Reklama
Reklama

Bije na głowę wszystkie suplementy na odporność. Wystarczy łyżeczka dziennie

Okres zimowy, często zmieniająca się pogoda i duża wilgotność to czynniki, które sprawiają, że w tym czasie łatwiej o przeziębienia i różnego rodzaju infekcje. Właśnie dlatego, teraz powinniśmy szczególnie zadbać o swoją odporność. W tym celu wystarczy pić jeden z dobrze znanych wszystkim środków, który zbawiennie wpływa na ochronę naszego organizmu. Sprawdź, co warto suplementować o tej porze roku.

Osoby dorosłe i dzieci, które uczęszczały do szkół w latach 60. XX wieku, z pewnością pamiętają ten specyfik, który wspiera odporność organizmu. Znów powraca on do łask i jest doceniany przez wszystkich tych, którzy chcą uniknąć przeziębień. Mowa tu oczywiście o tranie. Podpowiadamy, dlaczego warto mieć go zawsze pod ręką.

Dlaczego tran wzmacnia odporność?

Jednym z najlepszych sposobów na poprawę swojej odporności jest regularne spożywanie tranu. Jest to olej pozyskiwany z wątroby dorsza oraz ryb dorszowatych. Mimo że jego największa sława przypadała wiele lat temu, to dziś wciąż jest prawdziwym hitem w aptekach, ze względu na jego liczne właściwości.

Jednak tym, co najbardziej jest doceniane w tranie, jest jego skuteczność w budowaniu odporności. Nie bez powodu tran jest najczęstszym codziennym suplementem wśród najmłodszych mieszkańców krajów nordyckich. Co więcej, regularne przyjmowanie go sprawia, że w okresie ciąży i niemowlęctwa można zmniejszyć ryzyko wystąpienia astmy u dzieci w wieku szkolnym.

Warto także wspomnieć, że nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak te zawarte w tranie, są niezbędne do produkcji hormonów przeciwzapalnych, które wzmacniają funkcjonowanie układu odpornościowego. Dodatkowo witamina A wpływa na regenerację błon śluzowych, równocześnie utrudniając przenikanie patogenów do organizmu.

Na odporność wpływa także zawartość dużych ilości kwasów Omega-3, kwasów Omega-6, które mają właściwości przeciwzapalne, pobudzają organizm do produkcji limfocytów i stymulują cały układ odpornościowy do pracy.

Według najnowszych badań tran najlepiej podawać w okresach pomiędzy zachorowaniami, zwłaszcza gdy niedawno zakończyliśmy kurację antybiotykową. Dzięki temu będziemy mogli skuteczniej wspierać naturalne mechanizmy obronne organizmu.

Czytaj również: Ten domowy sposób na przeziębienie był hitem w PRL-u. Dziś korzysta z niego Anna Lewandowska

Jak dawkować tran?

Tran mogą spożywać prawie wszyscy. Zaleca się jednak, aby dzieci spożywały tran od czwartego roku życia, chociaż zdarza się, że w małych dawkach mogą go przyjmować nawet niemowlęta od szóstego tygodnia.

Dawkowanie jest uzależnione od stężenia kwasów w tranie, należy więc go podawać ściśle według zaleceń na opakowaniu.

Kto nie powinien pić tranu?

Pomimo tego, że olej z wątroby dorsza jest stosunkowo bezpieczny do spożycia, o ile pochodzi z pewnych źródeł, to nadal istnieją pewne przeciwwskazania do jego stosowania.

Tranu nie powinny spożywać osoby, które cierpią na kamicę nerkową, ponieważ w ich przypadku ryby i produkty pochodne nie są wskazane.

Dodatkowo przyjmowanie tranu nie jest polecane osobom z hiperkalcemią, czyli z podwyższonym poziomem wapnia we krwi. Ostrożność również powinny zachować osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe, gdyż kwasy omega-3 zawarte w tranie mogą zwiększać działanie tych leków, a co za tym idzie wydłużać czas krzepnięcia krwi.

Zobacz też:

Żadne środki nie pomagają usunąć plam z materaca? Wystarczy żelazko i ten przedmiot

Nie jedz takiej cukinii. Lepiej wyrzuć do kosza, zanim zachorujesz

Parz przez 15 minut i pij przed posiłkiem. Kilogramy szybko polecą w dół

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie