Reklama
Reklama

Chcesz wiedzieć, czy truskawki były pryskane? W ten sposób szybko to sprawdzisz

Sezon na truskawki już się rozpoczął i wiele osób zajada się już tymi pysznymi owocami. Najlepiej jednak wybierać owoce pochodzące z upraw ekologicznych i dokładnie je myć przed spożyciem. Jak rozpoznać, że truskawki były pryskane i jak usunąć z nich szkodliwe zanieczyszczenia? Podpowiadamy.

Truskawki to mieszańce dwóch gatunków poziomki z rodziny różowatych, czyli poziomki wirginijskiej i chilijskiej. Niewątpliwie kojarzą się z latem i są jednymi z najsmaczniejszych owoców. Jeśli jednak nie uprawiamy ich samodzielnie w ogródku, pozostaje kwestia ich solidnego oczyszczenia z ewentualnych nawozów czy środków ochrony roślin. Jak to zrobić i jak odróżnić truskawki pryskane od ekologicznych?

Jak usunąć zanieczyszczenia z owoców? Nie jedz ich bez mycia

Każdy konsument poszukuje możliwie jak najlepszych produktów — w tym także tych spożywczych. Wysokojakościowe produkty żywnościowe mają korzystny wpływ na nasze zdrowie, samopoczucie i formę. Trzeba jednak pamiętać, że wielu producentów decyduje się na dodawanie do żywności chemii czy nawożenie roślin specjalistycznymi preparatami, by uzyskać lepszy plon i jak najwięcej zarobić. Cierpią na tym wszyscy klienci.

By się przed tym uchronić, najlepiej kupować warzywa i owoce ze sprawdzonego, ekologicznego źródła. W sklepach pojawiły się już truskawki. Warto wiedzieć, jak odróżnić owoce pryskane od ekologicznych i jak dokładnie wymyć truskawki, by usunąć z nich ewentualne, szkodliwe substancje. Na szczęście najwięcej z nich zostaje na skórce owoców. Nie wolno zatem zjadać ich bez uprzedniego umycia. Czasem sama woda jednak nie wystarczy. 

Czytaj też: Taki termin ważności mają jajka. Później lepiej ich nie jeść 

Truskawki ekologiczne a pryskane. Tak je odróżnisz

Myjąc truskawki przed spożyciem, pozbędziemy się z nich większości szkodliwych bakterii, które mogłyby negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Spłukujemy również większość pestycydów. By jednak upewnić się, że pozbywamy się z powierzchni truskawek wszystkich szkodliwych zanieczyszczeń, warto po umyciu ich pod bieżącą wodą dodatkowo zamoczyć je w roztworze wody z octem w proporcji 3:1. Powinny namaczać się w takiej mieszance przez 5-6 minut.

Po tym czasie truskawki należy przełożyć do roztworu wody z dodatkiem łyżeczki sody oczyszczonej. Musimy odczekać kolejne kilka minut, a później ponownie dobrze wypłukać owoce. Warto ocenić wodę w pojemnikach, w których moczyliśmy truskawki. Jeśli stała się mętna, oznacza to, że owoce były pryskane.

Warto pamiętać, że lepiej przed umyciem nie pozbawiać ich szypułek. Wówczas po umyciu nie będzie ich trzeba od razu zjadać — będą zdatne do spożycia nawet przez kolejne 3 dni, o ile umieścimy je w lodówce. 

Zobacz też:

Nie jedz takiej cukinii. Lepiej wyrzuć do kosza, zanim zachorujesz

Parz przez 15 minut i pij przed posiłkiem. Kilogramy szybko polecą w dół

Tak wyczyścisz stare słoiki na przetwory. Nie ma szybszego sposobu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: domowe sposoby | triki | zdrowie | zakupy