Zapomnij o kopaniu i pieleniu grządek. Posadź warzywa w ten sposób
Często borykamy się z problemem braku odpowiedniego podłoża lub miejsca w naszym ogrodzie, aby uprawiać warzywa. Wtedy to z pomocą przychodzi nowa alternatywa dla tradycyjnych podwyższanych grządek, czyli uprawa roślin na kostkach słomy. Sprawdź, na czym polega ta ogrodnicza nowość i jak pielęgnować warzywa na słomie.
Uprawa roślin na kostkach słomy to stosunkowo nowa metoda. Jej twórcą jest Joel Karsten z USA. W tamtym rejonie sposób ten jest już niezwykle popularny i zyskuje coraz więcej zwolenników. Z czasem dotarł i on do Polski, gdzie z dnia na dzień staje się coraz bardziej znany. Podpowiadamy, jak przygotować grządki na kostce słomy.
Podwyższone grządki na słomie to metoda, dzięki której rośliny uprawiane są na sprasowanej słomie rolniczej. W tym przypadku najlepiej sprawdzają się kostki, ponieważ możemy je ustawiać w dowolnych konfiguracjach oraz mają odpowiednią wysokość.
Na kostkach układa się cienką warstwę ziemi i kompostu, a następnie sadzi się lub sieje rośliny. Do założenia tego typu uprawy warzyw nie potrzebujemy wielu rzeczy. Wystarczy nam:
- Sprasowana słoma.
- Dobrej jakości ziemia do roślin.
- Kompost.
- Nawóz zawierający duże ilości azotu.
- Mała łopatka ze szpiczastym końcem oraz ostrymi krawędziami.
Czytaj również: Zrób to z tulipanami po przekwitnięciu. Tak dbają o nie holenderscy ogrodnicy
Samo założenie uprawy warzyw na podwyższonych grządkach na słomie nie jest skomplikowane. Co więcej, nasze grządki możemy zaaranżować w zasadzie w każdym miejscu, czy to w ogrodzie, czy na chodniku lub nawet na tarasie.
Bardzo ważne jest jednak, by było to stanowisko, które znajduje się w pełnym słońcu. Dodatkowo unikajmy stawiania słomy w miejscach podmokłych. Możemy również rozłożyć pod kostkami folię lub wysypać kamyki, aby nie miały one kontaktu z wilgotnym podłożem.
Ustawiając kostki słomy, pamiętajmy, by ścięte końce łodyg zbóż były skierowane do góry. Następnie możemy zabrać się za przygotowanie podłoża. W tym celu musimy wykonać zabieg nazywany kondycjonowaniem, który trwa od 7 do 12 dni. Najpierw musimy nałożyć na słomę sporą ilość nawozu i przez kilka dni codziennie podlewać go, stopniowo dodając co jakiś czas jeszcze więcej nawozu. W momencie, gdy słoma zaczyna się nagrzewać i rozkładać, rozsypujemy na wierzchu ziemią wymieszaną z kompostem, tworząc 5-centymetrową warstwę.
Następnie możemy przejść do siania i sadzenia roślin. W tym przypadku przyda nam się ostro zakończona łopatka, którą wbijamy w słomę i poruszając ją w przód i tył, robimy miejsce dla sadzonki. I gotowe, możemy zaczynać naszą uprawę.
Na podwyższonych grządkach na kostkach słomy świetnie rozwija się m.in. cukinia, papryka, dynia, ogórki, bakłażany, poziomki czy truskawki. Uprawa ta nadaje się również do hodowania warzyw korzeniowych, w tym marchewki i pietruszki.
Natomiast boki kostki słomy można wykorzystać do sadzenia kwiatów, które będą wabić owady zapylające. W tej roli świetnie sprawdzi się surfinia czy petunia.
Rośliny uprawiane na kostkach słomy powinny być pielęgnowane podobnie, jak te rosnące w ziemi. Bardzo ważne jest regularne podlewanie ich, podczas którego starajmy się polewać rośliny, a nie słomę. Co jakiś czas możemy dodatkowo zasilić rośliny nawozem wieloskładnikowym.
Zobacz też:
Gwiazda betlejemska gubi liście? Sprawdź, czy nie popełniasz tego błędu
Ta roślina zachwyca nie tylko w święta. Może kwitnąć przez całą zimę
Cyklamen uwielbia tę odżywkę z resztek. Dzięki niej kwitnie całą zimę