Dodaj ten składnik do kiszonych ogórków. Będą chrupiące jak nigdy
Młode ogórki gruntowe idealnie nadają się do kiszenia lub robienia ogórków małosolnych. Każdy zna podstawowy przepis, jednak czasem warto go złamać, by uzyskać jeszcze pyszniejsze ogórki. W tym przypadku jest to dodatek... cytryny. Sprawdź przepis na pyszne, chrupiące i orzeźwiające ogórki małosolne.
Do przygotowania pysznych ogórków małosolnych z dodatkiem cytryny potrzebujesz:
- 1 cytryna,
- 1 czerwona papryka,
- 1 kg ogórków gruntowych,
- 1 litr wody,
- 1 łyżka mielonego chili,
- 2 łodygi kopru z kwiatami,
- 2 łyżki soli,
- 2 ząbki czosnku.
Ogórki małosolne możesz zrobić w słoikach lub w specjalnej kamionce. W tym drugim przypadku pamiętaj o tym, by dokładnie przykryć owoce z zalewą, by się nie zepsuły.
Sprawdź również: Wystarczy odrobina sody i rozgniecione banany. Spróbuj, a nie pożałujesz
Ogórki dokładnie umyj i przełóż do miski. Zalej całkowicie wodą i odstaw na co najmniej dwie godziny. W międzyczasie sparz wrzątkiem cytrynę i pokrój w grube plastry. Czerwoną paprykę również umyj, wysusz i pokrój w paski. Litr wody wymieszaj z mielonym chili i solą. Do umytych, wyparzonych i suchych słoików włóż plastry cytryny, paski czerwonej papryki, ogórki gruntowe oraz łodygi kopru. Zalej przygotowaną wcześniej zalewą z mielonym chili i solą. Mocno zakręć słoiki i odstaw w chłodne i ciemne miejsce. Po około 3 dniach możesz zacząć jeść ogórki małosolne, jeśli chcesz je ukisić, musisz poczekać 2-3 tygodnie.
Tak przygotowane ogórki są idealne jako osobną przekąskę, dodatek do kanapek czy składnik sałatek. Małosolne ogórki cytrynowe z tego przepisu będą idealnie chrupkie i orzeźwiające.
Zobacz też:
Pianki do deseru czy gorącej czekolady? Tak zrobisz je w domu i to bez grama cukru
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu