Reklama
Reklama

Wystarczy jeden ząbek, by rozmnożyć storczyka. Zaskoczy cię ilość kwiatów

Storczyki cieszą się wciąż niesłabnącą popularnością. Nic w tym dziwnego, ponieważ stanowią świetną dekorację domu, która równocześnie jest elegancka i ponadczasowa. Warto więc rozważyć zwiększenie ilości tych roślin w swoim mieszkaniu i podjęcie samodzielnej próby ich rozmnożenia. Możemy zrobić to szybko i łatwo przy użyciu czosnku i butelki. Sprawdź, jak uzyskać własne sadzonki storczyków.

Storczyki można rozmnażać na kilka sposobów. Jednym z nich jest stworzenie keiki, co z hawajskiego oznacza dziecko. W przypadku kwiatów keiki to nic innego, jak młoda roślina, wyrastająca z jednego z węzłów na łodydze lub bezpośrednio na kłączu. Warto również wspomnieć, że keiki to klony, które są dokładnie takie same jak roślina mateczna. Co więcej, możemy stworzyć je we własnym zaciszu domowym.  Podpowiadamy, jak to zrobić.

Co potrzebujemy, aby pobudzić storczyka do tworzenia swoich klonów?

W celu stworzenia nowych roślinek ze storczyka najczęściej stosuje się specjalne preparaty hormonalne, wykorzystywane zazwyczaj w przemysłowych uprawach.

Jednak roślinę możemy również rozmnożyć we własnych domowych warunkach, hodując jej "dzieci" z pędu kwiatowego. W tym celu musimy sobie przygotować:

  • ząbek czosnku razem z łupiną,
  • storczyk ze zdrowymi łodygami,
  • wodę,
  • płaskie naczynie,
  • płatki kosmetyczne,
  • plastikową butelkę z nakrętką (najlepiej wykorzystać litrową butelkę po mleku),
  • ostry nożyk,
  • świeczkę.

Czytaj również: Nawozisz zamiokulkasa kawą? To nie zawsze dobry pomysł. Kiedy lepiej nie ryzykować?

Jak rozmnożyć storczyka?

Samo rozmnażanie storczyka tą metodą jest niezwykle proste. Jedynym minusem tego rozwiązania jest to, że wymaga od nas ono cierpliwości, ponieważ same storczyki dość wolno rosną, a jeszcze wolniej wypuszczają młode roślinki. Jednak na efekty warto poczekać.

Chcąc uzyskać keiki, musimy wykonać kilka kroków:

Na początku siekamy czosnek wraz z jego łupiną i przekładamy go do płaskiego naczynia. Zalewamy ząbek 300 ml przefiltrowanej albo odstanej wody i pozostawiamy tak na 30 minut.

  1. W tym czasie wybieramy jeden z pędów głównych, decydując się na taki, który jest zdrowy i aktywny. Nie wybierajmy boczny pędów, ponieważ są one słabsze i nie wytwarzają keiki. Po znalezieniu najlepszej gałązki ucinamy ją u nasady, używając do tego ostrego, zdezynfekowanego nożyka. Pamiętajmy jednak, aby podczas ucinania nie zgniatać pędu, nie szarpać go oraz nie uciskać.
  2. Ucięta przez nas gałązka powinna mieć trzy aktywne zgrubienia. Możemy poznać je po tym, że są nabrzmiałe, a spod trójkątnej łuski wystaje zielony kiełek lub jego czubek. To właśnie z każdego z nich może wyrosnąć młody storczyk lub pęd kwiatowy.
  3. Przygotowane pędy wkładamy na 30 minut do naczynia ze zrobioną wcześniej wodą czosnkową. Jest to ważny krok, ponieważ czosnek ma właściwości przeciwutleniające, pobudzające wzrost i przeciwbakteryjne.
  4. Po upływie pół godziny gałązki wyjmujemy z wody i ostrożnie wycieramy je wacikiem kosmetycznym. Pędy powinny być z jednej strony suche. W przypadku, gdy oba końce są zielone, jeden z nich zamykamy, używając do tego kilka kropel wosku ze świecy. Dzięki temu zabezpieczymy roślinę przed nadmierną utratą wilgoci oraz przed uschnięciem.
  5. Następnie przygotowujemy butelkę. Musimy dokładnie ją oczyścić, zerwać z niej etykiety i wlać wodę na wysokość około 5-8 cm.
  6. Do butelki wrzucamy jedną lub dwie gałązki storczyka, wkładając je zieloną końcówką do dołu. Zakręcamy butelkę i odstawiamy ją w ciepłe, ale nienasłonecznione miejsce.

Jak długo musimy czekać na sadzonki?

Tak jak już wspominaliśmy, domowa uprawa storczyków wymaga od nas cierpliwości. Dopiero po miesiącu z węzłów wyrastają małe listki, a zanurzona końcówka gałązki pokrywa się omszałym kokonem. Wtedy zauważalne są także kropelki na wewnętrznej ścianie butelki.

To właśnie także czas na to, aby sprawdzić, czy w butelce jest woda, ponieważ wcześniej nie można otwierać naczynia. Jeżeli jej brakuje, to dolewamy świeżej wody, znów na tą samą wysokość, butelkę ponownie zakręcamy i czekamy dalej. Cierpliwością musimy się wykazać, aż do momentu, gdy z gałązek wyrosną młode roślinki z korzeniami.

Równocześnie czekając na ten proces, powinniśmy pilnować, aby nasz przycięty pęd był stale zanurzony w wodzie. W chwili, gdy korzonki młodej rośliny osiągną 3-4 cm, wtedy możemy przystąpić do ich sadzenia.

Jak przygotować młode roślinki do posadzenia?

Przechodząc do sadzenia naszych młodych roślin, musimy delikatnie i ostrożnie rozciąć butelkę. Dzięki temu będziemy mogli wyjąć z niej gałązki pokryte sadzonkami.

Po wyciągnięciu pędów odcinamy młode storczyki od gałązki, pozostawiając przy każdym z nich około 2 cm starego pędu. Kolejny krokiem jest posadzenie ich w doniczce. W tym celu najlepiej wypełnić ją podłożem do storczyków, które zwieńczone będzie warstwą zwilżonego mchu. W nim zagrzebujemy korzonki sadzonki, które mają być obłożone mchem luźno i niezbyt dokładnie, by mogło do nich dochodzić światło oraz powietrze.

 

Zobacz też:

Skosiłeś trawę w ogrodzie? Nie wyrzucaj jej, jeszcze ci się przyda

Twoje rośliny przetrwają nadchodzącą falę upałów. Wystarczy, że zadbasz o to

Jeszcze zdążysz wysiać koperek. Posiej go obok tych warzyw

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: rośliny doniczkowe | pielęgnacja roślin | sadzenie