Dzięki temu poczujesz się lżej po świętach. Dietetycy polecają ten napój na trawienie
Podczas kolacji wigilijnej stół aż ugina się od tradycyjnych potraw. Większość z nich jest jednak dość ciężkostrawna, więc warto wiedzieć, jak wesprzeć swój organizm, aby poprawić trawienie i czuć się dobrze po świątecznej uczcie. Okazuje się, że wystarczy przygotować prosty napój. Sprawdź, jak go zrobić.
Świąteczna kolacja zwykle obfituje w potrawy, którym trudno się oprzeć, ale ich ciężkostrawność potrafi dać o sobie znać już chwilę po posiłku. Warto więc wesprzeć swój organizm, nie tylko kilkoma ważnymi nawykami, ale także pewnym napojem, który poprawi nasze trawienie. Podpowiadamy, jak go przyrządzić.
Chcąc uniknąć uczucia ciężkości po świątecznym biesiadowaniu, warto podczas Wigilii zadbać o spokojne i uważne jedzenie, aby uniknąć przejedzenia i wesprzeć naturalne procesy trawienne. Starajmy się jeść powoli i dokładnie przeżuwać każdy kęs, ponieważ dobre rozdrobnienie jedzenia znacząco odciąża żołądek.
Dobrym pomysłem jest również robienie krótkich przerw między kolejnymi daniami, aby dać organizmowi czas na przetworzenie tego, co już zjadłeś. Nakładajmy na talerz mniejsze porcje, dzięki czemu spróbujemy wszystkich potraw bez uczucia ciężkości. Pamiętajmy, też, aby słuchać swojego ciała i w momencie, w którym pojawi się sytość, odstawić talerz.
Unikajmy również leżenia zaraz po jedzeniu. Zamiast tego po kolacji wigilijnej warto zadbać o lekki ruch, który wesprze pracę jelit i przyspieszy metabolizm. Idealnie sprawdzi się krótki spacer. Wystarczy nawet 20-30 minut, aby poczuć się znacznie lepiej i zmniejszyć uczucie ciężkości.
Czytaj również: Nazywają je syberyjskim złotem. Ma więcej witaminy C niż cytryna i pomarańcze
Dodatkowym wsparciem dla naszego organizmu będzie przygotowanie napoju polecanego przez dietetyków, który nie tylko dostarczy cennych składników odżywczych, ale przede wszystkim poprawi trawienie. Warto więc postawić go na świątecznym stole, aby uniknąć nieprzyjemnego uczucia ciężkości. Do zrobienia około 4 porcji tej mikstury, potrzebne będzie:
- 2-3 cm świeżego imbiru,
- 1 cytryna (obrana, bez pestek),
- 1 duża pomarańcza,
- 2 jabłka,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 granat (ziarenka),
- 1/2 małej papryczki chili (lub mniej, jeśli nie lubimy ostrego),
- 1/2 łyżeczki kurkumy,
- 400-600 ml wody mineralnej.
Wszystkie składniki blendujemy, aż masa stanie się idealnie gładka. Następnie stopniowo dolewamy do niej wodę mineralną. Jej ilość zależna jest od naszych preferencji, a dokładniej od tego, jaką gęstość i intensywność smaku chcemy uzyskać. Oczywiście podane proporcje mogą być przez nas modyfikowane, jeżeli wolimy jakieś smaki, dajemy więcej tego produktu i analogicznie, jeśli nie przepadamy za czymś, możemy zmniejszyć porcję danego składnika.
Zobacz też:
Nowy kolor pojemników do segregacji śmieci. To trzeba do nich wrzucać
Wzmocni kości i ujarzmi cholesterol. Pij codziennie zamiast tradycyjnej herbaty
Te owoce zwykle zostają na świątecznym stole, a szkoda. Wspierają serce i jelita