Kania czy muchomor sromotnikowy? W ten sposób je od siebie odróżnisz
Czubajka kania to jeden z najsmaczniejszych grzybów, które możesz zbierać jesienią. Uważaj jednak, aby nie pomylić go z trującym muchomorem sromotnikowym. Dokładnie przyjrzyj się znalezionym okazom, zanim włożysz je do koszyka. Szczególną uwagę zwróć na ich trzon, pierścień oraz zapach. Błąd może cię bowiem kosztować życie.
W polskich lasach jesienią można znaleźć całą masę pysznych jadalnych grzybów. Jednym z najsmaczniejszych jest czubajka kania, którą jednak początkujący zbieracz może łatwo pomylić z trującym muchomorem sromotnikowym.
Na szczęście oba gatunki, choć podobne, różnią się od siebie kilkoma istotnymi szczegółami, które bez problemu zauważysz, jeśli dobrze przyjrzysz się grzybom. Jak odróżnić muchomora sromotnikowego od kani?
Czytaj również: Rozpoznasz jedzenie z PRL-u? Quiz, po którym babcia będzie z ciebie dumna
Czubajka kania, (czasem nazywana również sową) na pierwszy rzut oka bardzo przypomina muchomora sromotnikowego. Jeśli nie jesteś wprawionym grzybiarzem z wieloletnim doświadczeniem nie zbieraj młodych osobników, bo te u obu gatunków są łudząco podobne.
Jak odróżnić kanię od muchomora sromotnikowego? Zacznij od dokładnego obejrzenia kapelusza. U dojrzałej kani jest on płaski, ale chropowaty, z charakterystycznym garbem na górze. Pod spodem znajdują się beżowe szerokie blaszki. U muchomora sromotnikowego natomiast kapelusz jest gładki i przybiera lekko oliwkowy odcień. Blaszki tego trującego grzyba są natomiast białe i węższe.
Jadalna kania ma ruchomy pierścień, dający się łatwo przesuwać wzdłuż trzonu, który po rozkrojeniu powinien być pusty. U trującego muchomora kołnierzykowaty pierścień wydaje się z kolei stabilnie przymocowany do trzonu na około 2/3 jego wysokości. Po rozcięciu bulwiasto zakończony trzon muchomora w odróżnieniu do kani jest całkowicie wypełniony.
Odpowiednia technika zbierania grzybów pozwoli ci odróżnić kanię od muchomora. Ten drugi wyrasta bowiem z bulwy (jaja), którą możesz bez problemu zauważyć pod ściółką. Jej pozostałością jest zazwyczaj stercząca skórka.
Nie wyrywaj grzybów bezrefleksyjnie, tylko odgarnij lekko glebę i zobacz, czy nóżka danego okazu nie wychodzi właśnie z jaja. Jeżeli tak, pod żadnym pozorem nie wkładaj go do koszyka, bo jest to trujący muchomor.
Może cię zainteresować: Niektórzy uwielbiają, inni nie znają. Jednym takim grzybem nakarmisz całą rodzinę
Ważną cechą, która umożliwia odróżnienie obu gatunków jest także zapach. Kania ma typowo grzybowy, orzechowy wyrazisty aromat, natomiast muchomor zazwyczaj pachnie bardziej nietypowo - słodkawo, albo mdło.
Zobacz też:
Zapomnij o wybielaczu. Dzięki tym 3 składnikom pranie będzie olśniewająco białe
Zerwij w ogrodzie i rozłóż po domu. Mole wyniosą się w mgnieniu oka
Grzybiarze z Małopolski zacierają ręce. W tych lasach jest najwięcej grzybów