Reklama
Reklama

Chcesz schudnąć? Nim siądziesz do posiłku, wypij pół szklanki tego napoju

W trakcie odchudzania ważna jest nie tylko zbilansowana dieta i aktywność fizyczna, ale też odpowiednie nawadnianie organizmu. Właśnie dlatego należy regularnie pić wodę. Nie potrzebujemy specjalnych herbatek czy ziół. Zwykła woda pomoże zrzucić zbędne kilogramy, szczególnie wtedy, gdy będziemy pić ją kilka minut przed każdym posiłkiem.

Nie ma skuteczniejszego i tańszego sposobu na odchudzanie niż picie wody przed każdym posiłkiem. Nawadnianie organizmu może być pierwszym krokiem w drodze do szczupłej sylwetki. W końcu zaczniesz kontrolować spożywane kalorie. Sprawdź, dlaczego to działa. 

Picie wody na odchudzanie

Picie wody pomaga w zrzuceniu zbędnych kilogramów, ponieważ ten płyn pity kilka minut przed posiłkiem wypełnia żołądek, zmniejszając miejsce na jedzenie. W związku z tym czujemy się nasyceni i spożywamy mniejsze ilości pokarmu. 

Badania pokazują, że po wypiciu wody tempo przemiany materii wzrasta nawet do 24% w ciągu 1,5 godziny. W związku z tym spalamy nieco więcej kalorii i tłuszczu w ciągu dnia. 

Poza tym odwodniony organizm magazynuje wodę. To z kolei prowadzi do obrzęków i zwiększenia wagi. 

W przypadku trenujących osób picie tego napoju jest ważnym elementem odchudzania. Dobrze nawodniony organizm ma dużo energii, ale też szybko spala tłuszcz. 

Pamiętajmy również, że odwodnienie powoduje zwiększenie poziomu kortyzolu, czyli hormonu sprzyjającemu gromadzeniu się tkanki tłuszczowej, a zwłaszcza tłuszczu trzewnego. Pijąc wodę, unikamy jego podwyższenia, a więc wspieramy proces odchudzania. 

Ile dziennie pić wody w trakcie odchudzania i w jakiej postaci?

Według polskich norm żywienia kobiety powinny pić 2 l wody, a mężczyźni 2,5. Przed każdym posiłkiem wystarczy zatem wypijać pół szklanki tego napoju. 

Ciepły płyn pity przed posiłkiem pobudza pracę żołądka i jelit, co usprawnia proces trawienia. Oprócz tego pomaga w różnych dolegliwościach ze strony układu pokarmowego tj. zaparcia, nudności, biegunki. Zapobiega też powstawaniu złogów w jelitach. 

Wiele osób urozmaica sobie smak wody cytryną, limonką czy miętą. Możemy oczywiście dodawać do niej inne owoce. Warto też kupić specjalne, niskokaloryczne ekstrakty smakowe. 

Zobacz też:

Zmniejszają ryzyko sklerozy i demencji. Wystarczy jeść kilka sztuk dziennie

Złoty napój z Indonezji. Pij codziennie, a zapomnisz o przeziębieniu i problemach z trawieniem

Zalewasz suszone grzyby taką wodą? Masz jak w banku, że będą twarde i gorzkie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie | zdrowe żywienie