Reklama
Reklama

Makaron kipi w czasie gotowania? Połóż to na garnku, a rozwiążesz problem

Gotowanie makaronu zazwyczaj kończy się wykipieniem wody, przez co nie możesz odejść od garnków na dłuższą chwilę? To koszmar, który przeżywa wielu z nas. Istnieje jednak jedna, skuteczna metoda na pozbycie się tego problemu. Wystarczy, że na garnku ułożysz drewnianą łyżkę. Wyjaśniamy, jak działa ten tajemniczy sposób.

Łyżka ułożona na garnku to kuchenny trik wykorzystywany już od wielu lat przez nasze mamy, a nawet babcie. Przedmiot zapewniał, że gotowany makaron, zupa, ziemniaki czy ryż nigdy nie wykipiały. Zacznij go stosować, a pozwoli ci to na oszczędzenie wielu nerwów i czasu, który zostałby wykorzystany na sprzątanie.

Łyżka na garnku – jak to się dzieje, że nie kipi?

Kipieniu wody zapobiegniemy, układając drewnianą łyżkę na rancie garnka. Materiał, z którego wykonany jest kuchenny przyrząd, wykazuje właściwości hydrofobowe. Gdy piana podczas gotowania podnosi się, zacznie stykać się z chłodnym drewnem. W efekcie pęka, opada i nie ma szans na wykipienie na kuchenkę. W sposobie istotne jest jednak, aby łyżka nie była ciepła. Wówczas może stracić swoje właściwości i metoda nie będzie działać.

Czytaj także: Większość osób nie wie, jak prawidłowo gotować ziemniaki. Ty tez popełniasz ten błąd?

Co jeszcze zrobić, aby zawartość garnka nie wykipiała?

Poza patentem z łyżką istnieje jeszcze jeden sposób na to, żeby gotowana ciecz nie wykipiała. Przed rozpoczęciem gotowania brzegi garnka powinno się wysmarować tłuszczem. Może być to oliwa, olej czy masło. Stworzy on swoistą barierę, ponad którą woda lub zupa nie przejdą.

Zobacz też:

To mięso jest znacznie zdrowsze, niż kurczak. Polacy jedzą je dość rzadko

Chcesz schudnąć? Nim siądziesz do posiłku, wypij pół szklanki tego napoju

"Napój bogów" smakuje niebiańsko i obniża cholesterol. Samo zdrowie, a Polacy go unikają

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: domowe sposoby