Reklama
Reklama

​Jajka szybko tracą świeżość? Być może popełniasz ten powszechny błąd

Jednym z podstawowych produktów spożywczych, obok mąki czy mleka, są właśnie jajka. Znajdziemy je praktycznie w każdej kuchni. Jednak w przypadku wspomnianej mąki czy mleka nie żadnych nieścisłości co do sposobu ich przechowywania, a w przypadku jajek już mogą się pojawić. Sprawdź, jak przechowywać jajka, by jak najdłużej były świeże.

Jak przechowywać jajka? W szafce czy w lodówce?

Podstawowym problemem w kwestii przechowywania jajek dla wielu osób jest sposób, w jaki są przechowywane w sklepach. W ogromnej większości placówek handlowych, szczególnie tych większych, jajka w wytłaczankach znajdują się po prostu na półkach. Czy w takim razie powinniśmy w taki sam sposób przechowywać je w domu? Czy wystarczy, że włożymy je do szafki, obok mąki? Nic bardziej mylnego!

Sprawdź również: Myjesz plastikowe opakowania przed wyrzuceniem do śmieci? Ekspert wyjaśnia, czy trzeba to robić

Jajka w sklepie sprzedawane są niezwykle szybko. W ciągu maksymalnie 2-3 dni cała paleta potrafi zostać "wyczyszczona". Przed świętami, czy podczas promocji, zdarza się, że dzieje się tak w ciągu pół dnia. Z tego powodu nie ma większego znaczenia, czy jajka w sklepie znajdują się w lodówce, czy też stoją na półce. Jednak, gdy przyniesiemy je do domu, powinniśmy o nie odpowiednio zadbać.

Jak przechowywać jajka w lodówce?

Właśnie dlatego, gdy kupimy jajka w sklepie i przyniesiemy je do domu, powinniśmy jak najszybciej włożyć je do lodówki. Dzięki temu powinny zachować świeżość przez około 3 tygodnie. Oczywiście za każdym razem, przed włożeniem ich do lodówki, powinniśmy sprawdzić datę ważności na opakowaniu. Co więcej, zawsze przed użyciem jajka powinniśmy sprawdzić, czy jest świeże, chociażby rozbijając je do osobnej miseczki.

Dla jak najdłuższego zachowania świeżości przez jajka warto również zwrócić uwagę, w którym miejscu lodówki je przechowujemy. Optymalna będzie środkowa półka, gdzie panuje najlepsza temperatura. Z kolei najgorszym wyborem będą... drzwi lodówki. To właśnie tam następują największe wahania temperatury. Na drzwiach najlepiej przechowywać produkty, które szybko zużywamy, bądź takie, które nie zareagują negatywnie na takie zmiany np. ketchup, musztarda czy chrzan.

Zobacz też:

Nie jedz takiej cukinii. Lepiej wyrzuć do kosza, zanim zachorujesz

Parz przez 15 minut i pij przed posiłkiem. Kilogramy szybko polecą w dół

Tak wyczyścisz stare słoiki na przetwory. Nie ma szybszego sposobu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie | zakupy