Reklama
Reklama

Bije na głowę wszystkie suplementy na odporność. Wystarczy łyżeczka dziennie

Okres zimowy, często zmieniająca się pogoda i duża wilgotność to czynniki, które sprawiają, że w tym czasie łatwiej o przeziębienia i różnego rodzaju infekcje. Właśnie dlatego, teraz powinniśmy szczególnie zadbać o swoją odporność. W tym celu wystarczy pić jeden z dobrze znanych wszystkim środków, który zbawiennie wpływa na ochronę naszego organizmu. Sprawdź, co warto suplementować o tej porze roku.

Osoby dorosłe i dzieci, które uczęszczały do szkół w latach 60. XX wieku, z pewnością pamiętają ten specyfik, który wspiera odporność organizmu. Znów powraca on do łask i jest doceniany przez wszystkich tych, którzy chcą uniknąć przeziębień. Mowa tu oczywiście o tranie. Podpowiadamy, dlaczego warto mieć go zawsze pod ręką.

Dlaczego tran wzmacnia odporność?

Jednym z najlepszych sposobów na poprawę swojej odporności jest regularne spożywanie tranu. Jest to olej pozyskiwany z wątroby dorsza oraz ryb dorszowatych. Mimo że jego największa sława przypadała wiele lat temu, to dziś wciąż jest prawdziwym hitem w aptekach, ze względu na jego liczne właściwości.

Jednak tym, co najbardziej jest doceniane w tranie, jest jego skuteczność w budowaniu odporności. Nie bez powodu tran jest najczęstszym codziennym suplementem wśród najmłodszych mieszkańców krajów nordyckich. Co więcej, regularne przyjmowanie go sprawia, że w okresie ciąży i niemowlęctwa można zmniejszyć ryzyko wystąpienia astmy u dzieci w wieku szkolnym.

Warto także wspomnieć, że nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak te zawarte w tranie, są niezbędne do produkcji hormonów przeciwzapalnych, które wzmacniają funkcjonowanie układu odpornościowego. Dodatkowo witamina A wpływa na regenerację błon śluzowych, równocześnie utrudniając przenikanie patogenów do organizmu.

Na odporność wpływa także zawartość dużych ilości kwasów Omega-3, kwasów Omega-6, które mają właściwości przeciwzapalne, pobudzają organizm do produkcji limfocytów i stymulują cały układ odpornościowy do pracy.

Według najnowszych badań tran najlepiej podawać w okresach pomiędzy zachorowaniami, zwłaszcza gdy niedawno zakończyliśmy kurację antybiotykową. Dzięki temu będziemy mogli skuteczniej wspierać naturalne mechanizmy obronne organizmu.

Czytaj również: Ten domowy sposób na przeziębienie był hitem w PRL-u. Dziś korzysta z niego Anna Lewandowska

Jak dawkować tran?

Tran mogą spożywać prawie wszyscy. Zaleca się jednak, aby dzieci spożywały tran od czwartego roku życia, chociaż zdarza się, że w małych dawkach mogą go przyjmować nawet niemowlęta od szóstego tygodnia.

Dawkowanie jest uzależnione od stężenia kwasów w tranie, należy więc go podawać ściśle według zaleceń na opakowaniu.

Kto nie powinien pić tranu?

Pomimo tego, że olej z wątroby dorsza jest stosunkowo bezpieczny do spożycia, o ile pochodzi z pewnych źródeł, to nadal istnieją pewne przeciwwskazania do jego stosowania.

Tranu nie powinny spożywać osoby, które cierpią na kamicę nerkową, ponieważ w ich przypadku ryby i produkty pochodne nie są wskazane.

Dodatkowo przyjmowanie tranu nie jest polecane osobom z hiperkalcemią, czyli z podwyższonym poziomem wapnia we krwi. Ostrożność również powinny zachować osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe, gdyż kwasy omega-3 zawarte w tranie mogą zwiększać działanie tych leków, a co za tym idzie wydłużać czas krzepnięcia krwi.

Zobacz też:

Wzmacnia odporność i obniża cholesterol. Mało kto słyszał o tym oleju

To mięso jest znacznie zdrowsze, niż kurczak. Polacy jedzą je dość rzadko

Chcesz schudnąć? Nim siądziesz do posiłku, wypij pół szklanki tego napoju

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie