Reklama
Reklama

Nie tylko cynamon. Te przyprawy działają jak super odżywka dla roślin

Rośliny doniczkowe i ogrodowe można wzmocnić przy pomocy wielu popularnych produktów. Odżywki i nawozy wzmacniające możemy przygotować samodzielnie, posługując się na przykład przyprawami, które zwykle mamy w kuchni. Które z nich zadziałają najlepiej i dlaczego? Wyjaśniamy.

Cynamon znany jest ze swoich właściwości antybakteryjnych, przeciwwirusowych i przeciwgrzybiczych. Może więc pomóc zwalczyć choroby grzybowe roślin doniczkowych lub pomóc w pozbyciu się pleśni z doniczki. Jest również stosowany jako naturalny ukorzeniacz. Nie tylko on może być jednak pomocny w poprawie stanu roślin doniczkowych czy ogrodowych. Jakich jeszcze produktów można użyć?

Goździki, gorczyca i pieprz. Pomoc w walce ze szkodnikami

Goździki wspierają rośliny w walce ze szkodnikami i pomagają się pozbyć mączniaka prawdziwego. Ich zapachu nie znoszą mrówki, muchy, komary i osy. Jeśli chcemy ochronić rośliny przed owadami, możemy powtykać goździki w ziemię w ich pobliżu. Możemy również namoczyć goździki w wodzie, a następnie przelać ją do butelki ze spryskiwaczem, by spryskać nią rośliny czy miejsca, w których pojawiają się na przykład mrówki.

Mrówki nie lubią również czarnego pieprzu. Ta popularna przyprawa może też uzupełnić niedobory żelaza w glebie. Jeśli rozsypiemy wokół sadzonek trochę zmielonego, czarnego pieprzu, zabezpieczymy je przed atakami szkodników. Można również wsypać po łyżeczce pieprzu do dołków w ziemi, w których posadzimy rośliny.

W walce z przędziorkami, mszycami i grzybami pomoże z kolei pieprz cayenne. Rośliny warto spryskiwać rano lub wieczorem specjalną mieszanką, przygotowaną z jednej łyżeczki przyprawy, dwóch litrów wody i kilku kropel płynu do mycia naczyń. Przyprawa może również zwiększyć żywotność nasion. Przed wysianiem do gruntu warto więc wymieszać z nią nasiona.

Odstraszająco na szkodniki działa również sproszkowana gorczyca. Zwiększa też aktywność mikrobiologiczną w podłożu. Wystarczy rozsypać trochę gorczycy wokół roślin, ale można również wymieszać ją z wodą w stosunku 1:2 i tak wykonaną mieszanką spryskać liście. Najlepiej robić to rano lub późnym wieczorem. 

Czytaj też: Skrzydłokwiat nie chce kwitnąć? Podlewaj go tym, a szybko zobaczysz efekt 

Kurkuma i sproszkowany czosnek. Dlaczego warto ich używać?

Kurkuma może być stosowana jako środek antyseptyczny do leczenia ran roślin. Uzupełnia też poziom minerałów w glebie, ponieważ zawiera między innymi potas, żelazo, magnez i cynk. Jej najważniejszym składnikiem jest kurkumina, wykazująca właściwości przeciwzapalne. Warto wiedzieć, że jest również naturalnym pestycydem. Z mieszanki kurkumy i wody (proporcje 1:2) wykonuje się pastę do nakładania na rany po cięciu roślin. Z kolei jeśli wymieszamy jedną łyżeczkę tej przyprawy z ziemią wypełniającą średniej wielkości doniczkę, wzbogacimy ją.

Znaną i popularną przyprawą jest również czosnek, wykazujący właściwości antyseptyczne i bakteriobójcze. Pomaga również przeciwdziałać rozwojowi chorób grzybowych. Zapach tej przyprawy odstrasza szkodniki, a dzięki zawartości śladowej ilości siarki jest ona w stanie wspomóc wzrost roślin. Wystarczy dodać pół łyżeczki sproszkowanego czosnku raz w miesiącu do podłoża, żeby uzupełnić poziom siarki. Jeśli z kolei zmieszamy czosnek z wodą (łyżeczkę przyprawy dodajemy do litra wody) i wzmocnimy kilkoma kroplami płynu do mycia naczyń, powstanie mieszanka, którą warto spryskiwać rośliny.

Zobacz też:

Podlewaj tym kapryśną gwiazdę betlejemską. Szybko sobie podziękujesz

Zakwitnie, nawet jeśli go nie podlewasz. Elegancka roślina, idealna na prezent

Zamiokulkas żółknie zimą? Kwiaciarka zdradza, jak temu zaradzić

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: pielęgnacja roślin | podlewanie | rośliny doniczkowe