Reklama
Reklama

​Cebula ciemnieje w kontakcie z niejadalnymi grzybami? Tak rozpoznasz trujące okazy

Wiele osób uważa, że położenie cebuli w towarzystwie grzybów, wskaże nam, czy są to okazy trujące, czy też jadalne. Jako że sezon na grzybobranie powoli się zaczyna, chcemy sprawdzić, czy taki sposób ma poparcie naukowe, czy jest to ludowe wierzenie. Sprawdź, jak z pewnością rozpoznać trujące grzyby.

Cebula wskazuje trujące grzyby? Sprawdzamy

Zgodnie z tym przekonaniem wystarczy umieścić cebulę wśród zebranych grzybów, a następnie ją obserwować. Powinniśmy zwrócić uwagę przede wszystkim na dwa aspekty: wygląd i zapach. Jeśli choć jeden z nich się zmieni, grzyby są trujące. Oczywiście nie jest to naukowa metoda, a jedynie ludowe wierzenie.

Sprawdź również: W tym lesie aż roi się od grzybów. Wyjdziesz z pełnym koszykiem

Skąd się wziął ten mit? W kontekście zapachu najprawdopodobniej chodzi o intensywny aromat cebuli. Jeśli grzyby są w stanie go przezwyciężyć, może to oznaczać, że są trujące. Natomiast zmiana wyglądu cebuli może zależeć od reakcji związków chemicznych, które w niej występują (np. siarki) z innymi. Jednak może to być spowodowane wieloma innymi czynnikami i nie jest żadnym dowodem na to, że grzyby są trujące. Jak widać test cebuli w przypadku grzybów to ludowy mit.

Jak rozpoznać trujące okazy? Oto sprawdzone metody

Podstawowe metody bezpiecznego rozpoznania grzybów przedstawia Państwowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna. Zgodnie z tymi wytycznymi przede wszystkim należy zbierać grzyby, co do których nie mamy żadnych wątpliwości. Sanepid zaleca korzystanie z atlasów grzybów, ale dobry rozwiązaniem jest także aplikacja, dzięki której nie pomylimy grzyba trującego z jadalnym.

Według Sanepidu metody typu zabarwienie cebuli czy ciemnienie srebrnej łyżeczki powinny być unikane, a dla początkujących grzybiarzy zaleca się zbieranie wyłącznie grzybów rurkowych (borowiki, koźlarze, maślaki, podgrzybki czy prawdziwki), wśród których nie ma grzybów śmiertelnie trujących, a ryzyko zatrucia jest dużo niższe.

Na grzybobraniu warto również trzymać się zasady, że należy zbierać grzyby jedynie wyrośnięte i dobrze wykształcone. Sanepid podkreśla, że właśnie zbieranie młodych owocników, które nie mają jeszcze wykształconych wszystkich cech swojego gatunku, jest najczęstszą przyczyną tragicznych błędów, które mogą prowadzić nawet do śmierci.

Zobacz też:

Tu warto się wybrać na grzyby na Warmii. Zatrzęsienie kurek

Tak wyczyścisz strój kąpielowy z piasku. Zapomnij o uciążliwym trzepaniu i nieestetycznym wyglądzie

Dobrze wpływają na wzrok i opóźniają proces starzenia się. Jedź, póki trwa sezon

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: grzyby