Czym nabierasz miód? Pszczelarz tłumaczy, że wybór ma znaczenie
Miód to cenny produkt, który warto włączyć do swojej diety ze względu na mnóstwo cennych właściwości odżywczych. Istnieje jednak opinia, że jest jeden właściwy sposób, aby go nakładać. Dowiedz się, czy rzeczywiście metal wchodzi w reakcje z tym produktem. O czym warto pamiętać, kiedy używamy miodu w kuchni?
Metalowa łyżeczka wchodzi w reakcję z miodem? Pszczelarz wyjaśnia, jaka jest prawda.
Pytanie, czym najlepiej nakładać miód wiąże się z wieloma kontrowersjami. Wiele źródeł mówi, że jednym z największych błędów jest używanie do tego metalowej łyżeczki. Ma ona mieć wpływ na właściwości miodu. Zamiast tego poleca się stosowanie drewnianych pałeczek, które zakończone są charakterystyczną beczułką.
Aby wyjaśnić wątpliwości, pszczelarz z Wąchocka, pan Wojciech zdecydował się na nagranie filmiki na TikToku. Zaznaczył, że jest to jedno z częstych pytań, które pojawia się pod jego postami. Mówi również, że jest to popularny mit, który wynika z przeszłości.
Pan Wojciech tłumaczy, że w przeszłości używano głównie sztućców drewnianych. Dopiero później najbogatsze warstwy społeczeństwa mogły pozwolić sobie na korzystanie ze srebrnych sztućców. Biedniejsi posługiwali się tymi, które wykonano z ołowiu, cyny, miedzi czy aluminium. To jednak ten pierwszy miał bardzo negatywny wpływ na organizm, szczególnie po interakcji z produktami o kwasowym odczynie. Powodował zatrucie, znane również jako ołowica. Objawiało się ono osłabieniem, bezsennością, utratą apetytu, a nawet uszkodzeniem nerek i wątroby. Dzisiaj jednak sztućce wykonane są najczęściej ze stali nierdzewnej, przez co niezależnie od jedzenia, do którego są stosowane, nie wpływają na nasze zdrowie.
Zobacz także: Czy miód rzeczywiście pomaga wzmocnić odporność? Rozwiewamy wątpliwości
Warto zaznaczyć, że miód jest produktem o kwasowym odczynie. Przez to metalowe sztućce po kontakcie z nim rzeczywiście mogą być narażone na korozję. Aby jednak odczuć skutki tego zjawiska, należałoby zostawić metalową łyżeczkę w miodzie na bardzo długi czas. Przy chwilowym kontakcie nie ma szans, że w jakikolwiek sposób wpłynie ona na produkt.
Pan Wojciech przekazał jednak inną ważną zasadę, którą warto stosować podczas używania miodu. Chodzi o to, aby nie zanurzać w miodzie łyżeczki, która miała kontakt z innym produktem, np. z herbatą czy z mlekiem. Zanurzona ponownie w słoiku może sprawić, że znajdą się w nim bakterie, które po czasie zaczną się rozwijać i sprawią, że miód sfermentuje. Także dlatego nie warto wkładać ponownie do słoika łyżeczki, która została oblizana. W ten sposób również możemy sprawić, że produkt szybko straci swoje właściwości.
Zobacz też:
Gotujesz tak ziemniaki? Przez ten błąd wychodzą twarde i tracą wartości odżywcze
Twoje prześcieradła wyglądają na szare i zużyte? Tak w mig przywrócisz im śnieżną biel