Reklama
Reklama

Kupiłeś air fryer, żeby smażyć bez tłuszczu? Sprawdź, czy to rzeczywiście takie zdrowe

Air fryer, czyli frytownica beztłuszczowa, to prawdziwy hit ostatnich miesięcy. Wiele osób rezygnuje z dań smażonych na oleju - przygotowują je w tym kuchennym gadżecie bez używania tłuszczu, traktując to jako zdrowszą opcję. Czy robienie potraw na tym urządzeniu jest rzeczywiście tak zdrowe? Czas rozwiać wszelkie wątpliwości.

Frytki, zapiekanki, a może kurczak? Każde z tych dań i wiele innych przygotujesz w frytownicy beztłuszczowej, działającej na zasadzie cyrkulacji gorącego powietrza wewnątrz kosza. Dzięki temu twoje potrawy będą chrupiące z zewnątrz, a miękkie w środku. W tradycyjnej obróbce często używamy dużych ilości oleju. W tym przypadku nie jest to konieczne. Właśnie dlatego Polacy szturmem ruszyli do sklepów po ten gadżet kuchenny. 

Dlaczego warto smażyć dania w air fryer? Liczne zalety produktu

Korzystanie z frytownicy beztłuszczowej oferuje szereg korzyści. Wiele osób decyduje się na jej zakup, ponieważ pozwala na zmniejszenie kaloryczności przygotowywanych posiłków o 80 proc. Do smażenia na tym urządzeniu potrzebujemy jedynie 1 łyżki oleju. W przypadku patelni musimy wlać więcej tłuszczu, a nawet zdrowa oliwa z oliwek zawiera sporą ilość kalorii. 

Poza tym potrawy, które smażymy na głębokim tłuszczu, mogą zawierać tłuszcze trans, czyli częściowo uwodornione oleje, podnoszące poziom cholesterolu LDL. Wówczas istnieje większe prawdopodobieństwo chorób serca, cukrzycy i udaru mózgu. 

Negatywny wpływ na zdrowie ma też akrylamid. Powstaje podczas smażenia w wysokiej temperaturze. Air fryer zmniejsza jego ilość nawet o 90 proc

Czy smażenie na air fryer jest rzeczywiście bezpieczne dla zdrowia?

Air fryer bez dwóch zdań jest zdrowszą opcją od smażenia na głębokim tłuszczu, jednak niesie ze sobą pewne ryzyko. O jakim mowa?

W trakcie przygotowywania ryb istnieje możliwość wytworzenia produktów utlenienia cholesterolu. Te z kolei przyczyniają się do chorób serca i nowotworów. Ponadto podczas gotowania potraw w wysokiej temperaturze powstają wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne w postaci oparów, będące substancjami rakotwórczymi. 

Pamiętajmy jednak, że ryzyko wytworzenia tych związków w tym gadżecie kuchennym jest mniejsze niż podczas tradycyjnego smażenia na patelni

Wiele osób zastanawia się również, czy frytownica beztłuszczowa emituje promieniowanie tak jak np. mikrofalówka. W przeciwieństwie do kuchenki mikrofalowej air fryer nie wykorzystuje promieniowania do podgrzewania dań. Odbywa się to przez generowanie ciepła z wentylatora i rozprowadzania go wokół żywności. 

Podsumowują, warto zastąpić zwykłą patelnię frytownicą beztłuszczową. Jeśli chcemy zadbać o swoje zdrowie, to pamiętajmy, aby wrzucać na nią zdrową żywność, która stanie się jeszcze lepsza po użyciu tego urządzenia. Nie liczmy natomiast na to, że magicznie zamieni niezdrowe składniki w zdrowe potrawy. 

Zobacz też:

Nie wiesz, co zrobić z niechcianymi prezentami po świętach? Sprawdź, czy oddasz je bez paragonu

Nie musisz wzywać hydraulika do zatkanego odpływu. Tak udrożnisz go samodzielnie

Tak naładujesz baterię w telefonie o wiele szybciej. Wystarczy prosta czynność

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie | zakupy