłością tego urządzenia.
Czytaj też: Ten genialny trik na umycie mikrofalówki zdradziła mi kuzynka. Po minucie lśni czystością
Aby umyć lodówkę, przede wszystkim odłącz ją od prądu. Następnie wyjmij z niej ruchome elementy, takie jak półki i pojemniki na warzywa. To pozwoli ci odkryć wszelkie zakamarki urządzenia. Lodówkę myj miękką szmatką lub gąbką, nie używaj do tego ostrych szczotek. Zastosowanie domowych sposobów pomoże ci uniknąć szorowania.
Podczas czyszczenia urządzenia nie zapominaj o uszczelkach oraz o odpływie skraplacza. Ten ostatni decyduje o sprawności lodówki. Odpływ wyczyść szczoteczką. Jeśli jej nie masz, zanurz patyczek kosmetyczny w spirytusie lub w occie i wyczyść od wewnątrz odpływ. To on decyduje o prawidłowym działaniu sprzętu.
Bardzo ważną rzeczą jest osuszenie wszystkich elementów lodówki przed włączeniem jej do prądu. Najlepiej przetrzyj ją ręcznikami papierowymi i pozostaw otwartą jeszcze przez pół godziny.
Zobacz też:
Mało znany sposób na chrypkę. Syrop z tego owocu zadziała lepiej niż drogie leki
Wcale nie ryż. Najlepszy pochłaniacz wilgoci zrobisz z tej przyprawy
Jak często trzeba zmieniać poszewkę na poduszkę? Odpowiedź może cię zaskoczyć