Reklama
Reklama

Jest smaczny i zdrowy, ale nie dla każdego. Te osoby powinny zrezygnować z jedzenia szczawiu

Sezon na szczaw przypada na wiosnę i to właśnie o tej porze roku gości w naszych kuchniach. Najczęściej robimy z niego zupę szczawiową, choć stanowi też wspaniały dodatek do koktajli i sałatek. Okazuje się jednak, że nie każdy może jeść to sezonowe warzywo. Poznaj listę przeciwwskazań do jego spożywania.

Nie bez powodu łączy się zupę szczawiową z jajkiem - obecność białka i zdrowych tłuszczów pomaga zrównoważyć kwas szczawiowy, który w nadmiarze może obciążać nerki. Niektóre osoby ze względu na obecność tego składnika powinny całkowicie zrezygnować z jedzenia szczawiu. Czas rozwiać wszelkie wątpliwości na temat spożywania tej sezonowej rośliny. 

Dlaczego warto jeść szczaw?

Na początek zacznijmy od właściwości zdrowotnych szczawiu. Ta roślina zawiera duże ilości witamin: C, A, E oraz minerałów, tj. potas i żelazo. Poza tym ma w swoim składzie błonnik wspierający pracę układu pokarmowego. 

Szczaw wykazuje właściwości przeciwgrzybicze i bakteriobójcze, dlatego ma pozytywny wpływ na skórę. Ponadto wzmacnia odporność organizmu. 

Ta sezonowa roślina działa również oczyszczającą. Stosuje się ją więc w  ziołolecznictwie jako wsparcie w leczeniu stanów zapalnych górnych dróg oddechowych. Mowa np. o zapaleniu gardła. 

Szczaw ma działanie antyoksydacyjne, a więc pomaga w zwalczaniu wolnych rodników. Dzięki temu znacznie opóźnia proces starzenia się skóry. Wspiera także naturalną detoksykację organizmu i może działać łagodnie moczopędnie, ułatwiając usuwanie nadmiaru wody oraz toksyn. 

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Herbata szafranowa — właściwości zdrowotne, na co pomaga

Przeciwwskazania do spożywania szczawiu

Ze względu na obecność kwasu szczawiowego nie każdy może jeść szczaw. Wyróżnia się trzy przeciwwskazania do jego spożycia. O jakich mowa?

  • Kamica nerkowa

Kamienie nerkowe uznajemy za podstawowe przeciwwskazanie do spożywania szczawiu. Kwas szczawiowy połączony z wapniem tworzy szczawiany wapnia, które przyczyniają się do powstania kamieni. Po zjedzeniu tej rośliny może nastąpić nasilenie dolegliwości, tj. częste korzystanie z toalety, ból i pieczenie podczas oddawania moczu oraz dyskomfort w podbrzuszu. 

  • Atak dny moczanowej

Najważniejszymi związkami związanymi z rozwojem dny moczanowej są puryny i kwas moczowy. Choć szczawiany nie należą do puryn, mogą wpływać na pracę nerek i zaburzać wydalanie kwasu moczowego. Z tego względu w ostrej fazie choroby, czyli podczas ataku dny, zaleca się unikanie produktów tj. szczaw, rabarbar i groszek, które mogą dodatkowo obciążać organizm.

  • Uczulenie

Rzadko spotyka się alergię na tę roślinę, choć może występować. Wówczas objawia się wysypką, puchnięciem ust, łzawieniem, katarem siennym, wymiotami. Osoby podejrzewające uczulenie na szczaw powinny zgłosić się do specjalisty i wykonać dokładne badania. 

Zobacz też:

Drewniane meble czyść tylko w ten sposób. Przez lata będą wyglądać, jak nowe

Wpisz to w wyszukiwarkę. Możesz się zdziwić, ale też... zaoszczędzić

Gdzie wyrzucasz konserwy po rybie? Tu nietrudno o błąd

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie