Jedna szklanka dziennie może zmniejszyć ryzyko cukrzycy. Pij regularnie, a utrzymasz cukier w normie
Herbata to jeden z ulubionych napojów Polaków, chętnie pity szczególnie w chłodne, jesienne oraz zimowe dni. Oprócz walorów smakowych i właściwości rozgrzewających kryje w sobie również spory potencjał leczniczy. Prawdopodobnie wszyscy wiedzą, że gorąca herbata z miodem i cytryną może pomóc w czasie przeziębienie, okazuje się jednak, że odpowiednio przyrządzona pozwala również obniżać poziom cukru we krwi.
Czarna herbata jest zdrowa, a picie jej powinno stać się naszym rytuałem. Musimy tylko uważać, by nie była zbyt mocna i by nie pojawiała się w jadłospisie zbyt często. Napój ten jest pełen wspaniałych właściwości zdrowotnych, co zawdzięcza licznym przeciwutleniaczom. Badania wykazują, że może chronić on również przed zachorowaniem na cukrzycę. Na co należy zwrócić uwagę podczas przygotowywania jej?
Jak podaje "Daily Mail" naukowcy z Uniwersytetu w Adelajdzie w Australii i Uniwersytetu Południowo-Wschodniego w Chinach skupili się na analizowaniu wpływu herbaty na cukrzycę. Wyniki tych badań mogą być dla wielu osób zaskakujące. Okazuje się bowiem, że codzienne picie szklanki czarnej herbaty zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 nawet o 28 procent. Dodatkowo obniża ono szansę na wystąpienie stanu przedcukrzycowego o 15 procent. Związane jest to z faktem, że herbata zwiększa wrażliwość naszego organizmu na insulinę.
Do udziału w badaniu zaangażowane zostały dwie grupy. W jednej z nich znajdowały się osoby, które regularnie sięgają po herbatę oraz te, które spożywają inne napoje. Wyniki jednoznacznie wskazały, że picie herbaty sprawia, że insulinooporność staje się mniejsza, a wydalanie glukozy się zwiększa.
Czytaj również: Ten shot witaminowy to hit TikToka. Dzięki niemu tej jesieni nie zachorujesz
Mimo świetnych właściwości zdrowotnych herbaty, musimy także i w jej przypadku zachować umiar, zarówno co do ilości, jak i mocy naparu.
Dziennie nie powinniśmy wypijać więcej niż 4-5 filiżanek herbaty, które najlepiej pić godzinę po posiłku. Nie zaleca się spożywania tego napoju na czczo, ponieważ pobudza on wytwarzanie kwasów trawiennych. Zbyt duża ich ilość może sprawić, że garbniki podrażnią błonę śluzową, co nie tylko negatywnie wpłynie na wchłanianie składników pokarmowych, ale i zniszczy również witaminę B1.
Pamiętajmy także o umiarze, ponieważ obecne w herbacie polifenole mają korzystny wpływ na zdrowie, ale potrafią także blokować wchłanianie żelaza. Dodatkowo weźmy pod uwagę, że wypicie zbyt dużej ilości mocnej herbaty przed snem może powodować bezsenność.
Zobacz także: Czy starsze osoby powinny pić kawę? Lekarz rozwiewa wątpliwości
Czarna herbata pozytywnie wpływa nie tylko na poziom cukru w organizmie. Lekarze i dietetycy przypominają, że dodatkowo wzmacnia ona naczynia krwionośne i obniża poziom cholesterolu, dzięki czemu może chronić przed miażdżycą. Ponadto napój ten niszczy wolne rodniki, opóźniając proces strzena się organizmu i działa pobudzająco.
Zobacz też:
Ta przyprawa została wycofana w USA. W Polsce jemy ją na potęgę
Więcej nie wyrzucisz fusów z kawy. Nadają się nie tylko do nawożenia roślin, ale też do sprzątania
Ręczniki pachnące i puszyste jak chmurka. Wystarczy wlać kilka kropel do pralki