Babcie jadły go na potęgę. Chroni serce jak tarcza i jest miotełką na jelita
To kwaśne warzywo rosło kiedyś w każdym polskim ogrodzie. Nasze babcie chętnie go sadziły, a później wykorzystywały w kuchni na pyszne kompoty i desery. Młode pokolenia rzadko już po niego sięgają, a to błąd, bo jest jedną z najzdrowszych roślin użytkowych, która wzmacnia odporność, chroni serce i działa jak miotełka na jelita.
Rabarbar to naturalny skarb z babcinego ogrodu, którego smak i cenne właściwości znane są od pokoleń. Na pierwszy rzut oka wygląda niepozornie, a jest bombą witaminową, która wzmacnia odporność, jest jak tarcza na serce i dba o prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego.
To zresztą tylko niewielka część tego, co ma do zaoferowania. Wielka szkoda, że w dzisiejszych czasach nie jest doceniany tak jak przed kilkudziesięcioma laty, bo można z niego zrobić pyszne orzeźwiające kompoty. Jest świetną zdrową przekąską, dodatkiem do ciast i letnich deserów.
Może cię zainteresować: Ten popularny produkt sprzyja demencji. Polacy jedzą niemal codziennie
Inna nazwa rabarbaru to rzewień. Jest rośliną wieloletnią, której cechą charakterystyczną są proste i twarde łodygi, (gdy dojrzeją są słodsze i częściej wykorzystywane w kuchni), a także ozdobne niejadalne liście kształtem przypominające rozetę.
Niektórzy myślą, że rabarbar to owoc. Tak naprawdę ta użytkowa roślina z rodziny rdestowatych jest jednak warzywem. I to zdrowszym niż może się wydawać na pierwszy rzut oka.
Niestety bywa często lekceważony, a przecież rabarbar ma tylko 21 kcal w 100 gramach. Zawiera błonnik, witaminę C, K, A, witaminy z grupy B, a także minerały tj.: żelazo, wapń, potas czy magnez.
Rabarbar jest łatwy w uprawie i ma wiele cennych właściwości. Wzmacnia odporność i kości, wykazuje także działanie przeciwzapalne i przeczyszczające. Jest jak miotełka na jelita, pomaga radzić sobie ze wzdęciami.
Dzięki zawartości dużej ilości błonnika wspomaga trawienie i jest korzystny dla serca, na które działa jak naturalny plaster, bo pomaga obniżyć poziom "złego" cholesterolu (LDL) we krwi, co zmniejsza ryzyko wielu chorób tego organu. Zawiera także przeciwutleniacze m.in. antocyjany i inne ważne pierwiastki.
Nie należy jednak z nim przesadzać, bo rabarbar zawiera kwas szczawiowy, ograniczający wchłanianie magnezu i wapnia. To może być problem dla osób z reumatyzmem czy kamieniami nerkowymi.
Czytaj również: Pij tę herbatę codziennie. Koi nerwy i wspiera układ trawienny
Chcesz wiedzieć, jak wykorzystać rabarbar w kuchni? Masz pole do popisu, ponieważ jego kwaśny smak komponuje się zarówno ze słodkimi, jak i bardziej wytrawnymi potrawami (np. wieprzowiną czy drobiem).
Najbardziej pasuje jednak do deserów m.in. kruchych ciast, babeczek, a także może być składnikiem sałatek owocowych. Zrobisz z niego pyszne konfitury, które świetnie smakuje z naleśnikami i przygotujesz kompot rabarbarowy, o wiele zdrowszy i smaczniejszy od typowej lemoniady.
Zobacz też:
Nie tylko łupki z cebuli. Zanurz jajka w tym naparze, a zyskasz najpiękniejsze pisanki
Tymi owocami też zafarbujesz pisanki. Będą mieć piękny, głęboki kolor
Goście w drodze, a na kanapie plama? Tak pozbędziesz się jej w kwadrans