Nie trzymaj czosnku w tym miejscu, bo straci cały smak i świeżość
Nigdy nie trzymaj czosnku w tym miejscu, bo szybko straci cały smak i świeżość. Niektórym wydaje się, że właśnie w taki sposób należy go przechowywać. Myślą, że wkładając go tam, wydłużają przydatność warzywa do spożycia, ale to nieprawda. W ten sposób możesz doprowadzić jedynie do jego szybkiego zepsucia.
Czosnek jest jednym z najzdrowszych warzyw świata, a w Polsce mamy go pod dostatkiem. Zawiera liczne aminokwasy, związki flawonoidowe, prowitaminę A, witaminy: C, B1, b2, PP, cynk, żelazo, wapń, potas, chrom, miedź czy magnez, a to dopiero początek długiej listy jego cennych właściwości. Zawiera także alliinę, która po zmiażdżeniu ząbka czosnku zamienia się w allicynę, (czynną substancję, wspierającą funkcjonowanie organizmu).
Czosnek warto jeść regularnie, ale by na dłużej zachował swoją trwałość i świeżość, musisz nauczyć się go prawidłowo przechowywać. W przeciwnym razie po kilku dniach przestanie nadawać się do spożycia.
Najgorszym miejscem do przechowywania czosnku jest... lodówka, a to właśnie tam Polacy wkładają go na potęgę. Jeśli tobie również wydaje się, że w ten sposób na długo zachowasz jego świeżość, jesteś w błędzie.
Lodówka jest bowiem wilgotnym środowiskiem, które sprzyja rozwojowi pleśni. Czosnek można tam więc przechowywać jedynie po obraniu w zamykanym pojemniku do 7 dni. Ewentualnie ząbki można zamknąć w słoiku, zalać octem i w takiej formie trzymać go w lodówce.
W takim razie jak przechowywać czosnek w główkach tak, by mieć pewność, że ten szybko się nie zepsuje? W suchym i przewiewnym pomieszczeniu, pozbawionym wilgoci, nadmiernego ciepła i światła słonecznego, pod którego wpływem warzywo może zacząć kiełkować. Powinna tam panować temperatura pokojowa.
W domu takim miejscem może być m.in. półka w spiżarni lub kuchenna szafka, gdzie te warzywa na spokojnie można przechowywać przez dwa miesiące bez obawy, że utracą swój unikalny aromat i smak. Sprawdzą się również specjalne, podwieszane kosze i siatki.
Obrany czosnek, który jest zmielony lub posiekany, możesz natomiast zamrozić. W ten sposób będziesz mogła go przechowywać bez obaw, że zepsuje się i zmarnuje. Najpierw zamknij go jednak w szczelnym pojemniku albo umieść w woreczku strunowym. Najlepiej jeśli będzie zapakowany próżniowo, wówczas na pewno nie straci swych właściwości.
Czosnek możesz jednak również zamrozić w... pojemnikach na kostki dla lodu. Dzięki temu na długo zachowa właściwości i smak, a ty będziesz mogła wykorzystać go jako dodatek do ulubionych potraw nawet 5-6 miesięcy po włożeniu po zamrażarki. Pamiętaj, że po rozmrożeniu nie można już ponownie mrozić czosnku.
Zobacz też:
Zimą trzymasz garnki z jedzeniem na balkonie? Skutki mogą być opłakane
Gdzie wyrzucać torebki po herbacie? Odpowiedź nie jest jednoznaczna
Buty ślizgają się na śniegu i lodzie? Spryskaj je tym, a unikniesz upadku