Reklama
Reklama

Nie wyrzucaj po śniadaniu. Zalej octem i podlej bukszpan

Dbając o swoje rośliny, musimy nie tylko regularnie je podlewać i przycinać, ale także stosować nawozy, które wzmocnią je i będą stymulowały ich wzrost. Jednak wcale nie musimy kupować odżywek w sklepach, ponieważ wystarczą nam dwa składniki, aby przygotować własny domowy nawóz. Sprawdź, jak go zrobić.

Nawożenie roślin jest bardzo istotne, jeśli chcemy cieszyć się obfitymi plonami czy pięknym kwitnieniem. Do tego zabiegu warto wykorzystywać domowy nawóz, który przygotujemy ze składników, znajdujących się w naszej kuchni. Jeden z nich bardzo często wyrzucamy, a może być zbawienny dla roślin. Podpowiadamy, jak zrobić domowy nawóz z octu.

Jak zadbać o swoje rośliny?

Pielęgnacja roślin opiera się na kilku podstawowych zabiegach, w tym również na ich nawożeniu. Zastanawiając się, czym zasilać swoje okazy, warto przemyśleć stosowanie domowych nawozów, które nie tylko będą znacznie tańsze, ale i ekologiczne.

W dodatku z dwóch prostych składników możemy przygotować odżywkę, która świetnie sprawdzi się do wielu roślin, a zwłaszcza do tych gatunków, które preferują podłoże wapienne lub zasadowe tak jak m.in. grusza, jabłoń, śliwa, bukszpan, cis, lawenda, pomidory, ogórki czy cukinie.

W przypadku tych roślin idealnie sprawdzi się uniwersalny, tani środek, który pozwoli nam rozwiązać wiele problemów w ogrodzie. Nie tylko obniży on kwasowość podłoża, ale także pozwoli ochronić owoce i warzywa przed gniciem oraz wzmocni system korzeniowy. Co więcej, domowy nawóz ma także właściwości odstraszające szkodniki.

Czytaj również: Wystarczy łyżka, by zamiokulkas obsypał się nowymi liśćmi

Jak przygotować domowy nawóz? Wystarczy ocet i kuchenny odpad

Nawóz, o którym mowa, możemy przygotować z octu oraz produktu, który zazwyczaj wyrzucamy po przygotowaniu posiłku, czyli ze skorupek jajek. Zrobienie takiej odżywki jest niezwykle proste, a efekty jej stosowania są naprawdę zadowalające.

Wystarczy, że wymieszamy 10 rozdrobnionych skorupek jajek i zalejemy je 500 ml octu 9%. Mieszankę pozostawiamy i po upływie około 48 godzin, rozcieńczamy nasz nawóz w proporcji 1 łyżki stołowej odżywki na 1 litr wody. Tak przygotowaną odżywkę z octu i skorupek jajek możemy używać co dwa tygodnie.

Domowy nawóz z octu i skorupek jajek jest niezwykle skuteczny, ponieważ dodanie octu sprawia, że odżywka jest o wiele łatwiej przyswajalna dla roślin.

Jednak zanim zastosujemy nawóz, musimy sprawdzić pH gleby, ponieważ ma on silne właściwości odkwaszające i w ten sposób mógłby zaburzyć prawidłowy wzrost niektórych roślin. Z tego samego powodu nie zaleca się stosowania go do roślin ozdobnych takich jak azalie, rododendrony, hortensje lub wrzosy. Odradzane jest także stosowanie domowej odżywki z octu do owoców takich jak borówki amerykańskie, maliny czy truskawki.

Zobacz też:

Wystarczy kilka składników z kuchennej szafki. Zrób domowy oprysk, a mszyce nie tkną winorośli

Ta odmiana hortensji jest tak piękna, że zwala z nóg. Musisz mieć ją w ogrodzie

Tych roślin nie przycinaj w lecie. Jedna błędna decyzja i przestaną kwitnąć

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: nawożenie | uprawa roślin