Banany będą świeże nawet przez 2 tygodnie. Koniecznie wypróbuj ten sposób
Banany kuszą nas dojrzałą żółcią w sklepach i chętnie je kupujemy. To jeden z ulubionych owoców Polaków dostępny w handlu przez cały rok. Często się jednak zdarza, że nim zdążymy je zjeść, banany brązowieją. Tu z pomocą przychodzi prosty sposób, który sprawi, że owoce zachowają świeżość i apetyczny kolor nawet przez dwa tygodnie. Wystarczy zwykła woda.
Przeciętny Kowalski zjada około 5,5 kilogramów bananów w ciągu roku. Lubimy te owoce za słodycz i za to, że szybko zaspokajają głód. Mają też wiele właściwości zdrowotnych: regulują ciśnienie krwi, wzmacniają układ nerwowy, wspomagają metabolizm i oczyszczają organizm z toksyn. W ich przypadku chciałoby się jednak powiedzieć: spieszmy się jeść banany, tak szybko dojrzewają. Ten proces można jednak spowolnić.
Jeśli martwi cię to, że kupiona kiść owoców brązowieje, zanim zdążysz ją zjeść, mamy dobrą wiadomość. W utrzymaniu świeżości owoców pomoże zwykła woda. Nalej jej do naczynia i pozostaw w nim banany tak, by końcówka kiści była zanurzona w wodzie. Owoce nadal będą dojrzewały, ale dłużej pozostaną świeże, nawet do dwóch tygodni, a ich miąższ będzie jędrny. Woda powinna być zimna, postępujemy dokładnie tak, jak przy ciętych kwiatach. Jeśli masz pod ręką folię spożywczą, możesz nie wkładać bananów do wody, a owinąć ich końcówki folią, to również zagwarantuje im świeżość na dłuższy czas. Tych owoców jednak lepiej nie kupować na zapas, bo mają bardzo szybki okres dojrzewania.
Czytaj też: Dodaj ten składnik do kiszonych ogórków. Będą chrupiące jak nigdy
Wiele osób uważa, że bananów nie trzeba myć przed jedzeniem, bo i tak je obieramy. Eksperci podkreślają jednak, że konieczne jest mycie owoców przyniesionych ze sklepu bez względu na to, czy spożywamy je ze skórką czy bez. Banany sprowadzane są do nas z daleka i aby wytrzymać podróż, są sowicie pryskane pestycydami i środkami grzybobójczymi, które są szkodliwe dla zdrowia. Wprawdzie niewiele z nich przenika do miąższu owoców, bo ich skóra jest wyjątkowo gruba, jednak dotykając jej, sprawiamy, że pestycydy pozostają na naszych dłoniach. Stąd bezwiednie możemy przenieść je do ust. Dlatego najlepiej dokładnie umyć kiść bananów po przyniesieniu ze sklepu. Warto wypłukać je najpierw w wodzie z octem, a potem z sodą oczyszczoną. Stosowane naprzemiennie roztwory o odczynie kwaśnym i zasadowym, skutecznie rozprawią się z wszelkimi środkami chemicznymi.
Przejrzałe, zbrązowiałe banany nie wyglądają apetycznie, wciąż jednak zachowują wiele ze swoich właściwości odżywczych i zdrowotnych. Wyrzucanie ich byłoby więc marnotrawstwem. Możesz je wykorzystać w kuchni do zrobienia koktajli, domowych wypieków czy lodów. Sprawdzą się jako składnik konfitur czy wszelkiego rodzaju racuchów i placuszków. Warto też wypróbować przepis na chlebek bananowy, który jest ciastem wyjątkowo zdrowym i sycącym. Jeśli jednak nie możesz się przełamać do jedzenia przejrzałych owoców nawet w takiej formie, wykorzystaj je jako nawóz do roślin ogrodowych i doniczkowych. Wpłynie on korzystnie na ukorzenianie się upraw i ich kwitnienie. Banany wyrzucone na kompost wzbogacą go o wiele cennych dla roślin składników.
Zobacz też:
Sierść zwierząt i kłaczki na ubraniach? Wrzuć to do pralki, a zapomnisz o problemie
Parzysz herbatę w ten sposób? Odbierasz jej cały smak i właściwości zdrowotne
Zmieszaj łyżkę tego płynu z wodą. Na oknach nie będzie ani jednej smugi