Reklama
Reklama

Jesteś na diecie, ale nie chcesz rezygnować z sera? Te cztery rodzaje sprawdzą sie nawet podczas redukcji

Sery to uwielbiany przez wiele osób przysmak, który doskonale sprawdza się solo bądź jako smakowity dodatek do licznych potraw. Niestety kojarzy się również ze sporą ilością kalorii, przez co osoby będące na diecie niechętnie z niego rezygnują. Okazuje się jednak, że stawiając na odpowiednie rodzaje sera, wcale nie ma takiej potrzeby. W rozsądnych ilościach mogą się znaleźć nawet w dietetycznym jadłospisie. 

Na rynku można spotkać się z ogromnym wyborem serów, które różnią się pomiędzy sobą rodzajem, smakiem, zapachem czy sposobem wykonania. Można wyróżnić między innymi rodzaje serów ze względu na użyty gatunek mleka, konsystencję, proces produkcji czy okres dojrzewania. Wśród nich znajdują się takie propozycje, które sprawdzą się również podczas odchudzania.  

Czy można jeść sery na diecie odchudzającej? Wszystko zależy od rodzaju 

Zdrowa i zbilansowana dieta, która ma przynieść także redukcję nadprogramowych kilogramów, wcale nie musi oznaczać rezygnacji z serów, które dla wielu osób stanowią najlepszą z możliwych przekąsek.  

Co więcej, sery charakteryzujące się wysokim stosunkiem białka do tłuszczu mogą się okazać wręcz sprzymierzeńcem, jeśli chodzi o utratę kilogramów. W zbilansowanej diecie jest więc miejsce na odpowiednie rodzaje serów. 

"Odpowiednie" to tutaj kluczowe słowo. Jak już zostało wspomniane, dostępne są liczne rodzaje serów, przez co trudno wybrać te, które będą najlepszą opcją na redukcji. Najczęściej mówi się o czterech typach, które są nie tylko pomocne podczas utraty kilogramów, ale również i smaczne.  

Zobacz także: Tych owoców nie kupuj jesienią i zimą. Ewa Wachowicz tłumaczy, dlaczego

Te sery sprawdzą się na diecie

Warto zacząć od uwielbianej przez niemal wszystkich mozzarelli, która najczęściej kojarzona jest jako obowiązkowy dodatek pizzy. Nie trzeba z niej rezygnować na diecie. Ta w wersji light może się okazać świetnym wyborem dla osób, które się odchudzają. Charakteryzuje się mniejszą liczbą kalorii na 100g, a także obniżoną zawartością tłuszczu. W tym przypadku mówi się również o optymalnym stosunku białka do tłuszczu. 

Prawdziwą skarbnicą białka polecaną w zbilansowanej diecie jest również serek wiejski. Określany jest jako wartościowe źródło białka przy jednocześnie niskiej zawartości tłuszczu. Warto podkreślić, że z użyciem tego serka można stworzyć wiele przysmaków. W postaci zmiksowanej może posłużyć jako zdrowszy zamiennik pełnotłustych produktów.  

Chcąc na dłużej zachować uczucie sytości, warto natomiast postawić na kozi ser. Niektóre badania wskazują, że w porównaniu z produktami mlecznymi pochodzącymi od krów, kozi ser jest lepszym sprzymierzeńcem, jeśli chodzi o sytość. Ponadto jest łatwiejszy do strawienia. Warto więc sięgać po niego na diecie.  

Czytaj też: Dolej do kawy zamiast mleka. Przyspieszysz metabolizm i zrzucisz boczki

A może ricotta? Dobra również na diecie

Ricotta to ser, który chętnie wykorzystywany jest zarówno na słono, jak i słodko. Dobrą wiadomością jest fakt, że nie trzeba z niej rezygnować, będąc na diecie. Ser ricotta charakteryzuje się bowiem niską zawartością tłuszczu i wysoką zawartością białka serwatkowego.  

Sprawdzi się podczas przygotowania wielu smakowitych dań, przez co łatwo włączyć ricottę do zbilansowanej diety. Spożywanie jej może więc pomóc w ograniczeniu jedzenia innych, bardziej kalorycznych serów. 

Zobacz też:

Babcia zawsze podawała mi go na przeziębienie. Piję przez całą jesień i nie choruję

Wyglądają jak rydze, lecz są niejadalne. W ten sposób je odróżnisz

Uważaj na tego grzyba. Gdy trafi do garnka, całkiem zepsuje smak zupy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie