Jesz banany w zimie? Uważaj, mogą źle wpływać na twój organizm
Banany są jednym z najpopularniejszych owoców na świecie. Smaczne, pożywne i dostępne w sklepach przez cały rok. Stanowią świetną przekąskę solo, ale również sprawdzą się jako składniki wielu smakowitych dań. Nie ma więc nic w tym dziwnego, że tak wiele osób chętnie po nie sięga. Jednak czy warto robić to przez cały rok? Okazuje się, że spożywanie bananów zimą może nie być najlepszym wyborem. Dowiedz się dlaczego.
Banany wpływają między innymi na serce i układ krążenia, a także są sprzymierzeńcem układu pokarmowego. Ponadto dostarczają cennych witamin oraz innych minerałów. W dodatku łatwo włączyć je do swojej diety, przez to wiele osób sięga po nie na każdych zakupach. Dlaczego jednak nie są najlepszym wyborem w okresie zimowym?
Jedzenie bananów zimą może nie być najlepszym wyborem dla naszego zdrowia z kilku powodów. Ten owoc jako dobre źródło potasu, niekoniecznie sprawdzi się podczas zimowych dni. Potas bowiem odgrywa ważną rolę, jeśli chodzi o termoregulację ciała. Przez to banany posiadają właściwości wychładzające i jedzenie ich zimą może prowadzić to większego uczucia zimna.
Zbyt duża ilość potasu w diecie może prowadzić do nadmiernej potliwości, a to do wychłodzenia organizmu. Konsekwencją takiego zjawiska jest osłabienie odporności i tym samym większa podatność organizmu na różne infekcje.
Warto więc nie przesadzać z ilością bananów w zimowym okresie. Jeśli już po nie sięgasz, połącz je z rozgrzewającymi dodatkami, takimi jak chociażby cynamon czy miód. Dodawaj je również do ciepłych posiłków, takich jak owsianka czy naleśniki.
Może cię zainteresować: Azjaci jedzą to warzywo codziennie i długo żyją. Polacy prawie go nie znają
Banany, choć stanowią pyszną i szybką przekąskę, zimową porą lepiej zamienić na coś innego. Między innymi dlatego, że są niezwykle bogate w naturalne cukry, które mogą prowadzić do gwałtownych skoków glukozy we krwi. Zimą nasz organizm potrzebuje bardziej stabilnego źródła energii, dlatego lepiej sięgać po takie produkty, które zapewnią solidne i dłuższe uczucie sytości.
W trosce o swój organizm oraz gotowość do walki z infekcjami lepiej rozważyć rzadsze sięganie po banany zimową porą. Choć niosą ze sobą wiele zalet, w niektórych przypadkach mogą przynieść więcej szkody niż pożytku. W sezonie zimowym warto sięgać po lokalne i rozgrzewające produkty, a także sezonowe owoce, które lepiej będą wspierać odporność i kondycję organizmu.
Sprawdź też: Wystarczy jedna łyżka. Tak pozbędziesz się pestycydów z owoców i warzyw
Zobacz też:
Rozłóż to na podłodze, a zapomnisz o myszach. Same wyniosą się z twojego domu
Zacznij odkurzać dom rolką po papierze toaletowym. Będzie czystszy, niż u sąsiadek