Jak oczyścić grzyby przyniesione z lasu? Nie wszystkie można myć
Grzyby można dodać do wielu dań — mnóstwo osób je suszy, mrozi lub wykorzystuje świeże np. do sosów. Jednak jak oczyścić grzyby zebrane w lesie? Moczenie ich w wodzie nie jest najlepszym pomysłem, szczególnie jeśli planujemy je włożyć do zamrażalki. Sprawdź jak najlepiej oczyszczać znalezione okazy, aby zachować ich strukturę i smak.
Grzybów, bez względu na rodzaj, nie powinniśmy długo namaczać w wodzie — szybką ją chłoną, przez co tracą swoją strukturę oraz smak. Jednak przed spożyciem należy usunąć piasek, igły i liście. W takim razie jak to robić? Nieco inaczej powinniśmy postępować w zależności od tego jak chcemy przechowywać grzyby.
Chcąc wykorzystać zebrane grzyby w najbliższych dniach, można je bez problemu opłukać pod bieżącą wodą — lepiej nie zalewać miski i namaczać ich, gdyż mogą wchłonąć bardzo dużo wody, a to wpłynie na konsystencję oraz smak. Przed ich opłukaniem warto nożykiem lub miotełką pozbyć się największych zabrudzeń, najłatwiej umieścić znalezione okazy w sitku i delikatnie je opłukać.
Pamiętajmy, aby zbierać grzyby tylko zdrowie i te, do których jadalności jesteśmy pewni — początkujący grzybiarze, mogą również posiłkować się aplikacjami, które pomagają w rozpoznawaniu grzybów.
Sprawdź także: Grzybów jest tyle, że można się na nich potknąć. Grzybiarze z tego uzdrowiska zacierają ręce
Lepiej ograniczyć użycie wody, szczególnie w przypadku delikatniejszych grzybów m.in. maślaków. Przed włożeniem do suszarki można opłukać grzyby, jednak warto mieć na uwadze, że to wydłuży ich czas suszenia, niemniej jednak nie powinno wpłynąć na smak. Pamiętajmy, że grzyby muszą być bardzo dobrze wysuszone i dopiero wtedy wkładamy je m.in. do pojemników. W niedosuszonych szybko rozwinie się pleśń.
Jeśli chcemy mrozić grzyby to lepiej ich nie płukać, w takiej sytuacji powinno się wykorzystać nożyk i miotełkę do pozbycia się zabrudzeń. Opłukanie grzybów przed zamrożeniem, może sprawić, że po rozmrożeniu stracą one swoją strukturę.
Przeczytaj też: Wysyp grzybów na Podkarpaciu. Grzybiarze i leśnicy nie wierzą własnym oczom
Kurki to jedne z najsmaczniejszych i najdelikatniejszych grzybów. Oczyszczanie ze względu na ich strukturę nie jest najłatwiejsze. Blaszki pod kapeluszem oraz niewielkie rozmiary mocno utrudniają ich czyszczenie, szczególnie z ziarenek piasku. Jednak jest na to sposób. Jeden uwzględnia użycie mąki — należy w niej obtoczyć grzyby, a następnie opłukać wodą.
Inną metodą jest namaczanie — jednak to może wypłukać nie tylko ziarenka, ale również smak kurek. Ta metod polega na zalaniu grzybów wodą z dodatkiem soli, następnie odczekujemy kilka minut, aż sól i piasek opadną na dno i wyławiamy grzyby.
Zobacz też:
Te grzyby są już w lasach w całej Polsce. Tu znajdziesz ich najwięcej
Takie grzyby powinni jeść seniorzy. Są lekkostrawne i najzdrowsze ze wszystkich
Myjesz maliny przed jedzeniem? Ekspert wyjaśnia, czy to konieczne