Jak często myć lodówkę? Wiele osób robi to stanowczo zbyt rzadko
W lodówce przechowujemy żywność, zatem dla własnego bezpieczeństwa powinniśmy dbać o higienę w jej wnętrzu. Należy ją czyścić regularnie i dokładnie, najlepiej używając do tego domowych środków czystości. Jaka często myć lodówkę i w jaki sposób? Wyjaśniamy.
Lodówka to urządzenie chłodnicze, przeznaczone do przechowywania świeżej żywności. Określenie odnosi się zarówno do chłodziarki, jak i do chłodziarko-zamrażarki. Ten przydatny sprzęt ma kontakt z żywnością, w związku z czym powinien być regularnie czyszczony. Dzięki temu możemy się uchronić przed rozwojem bakterii i pleśni. Większość osób nie wie jednak, jak często należy myć lodówkę i robi to zbyt rzadko. Jaka częstotliwość jest właściwa?
W lodówce przechowujemy żywność, więc należy regularnie ją czyścić — o wiele częściej, niż wiele osób sądzi. Robimy to, aby zapobiec gromadzeniu się bakterii czy grzybów, mogących powodować nieprzyjemne zapachy i stanowić potencjalne zagrożenie dla zdrowia, ale też ze względów estetycznych. W miejscu, w którym przechowuje się składniki spożywcze łatwo bowiem o plamy czy zabrudzenia.
Jak często myć lodówkę? Powinno się to robić co najmniej raz w miesiącu. Wiele zależy od konkretnego przypadku i indywidualnej eksploatacji. Warto jednak dbać o czystość w lodówce dla własnego zdrowia. Jeśli generalne porządki robi się rzadziej — na przykład dwa czy cztery razy w roku, przynajmniej raz na miesiąc powinno się choćby przetrzeć półki i szuflady lodówki.
Czytaj też: Przypalone naczynie żaroodporne znów będzie wyglądać, jak nowe. Wlej to do środka i włóż do piekarnika
Lodówkę najlepiej myć domowymi środkami czystości, które są naturalne i bezpieczne. To ważne, ponieważ urządzenie ma potem kontakt z żywnością. Profesjonalne detergenty ze sklepu mogą się jednak przydać do wyczyszczenia lodówki z zewnątrz.
Jeśli chodzi o naturalne produkty, którymi poleca się myć lodówkę w środku, najlepiej sprawdzi się:
- Ocet — roztwór wody z octem poradzi sobie nie tylko z plamami, ale również niechcianą pleśnią.
- Sok z cytryny — sok z cytryny lub kwasek cytrynowy pomogą pozbyć się plam, a jednocześnie pozostawią we wnętrzu przyjemny zapach.
- Soda oczyszczona — jest bezpieczna dla człowieka, zwalcza pleśń i wykazuje działanie antybakteryjne.
- Woda z solą — roztwór wody z solą pomaga poradzić sobie nie tylko z zanieczyszczeniami i drobnoustrojami, ale też z nieprzyjemnym zapachem.
- Olejek z drzewa herbacianego — świetnie dezynfekuje i likwiduje nieprzyjemne zapachy, jednak może być za słaby, jeśli zabrudzenia we wnętrzu lodówki są silne.
Czytaj również: Wkładasz gorące garnki do lodówki? Lepiej przestań, awaria to tylko jedna z konsekwencji
Przed przystąpieniem do pracy należy opróżnić lodówkę, a także wyjąć półki i szuflady. Warto umieścić je w wannie i zalać ciepłą wodą, by szybciej pozbyć się nieestetycznych plam i zabrudzeń. To doskonała okazja, by pozbyć się niechcianej i przeterminowanej żywności. Lodówkę należy też odłączyć od prądu.
Kolejny krok to wymycie uszczelek - najlepiej roztworem octu lub sody oczyszczonej. Następnie czyścimy ścianki lodówki oraz półki i szuflady. Pamiętajmy, by dokładnie je wysuszyć przed umieszczeniem ponownie w urządzeniu. W taki sam sposób myjemy lodówkę no frost, pamiętając jednak, że sprzętu nie trzeba rozmrażać i że warto przepłukać ciepłym roztworem octu pojemnik na skraplającą się wodę wraz z wężykami.
Zobacz też:
Wcale nie ryż. Najlepszy pochłaniacz wilgoci zrobisz z tej przyprawy
Jak często trzeba zmieniać poszewkę na poduszkę? Odpowiedź może cię zaskoczyć
Wiesz, gdzie wyrzucić puszkę po rybie? Prawie każdy robi to źle