Kupując rzodkiewki zwróć uwagę na ten szczegół. Wybierzesz te najsmaczniejsze
Świeża, chrupiąca i lekko pikantna rzodkiewka jest idealnym dodatkiem do kanapek i licznych dań. Chętnie kupowana jest więc przez wiele osób zarówno na straganach, jak i w marketach. Chcąc kupić warzywo o najwyższej jakości i świeżości, warto wiedzieć, na co szczególnie zwracać uwagę. Podpowiadamy wskazówki, dzięki którym wybierzesz w sklepie najsmaczniejsze rzodkiewki.
Rzodkiewka na ogół jest łatwo dostępnym warzywem, na które nie trzeba wydawać fortuny. Jak się okazuje, zakup wysokiej jakości oraz świeżej rzodkiewki nie jest tak prosty, jak mogłoby się wydawać. Nie bez znaczenia jest tutaj między innymi kraj pochodzenia.
Hodowla rzodkiewek w Polsce ma się dobrze, lecz pomimo tego w sklepach można znaleźć te, które przybywają do nas z dalekich krajów. Niestety często sprzedawane są one pod szyldem "polskiego produktu".
Poprzez wiele odmian, a także sposobów uprawy, dostępność świeżych rzodkiewek pochodzących z Polski jest możliwa przez większą część roku. Pomimo tego faktu, warzywo to chętnie jest importowane z takich krajów jak Hiszpania, Włochy czy Holandia.
Nawet w szczycie sezonu na polską rzodkiewkę w sklepach można znaleźć tą pochodzenia włoskiego. Co ciekawe, jej cena zazwyczaj nie jest niższa w porównaniu do tej wyhodowanej w Polsce. To, co jest niższe to zdecydowanie jakość. Jak więc rozróżnić importowane rzodkiewki od polskich?
Przeczytaj także: Tak kupisz najsłodsze truskawki na targu. Zwróć na to uwagę podczas wyboru
Odróżnienie rzodkiewek nie należy do najłatwiejszych zadań, ale na szczęście jest możliwe do wykonania. Przede wszystkim świeżość tych importowanych niestety może pozostawiać wiele do życzenia. Rzodkiewka jest niezwykle delikatnym warzywem, które szybko traci wodę. Wobec czego długi czas transportu skutkuje tym, że traci ona chrupkość oraz jędrność. Liście zaś są zwiędnięte.
Dodatkowo podczas wyboru rzodkiewki w sklepie dobrze zwrócić uwagę na jej kolor. Te pochodzące z polskich upraw mają zdecydowanie intensywniejszą barwę i co więcej, są bardziej aromatyczne. Ponownie wynika to z krótszego czasu transportu.
Importowane rzodkiewki zazwyczaj są bladsze i mają mniej intensywny zapach, ponieważ zbierane są dużo wcześniej, aby mogły przetrwać długi dystans, który muszą pokonać, aby finalnie wylądować na sklepowych półkach.
Podczas zakupów, warto więc zwracać uwagę na tych kilka podstawowych kwestii, aby mieć pewność, że zakupiona przez nas rzodkiewka będzie świeża, smaczna i chrupka. Oprócz wizualnych aspektów warto również szukać informacji o kraju pochodzenia na plakietce z ceną bądź na skrzynce, bowiem taka informacja powinna być umieszczona w widocznym dla konsumenta miejscu.
Zobacz też:
Buty ślizgają się na śniegu i lodzie? Spryskaj je tym, a unikniesz upadku
Zaklej pomidory taśmą w ten sposób, a się nie zepsują. Będą świeże przez 2 tygodnie
Nazywają ją “czarnym klejnotem kuchni”. W Polsce rzadko jedzona, choć ma mnóstwo zalet