Kupujesz łososia? Dietetyk radzi, jak wybrać najlepszą rybę
Ryby zawierają cenne dla zdrowia składniki odżywcze, dlatego warto je jeść chociaż raz w tygodniu, choć eksperci zalecają ich spożywanie dwa razy na tydzień. Możemy wybrać np. łososia - atlantyckiego, pacyficznego, hodowlanego lub dzikiego. Który z nich jest najlepszy? Dietetyk kliniczny odpowiada.
Ostatnio Bartek Szemraj, dietetyk kliniczny i trener personalny, podzielił się wiedzą w mediach społecznościowych na temat łososia. Kupując go, musimy zwracać uwagę na metodę produkcji lub metodę połowu. To dotyczy każdej ryby.
Bartek Szemraj podpowiedział, żeby podczas zakupów wybierać łososia złowionego, a nie wyhodowanego. Jeśli kupujemy rybę porcjowaną i pakowaną, to taką informację znajdziemy na etykiecie produktu.
Dietetyk porównał łososia atlantyckiego z pacyficznym. Wskazał, że ten pierwszy jest wyhodowany, a drugi złowiony. Co to znaczy?
Bartek Szemraj wyjaśnił, że złowiona ryba żyła dziko w morzu, więc możemy traktować ją jako lepszy wybór niż tą hodowlaną, o której nie wiemy, czym była dokarmiana.
Łosoś dziki różni się od tego hodowlanego nie tylko miejscem połowów. Różnica jest również zauważalna w składnikach odżywczych trafiających do naszego organizmu, w tym cennych kwasów omega-3. Okazuje się, że łosoś dziki ma ich znacznie więcej, podobnie jak witaminy D oraz minerałów tj. żelazo, cynk, wapń, sód i potas.
Co więcej, łosoś dziki żywi się pokarmem występującym w jego naturalnym środowisku. Z kolei ryba hodowlana jest dokarmiana przez hodowców paszami, do których mogą być dodane antybiotyki zapobiegające infekcjom i chorobom.
Łosoś dziki ma ciemniejszy kolor niż ten hodowlany. Mięso tego pierwszego jest pomarańczowe, a drugiego bladoróżowe. Ponadto atlantycki zawiera więcej tłuszczu.
Różnica jest także w certyfikatach produktu. Łosoś, który został złowiony w oceanie, ma certyfikat MSC, a ten wyhodowany posiada certyfikat ASC. Dzięki tym wszystkim informacjom możemy od teraz świadomie wybierać ryby.
Zobacz też:
"Napój bogów" smakuje niebiańsko i obniża cholesterol. Samo zdrowie, a Polacy go unikają
Zamiast wyrzucać do kosza, zrób z nich syrop na przeziębienie. Na zimę będzie, jak znalazł
Zamszowe buty czyść tylko w ten sposób. Usuniesz brud i nie uszkodzisz materiału