Reklama
Reklama

Pij jedną szklankę przed snem, a szybko stracisz zbędne kilogramy

Kto pragnie zdrowo zrzucić zbędne kilogramy, powinien wypróbować naturalne metody. Na terenach zdziczałych w Polsce rośnie niezwykła roślina, od wieków wykorzystywana w medycynie chińskiej i ajurwedyjskiej. Kozieradka wygląda niepozornie, ale wykazuje mnóstwo właściwości zdrowotnych. Wspomaga między innymi odchudzanie. Jakie są właściwości kozieradki i jak ją stosować? Podpowiadamy.

Większość osób myśli o ćwiczeniach i dietach odchudzających wiosną, chcąc cieszyć się latem idealną sylwetką. Dbanie o optymalną wagę powinno jednak wynikać nie tylko z chęci poprawy swojego wyglądu, lecz przede wszystkim z troski o zdrowie. Istnieją naturalne sposoby, by wspomóc redukcję masy ciała, nie katując się jednocześnie podejrzanymi "dietami-cud". Skutecznym działaniem wyróżniają się liczne zioła — w tym między innymi kozieradka. Co to za roślina i jak ją stosować?

Kozieradka — czym jest "boża trawka"?

Kozieradka pospolita, znana również jako kozieradka lekarska, to roślina zielna z rodziny bobowatych, nazywana czasem "bożą trawką". Jest rośliną jednoroczną, dorastającą do wysokości około 60 cm. Ma trójlistkowe liście i żółte kwiaty, a wytwarzane przez nią nasiona wykazują liczne właściwości zdrowotne. Dojrzewają w podłużnych strąkach i można je dodawać do wielu różnych dań — zarówno zup, sosów, jak i zapiekanek czy makaronów.

Nasiona kozieradki można stosować doustnie lub wykonać z nich napar. Co więcej, uprawa kozieradki jest możliwa zarówno w gruncie, jak i w doniczkach. Jest to roślina mało wymagająca, więc każdy może ją zasiać, a następnie cieszyć się jej pozytywnym wpływem na zdrowie.

Przeczytaj również: W PRL-u ciotki i babcie piły ją na potęgę. Obniża cholesterol i pomaga "zachować linię"

Kozieradka na odchudzanie — jak przygotować napar?

Właściwości kozieradki są naprawdę liczne. Roślina między innymi wspomaga łagodzenie stanów zapalnych skóry, wzmacnia odporność, a także pomaga obniżyć poziom cukru i złego cholesterolu we krwi. Nasiona kozieradki wspierają prawidłową pracę układu trawiennego. Są również źródłem białka i błonnika.

Nie wszyscy jednak wiedzą, że napar z kozieradki wykazuje i inne działanie - wspiera w walce z nadprogramowymi kilogramami. Jak przygotować napar z kozieradki?

  • Łyżeczkę nasion wrzucamy do szklanki i dodajemy do nich imbir, który poprawi smak.
  • Nasiona i imbir zalewamy wrzątkiem, a następnie mieszamy i przykrywamy talerzykiem.
  • Odstawiamy na 7-8 minut, a po tym czasie wypijamy.

Kozieradkę najlepiej stosować wieczorem, ponieważ wzmaga łaknienie - zasypiając nie będziemy zaś musieli z tym walczyć. Z jej spożywaniem powinny się jednak wstrzymać osoby zażywające leki przeciwzakrzepowe. Zawarte w kozieradce substancje mogą bowiem wchodzić z nimi w reakcję. Jej ewentualne stosowanie najlepiej skonsultować wcześniej z lekarzem.

Zobacz też:

Polacy zbierają te grzyby na potęgę, choć są trujące. Wkrótce zacznie się na nie sezon

Nie masz czasu na aktywność fizyczną? Dzięki tym ekspresowym ćwiczeniom utrzymasz formę

Woda przestanie zbierać się w lodówce. Wystarczy, że poznasz przyczynę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie