Banalny sposób na ugotowanie jajek. Nie potrzebujesz do tego nawet garnka i wody
Jajka to składnik, który można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Jednym z nich jest ugotowanie ich na twardo i dodanie do potraw jako źródło pełnowartościowego białka, i innych cennych wartości odżywczych. Dobrze więc poznać sposób na to, jak szybko uzyskać idealne jajka na twardo. Okazuje się, że wcale nie potrzeba do tego wody. Podpowiadamy, jak ugotować je z pomocą Air Fryera.
Gotowanie jajek uchodzi za jedną z najprostszych czynności, jakie na co dzień wykonuje się w kuchni. Wydaje się to banalne, lecz w rzeczywistości wymaga odpowiedniego wyczucia czasu i temperatury, by uzyskać jajka z idealną konsystencją żółtko i białka. Z pomocą nachodzi więc sposób, który od jakiegoś czasu zyskuje coraz więcej zwolenników. Wystarczy do tego użyć airfryera, który jest dla wielu osób ulubionym urządzeniem w kuchni.
Airfryer, czyli frytkownica beztłuszczowa od jakiegoś czasu cieszy się coraz większą popularnością. Wiele osób nie wyobraża sobie bez niej codziennego funkcjonowania, gdyż z jej użyciem w łatwy sposób można przygotować pieczone warzywa, mięsa, słodkie desery i wiele innych. Okazuje się, że ten wielofunkcyjny sprzęt świetnie sprawdzi się również do ugotowania jajek na twardo.
W takiej postaci są nie tylko zdrowe, ale i smaczne. Ugotowane w airfryerze są szybkim sposobem na jak najczęstsze włączenie ich do swojej diety jako źródło białka, antyoksydantów, a także licznych witamin i minerałów. Jajka na twardo w airfryerze to nowy wymiar ich przygotowania, który nie wymaga wyczucia czasu i temperatury.
Gotowanie jajek w airfryerze to banalny sposób, który nie potrzebuje ani wody, ani garnka, przez co nie wymaga dodatkowego sprzątania. Ponadto to spora oszczędność czasu, gdyż nie trzeba czekać na ugotowanie wody. Wystarczy już niecały kwadrans, żeby uzyskać idealnie ugotowane jajka na twardo.
Zobacz także: Pasteryzacja przetworów bez grama cukru i chemii. Spokojnie wytrzymają do wiosny
Jajka na twardo w airfryerze to szybka i wygodna metoda na to, by regularnie włączać ten produkt do swojej diety jako źródło pełnowartościowego białka. Wystarczy raz przygotować w ten sposób jajka, by zapomnieć na dobre o tradycyjnym gotowaniu.
Przyrządzanie jajek z pomocą airfryera jest bezpieczne i zyskuje coraz więcej zwolenników. Nie potrzeba do tego wody czy też dodatkowego tłuszczu. Wystarczy umieścić je w koszu urządzenia, tak, by się nie dotykały. Następnie należy ustawić odpowiednią temperaturę oraz czas, które zależne będą od tego, jakie jajka chcemy uzyskać. Dodatkowo parametry te mogą być zależne od konkretnego modelu urządzenia.
Na ogół jajka na twardo można uzyskać już po 14-16 minutach w temperaturze 120-150 st. C. Co ciekawe jajka na miękko to zaledwie 10-12 minut w takiej samej temperaturze. Po ugotowaniu jajek za pomocą airfryera najlepiej przełożyć je natychmiast do miski z zimną wodą na kilka minut, gdyż zatrzyma to proces dalszego gotowania i ułatwi późniejsze obieranie.
Może cię zainteresować: Widzisz to w swojej lodówce? Jeśli chcesz ją uratować, lepiej działaj szybko
Zobacz też:
Masz w domu taką herbatę? Lepiej ją wyrzuć, GIS ostrzega przed zatruciem
Mało kto wie o tej funkcji pralki. Pozwala szybko wysuszyć pranie
Na targu wybieraj te jabłka. Są smaczne i można je długo przechowywać