Reklama
Reklama

Chcesz sprawdzić, czy jajka są świeże? Wypróbuj niezawodny sposób mojej znajomej

Chcesz zrobić ciasto, jajecznicę lub omlet, ale nie jesteś pewna, które jajka w lodówce nadają się jeszcze do spożycia? Wykonaj prosty wodny test, który pomoże ci rozwiać wątpliwości. Ten przydatny trik zdradziła mi koleżanka. Odkąd go znam, marnuje o wiele mniej jedzenia, bo nie patrzę już tylko na datę przydatności.

Na pierwszy rzut oka trudno określić, które jajka w lodówce nadają się do spożycia, a które nie. Data ważności może nie być dobrze widoczna. Zresztą wcale nie jest ona najważniejsza, bo zdarza się, że po jej przekroczeniu produkty te wciąż są jeszcze jadalne. 

Nie oznacza to jednak, że powinnaś ryzykować zdrowiem, sięgając po stare, nieświeże produkty. Zanim zdecydujesz się zjeść jajko, wykonaj prosty wodny test. A później dla pewności, że to na pewno jest świeże, sprawdź również inne domowe triki, dzięki którym szybko przekonasz się, czy powinno wylądować na talerzu, czy może lepiej już je wyrzucić.

W ten sposób sprawdzisz, czy jajka są świeże. Wykonaj wodny test

Moja znajoma zdradziła mi prosty sposób na sprawdzenie, czy jajka są świeże. Wystarczy przeprowadzić wodny test, który zajmuje zaledwie 1 minutę. W tym celu wyjmij produkt z lodówki, a z szafki wyjmij wysoką szklankę. 

Szklankę wypełnij zimną wodą i wrzuć do niej jajko. Jeśli opadnie na dno, oznacza to, że jest świeże. Natomiast jeśli zacznie unosić się na powierzchni wody, jest zepsute i w takiej sytuacji powinnaś natychmiast go wyrzucić.

Zepsute jaja unoszą się na powierzchni wody, gdyż ich skorupka traci wilgoć, którą w miarę upływu czasu zastępuje coraz więcej powietrza. Dochodzi więc do efektu tzw. pontonu, który dryfuje na powierzchni cieczy. 

Może cię zainteresowaćKupujesz chrzan w sklepie? Katarzyna Bosacka porównuje składy i tłumaczy, czego unikać

Potrząśnij jajkiem, a dowiesz się, czy możesz go jeść

Inny prosty trik, który pozwoli ci szybko określić przydatność jajka do spożycia to... potrząśnięcie jajkiem. Warto zrobić to i nasłuchiwać, jakie odgłosy wydobywają się ze środka. 

Jeśli nie usłyszysz "chlupania", produkt najprawdopodobniej wciąż nadaje się do użycia w kuchni. W przeciwnym razie lepiej go wyrzuć, bo dźwięk ten może oznaczać, że w środku znajduje się powietrze, a jajko jest już stare.

Czytaj również: Nie trzymaj czosnku w tym miejscu, bo straci cały smak i świeżość                

Nigdy nie jedz takich jajek, bo nie nadają się już do spożycia

Jeśli mimo wszystko po rozbiciu żółtko jajka jest płaskie i rozlewa się, również świadczy to o jego nieświeżości. Jest to znak, że doszło do zerwania łańcuchów białkowych i produkt utracił swoją zdatność do spożycia. Lepiej nie jedz go więc, jeśli nie chcesz mieć problemów zdrowotnych. 

Jeżeli chcesz długo przechowywać jaja w lodówce, w sklepach i na targach lepiej nie sięgaj po te ze zbyt gładką, lśniącą skorupką. To te matowe i chropowate posiadają "ochronny filtr", dzięki któremu z reguły psują się wolniej.

Zobacz też:

Żadne środki nie pomagają usunąć plam z materaca? Wystarczy żelazko i ten przedmiot

Nie jedz takiej cukinii. Lepiej wyrzuć do kosza, zanim zachorujesz

Parz przez 15 minut i pij przed posiłkiem. Kilogramy szybko polecą w dół

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: domowe sposoby | triki