Kisisz ogórki w ten sposób? To dość powszechny błąd, który możesz przypłacić zdrowiem
Kiszone ogórki przygotowuje się w wielu domach — przepisy mogą się nieco różnić, sposoby kiszenia również, jednak powinniśmy pamiętać o jednej niezwykle ważnej kwestii. Ten błąd jest niebezpieczny dla zdrowia, a czasami go popełniamy. Dotyczy on pojemników i opakowań, w których kisimy ogórki — niektóre z nich to zły wybór.
Fermentacja zachodząca podczas kiszenia ogórków, sprawia, że te smaczne warzywa są jeszcze zdrowsze. Kiszonki są bardzo popularne w naszym kraju i przygotowuje się je z różnych warzyw i owoców, jednak ogórki są najpopularniejsze, stąd też czasami możemy przyrządzać je w niewłaściwym opakowania.
Kiszenie polega na fermentacji — podczas tego procesu wytwarzane są kwasy organiczne takie jak kwas mlekowy. Ma on pozytywne działanie na organizm, ale wchodzi w reakcję z plastikiem, prowadząc do uwalniania się z tego materiału sztucznego, szkodliwych substancji takich jak bisfenol A (BPA), który bywa używany w produkcji poszczególnych tworzyw oraz antymon, ftalany, czyli plastyfikatory. Zarówno do soku, jak i ogórków mogą się przedostać również mikrocząsteczki plastiku.
Europejskiej Agencji Środowiska wskazała, że ponad 92 proc. mieszkańców Europy ma w organizmie dawkę BPA przekraczającą przyjęte normy. Związek ten przenika do żywności za sprawą ciepła, dlatego też w plastikowych opakowaniach nie powinno trzymać się np. herbaty, jednak ciepło wytarzane jest również podczas fermentacji, a to prowadzi do stopniowego uwalniania BPA do ogórków. A po zjedzeniu ich ten szkodliwy związek trafia do organizmu. Może on negatywnie wpływać na układ hormonalny, pokarmowy oraz funkcjonowanie tarczycy.
Dlatego też kiszenie ogródków w plastikowych wiadrach czy słojach jest niewskazane — takie pojemniki nadają się do przechowywania produktów suchych, nie powinno się ich używać podczas procesu kiszenia.
Sprawdź także: Tak suszone grzyby będą smaczne i aromatyczne. Nie musisz mieć specjalnej suszarki
Mimo iż duże plastikowe słoje, mogą wydawać się kuszącą opcją, zdecydowanie lepiej zdecydować się na zwykłe szklane słoiki — szkło pod wpływem fermentacji i ciepło nie wydziela szkodliwych składników, do tego ogórki z takiego opakowania są smaczniejsze. Inną opcją są naczynia kamionkowe, w nich również bez obaw można kisić ogórki. Plastikowe opakowania zdecydowanie lepiej zostawić na inne produkty.
Zobacz też:
Tyle możesz przechowywać pierogi z owocami w lodówce. Później lepiej je wyrzucić
Wyjątkowe grzyby pojawiły się w lasach. Smakują jak kurczak, a mało kto wie, że są jadalne
Po deszczu te grzyby obrodziły wyjątkowo. Łatwo pomylić je z trujakami