Pij jedną szklankę przed snem, a szybko stracisz zbędne kilogramy
Kto pragnie zdrowo zrzucić zbędne kilogramy, powinien wypróbować naturalne metody. Na terenach zdziczałych w Polsce rośnie niezwykła roślina, od wieków wykorzystywana w medycynie chińskiej i ajurwedyjskiej. Kozieradka wygląda niepozornie, ale wykazuje mnóstwo właściwości zdrowotnych. Wspomaga między innymi odchudzanie. Jakie są właściwości kozieradki i jak ją stosować? Podpowiadamy.
Większość osób myśli o ćwiczeniach i dietach odchudzających wiosną, chcąc cieszyć się latem idealną sylwetką. Dbanie o optymalną wagę powinno jednak wynikać nie tylko z chęci poprawy swojego wyglądu, lecz przede wszystkim z troski o zdrowie. Istnieją naturalne sposoby, by wspomóc redukcję masy ciała, nie katując się jednocześnie podejrzanymi "dietami-cud". Skutecznym działaniem wyróżniają się liczne zioła — w tym między innymi kozieradka. Co to za roślina i jak ją stosować?
Kozieradka pospolita, znana również jako kozieradka lekarska, to roślina zielna z rodziny bobowatych, nazywana czasem "bożą trawką". Jest rośliną jednoroczną, dorastającą do wysokości około 60 cm. Ma trójlistkowe liście i żółte kwiaty, a wytwarzane przez nią nasiona wykazują liczne właściwości zdrowotne. Dojrzewają w podłużnych strąkach i można je dodawać do wielu różnych dań — zarówno zup, sosów, jak i zapiekanek czy makaronów.
Nasiona kozieradki można stosować doustnie lub wykonać z nich napar. Co więcej, uprawa kozieradki jest możliwa zarówno w gruncie, jak i w doniczkach. Jest to roślina mało wymagająca, więc każdy może ją zasiać, a następnie cieszyć się jej pozytywnym wpływem na zdrowie.
Przeczytaj również: W PRL-u ciotki i babcie piły ją na potęgę. Obniża cholesterol i pomaga "zachować linię"
Właściwości kozieradki są naprawdę liczne. Roślina między innymi wspomaga łagodzenie stanów zapalnych skóry, wzmacnia odporność, a także pomaga obniżyć poziom cukru i złego cholesterolu we krwi. Nasiona kozieradki wspierają prawidłową pracę układu trawiennego. Są również źródłem białka i błonnika.
Nie wszyscy jednak wiedzą, że napar z kozieradki wykazuje i inne działanie - wspiera w walce z nadprogramowymi kilogramami. Jak przygotować napar z kozieradki?
- Łyżeczkę nasion wrzucamy do szklanki i dodajemy do nich imbir, który poprawi smak.
- Nasiona i imbir zalewamy wrzątkiem, a następnie mieszamy i przykrywamy talerzykiem.
- Odstawiamy na 7-8 minut, a po tym czasie wypijamy.
Kozieradkę najlepiej stosować wieczorem, ponieważ wzmaga łaknienie - zasypiając nie będziemy zaś musieli z tym walczyć. Z jej spożywaniem powinny się jednak wstrzymać osoby zażywające leki przeciwzakrzepowe. Zawarte w kozieradce substancje mogą bowiem wchodzić z nimi w reakcję. Jej ewentualne stosowanie najlepiej skonsultować wcześniej z lekarzem.
Zobacz też:
Buty ślizgają się na śniegu i lodzie? Spryskaj je tym, a unikniesz upadku
Zaklej pomidory taśmą w ten sposób, a się nie zepsują. Będą świeże przez 2 tygodnie
Nazywają ją “czarnym klejnotem kuchni”. W Polsce rzadko jedzona, choć ma mnóstwo zalet