Reklama
Reklama

Każdy ma tę przyprawę w domu, mało kto wie, jakie ma działanie

Większość osób używa przypraw ze względu na ich charakterystyczny smak oraz aromat. Nadają potrawą niepowtarzalnych walorów smakowych, nie jest to jednak ich jedyną zaletą. Niektóre przyprawy mają szereg właściwości dobroczynnych dla zdrowia, z których często nie zdajemy sobie sprawy.

Do nadawania smaku potrawom dodajemy rozmaite przyprawy. Niektóre z nich mają szczególnie pozytywny wpływ na nasz organizm. Na tej liście znajduje się m.in. bardzo popularny produkt.

Sekretny składnik nadaje nie tylko aromatu. Naturalnie wpływa, na przykład na złagodzenie bólu zęba, odświeża oddech, odmładza skórę, a także obniża ciśnienie tętnicze. Ma też działanie antybakteryjne, antywirusowe oraz przeciwgrzybicze. O jakim składniku mowa?

Sekretna przyprawa to pomoc dla zdrowia

Tą sekretną przyprawą są goździki. Pochodzą z Wysp Korzennych w pobliżu Chin. Aktualnie rozprzestrzeniają się już po całej Azji, a także Europie. W wielu miejscach są kluczowym elementem lokalnej kuchni.

W Polsce goździki także wykorzystuje się w wielu przepisach. Dotyczy to zarówno dań wytrawnych, słodkich, jak i naparów. Wyjątkowo smaczna jest jesienno-zimowa herbata z dodatkiem właśnie goździków, ale także i miodu.

Czytaj również: Dodajesz miód do herbaty? Lekarze łapią się za głowę. Sprawdź, czy też popełniasz ten błąd

Jakie właściwości ma niebywale zdrowa przyprawa?

Warto na chwilę zatrzymać się i przeczytać więcej na temat właściwości prozdrowotnych, którymi wyróżniają się goździki. Charakteryzują się tym, że zawierają sporą ilość manganu. 

Mangan działa jako przeciwutleniacz. Od wieków jest ceniony jego pozytywny wpływ na ochronę organizmu przed szkodliwymi, wolnymi rodnikami. Właśnie ze względu na to goździki, w różnej formie, są często obecne w składzie produktów pielęgnacyjnych opóźniających starzenie, czy suplementów.

Goździki są także doskonałym źródłem elementów takich jak:

  • witamina K,
  • potas,
  • beta-karoten,
  • eugenol.

Jak można stosować zdrową przyprawę?

Jest wiele sposobów na zastosowanie goździków. Można ich używać w całości lub zmielone. Dodaje się je często do mieszanek przypraw, które dodają wyjątkowej głębi smaku. Małe i ciemnobrązowe strączki są używane np. w połączeniu z curry, podczas przyprawiania mięsa, są składnikiem sosu Worcestershire, a także wypieków chai oraz chińskiej mieszanki "5 przypraw".


Zobacz też:

Chcesz schudnąć? Nim siądziesz do posiłku, wypij pół szklanki tego napoju

"Napój bogów" smakuje niebiańsko i obniża cholesterol. Samo zdrowie, a Polacy go unikają

Zamiast wyrzucać do kosza, zrób z nich syrop na przeziębienie. Na zimę będzie, jak znalazł

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie