Lamblie, toksyny i jaja pająków. Co tak naprawdę skrywają końcówki bananów?
Wokół końcówki banana narosło wiele mitów. Jednym z najpopularniejszych jest to, że w czubku owocu znajdują się jaja groźnych pająków. Wiele osób boi się też, że spożywając czarną część banana, nabawi się problemów zdrowotnych. Jak jest naprawdę?
Banany są bogate w prozdrowotne składniki odżywcze. Dlatego spożywanie owocu wpływa pozytywnie m.in. na zdrowie serca i nastrój danej osoby. To tylko kilka z korzyści regularnego jedzenia bananów.
Niestety wiele osób odmawia sobie przyjemności spożywania owoców i blokuje dostęp organizmowi do pożytecznych składników. Banany zawierają dużą ilość węglowodanów, wody, błonnika oraz przeciwutleniaczy. Czy rzeczywiście należy bać się spożywania owoców ze względu na to, co skrywają końcówki bananów?
Ze względu na to, że banany wyrastają z kwiatów, mają czarną końcówkę. Ta część owocu nie jest smaczna i z tego względu zaczęto przypisywać jej negatywne właściwości zdrowotne, a nawet to, że upodobały ją sobie egzotyczne pająki i składają tam jaja.
Labie, toksyny i larwy pająków to zagrożenia, które zostały wymyślone. Końcówki bananów nie skrywają w sobie żadnego niebezpieczeństwa. Po prostu nie smakują tak dobrze, jak reszta części owocu.
Żeby nie zniechęcić się do owocu, warto wiedzieć, jak go przygotowywać. Można pokroić banana w plasterki i dodać go do porannych płatków śniadaniowych, na przykład razem z jagodami. Banany nadają się też jako dodatek do wypieków lub uzupełnienie kanapek z masłem orzechowym.
Owoce można też spożywać bezpośrednio, chociażby w ramach uzupełnienia posiłku zabieranego do pracy, szkoły lub uczelni. Banany będą udanie komponować się w wieloowocowych smoothie, które stanowią prawdziwą "bombę witaminową" i znakomicie smakują.
Nie wszyscy mogą spożywać owoc i nie martwić się o swoje zdrowie. Dotyczy to osób z alergią na banany. Uczulenie obejmuje tych, którzy cierpią na zespół pyłkowo-pokarmowy lub zespół lateksowo-owocowy. Alergia na banany wywołuje objawy w obszarze jamy ustnej, gardła, warg i języka.
Symptomy ograniczają się one do swędzenia, wystąpienia wysypki, czy obrzęku skóry. Warto wiedzieć, że większość alergenu znajduje się w skórce lub pestkach. Usunięcie tych części owocu może zmniejszyć objawy lub całkowicie je wykluczyć.
Zobacz też:
Wcale nie ryż. Najlepszy pochłaniacz wilgoci zrobisz z tej przyprawy
Jak często trzeba zmieniać poszewkę na poduszkę? Odpowiedź może cię zaskoczyć
Wiesz, gdzie wyrzucić puszkę po rybie? Prawie każdy robi to źle