Reklama
Reklama

Dodaj do kawy i zmiksuj. Skutecznie budzi i dodaje energii

Chcesz, żeby kawa skutecznie cię pobudziła, dodała energii na resztę dnia i nasyciła na długi czas? Pora zrezygnować z mało odżywczych koktajli, które są jedynie przekąską między posiłkami. Zrób pobudzający i pożywny napój kawowy. Wystarczy zmiksować kilka składników.

Odpowiednio przygotowana kawa może pełnić rolę zdrowego i pożywnego śniadania, które pobudza do działania i dodaje mnóstwo energii. Wystarczy, że dodamy do niej kaszę jaglaną i całość zblendujemy z ulubionymi dodatkami. Sprawdź prosty przepis na śniadaniowy koktajl. 

Kawa z kaszą jaglaną - wartości odżywcze i pozostałe składniki

Kawa z kaszą jaglaną jest zdrowym i orzeźwiającym koktajlem, idealnym na nadchodzące, letnie dni. Dzięki wspomnianemu dodatkowi uzyskamy pyszne i sycące śniadanie, które dostarczy energii na cały poranek

Kasza jaglana to źródło węglowodanów i błonnika pokarmowego. Dostarcza organizmowi witaminy z grupy B, a także minerały tj. miedź, mangan czy magnez. Ten popularny produkt jest lekkostrawny i nie zawiera glutenu. 

Składniki zawarte w kaszy jaglanej odpowiadają m.in. za prawidłową budowę kości i właściwą krzepliwość krwi. Wspomagają też układ nerwowy, a także regulują i obniżają ciśnienie krwi. 

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia koktajlu z kawy i kaszy jaglanej? Oto dokładna lista:

  • 1/2 szklanki  kawy;
  • 1/2 szklanki mleka;
  • 1/3 ugotowanej kaszy jaglanej;
  • 2 łyżki kakao;
  • 1 banan;
  • 1 łyżka masła orzechowego;
  • trochę cynamonu;
  • opcjonalnie: 1 łyżka cukru.

Podane składniki możemy dowolnie modyfikować. Mleko warto zastąpić napojem roślinnym lub jogurtem naturalnym. Nie musimy koniecznie używać bananów, a np. ulubione lub sezonowe owoce (obecnie truskawki). 

Przepis na koktajl z kawy i kaszy jaglanej

Kaszę jaglaną warto ugotować dzień wcześniej, wieczorem. Dzięki temu zaoszczędzimy rano czas. 

Po przebudzeniu musimy jedynie zaparzyć kawę i odstawić ją do ostygnięcia. Potem miksujemy ją z kaszą jaglaną i pozostałymi dodatkami do momentu, aż uzyskamy jednolitą masę.

Na koniec przelewamy koktajl do szklanek i od razu pijemy. To odżywcze smoothie możemy przechowywać w lodówce i podawać jako posiłek w trakcie upałów. 

Zobacz też:

Nie jedz takiej cukinii. Lepiej wyrzuć do kosza, zanim zachorujesz

Parz przez 15 minut i pij przed posiłkiem. Kilogramy szybko polecą w dół

Tak wyczyścisz stare słoiki na przetwory. Nie ma szybszego sposobu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie