Reklama
Reklama

Nie tylko cynamon. Te przyprawy działają jak super odżywka dla roślin

Rośliny doniczkowe i ogrodowe można wzmocnić przy pomocy wielu popularnych produktów. Odżywki i nawozy wzmacniające możemy przygotować samodzielnie, posługując się na przykład przyprawami, które zwykle mamy w kuchni. Które z nich zadziałają najlepiej i dlaczego? Wyjaśniamy.

Cynamon znany jest ze swoich właściwości antybakteryjnych, przeciwwirusowych i przeciwgrzybiczych. Może więc pomóc zwalczyć choroby grzybowe roślin doniczkowych lub pomóc w pozbyciu się pleśni z doniczki. Jest również stosowany jako naturalny ukorzeniacz. Nie tylko on może być jednak pomocny w poprawie stanu roślin doniczkowych czy ogrodowych. Jakich jeszcze produktów można użyć?

Goździki, gorczyca i pieprz. Pomoc w walce ze szkodnikami

Goździki wspierają rośliny w walce ze szkodnikami i pomagają się pozbyć mączniaka prawdziwego. Ich zapachu nie znoszą mrówki, muchy, komary i osy. Jeśli chcemy ochronić rośliny przed owadami, możemy powtykać goździki w ziemię w ich pobliżu. Możemy również namoczyć goździki w wodzie, a następnie przelać ją do butelki ze spryskiwaczem, by spryskać nią rośliny czy miejsca, w których pojawiają się na przykład mrówki.

Mrówki nie lubią również czarnego pieprzu. Ta popularna przyprawa może też uzupełnić niedobory żelaza w glebie. Jeśli rozsypiemy wokół sadzonek trochę zmielonego, czarnego pieprzu, zabezpieczymy je przed atakami szkodników. Można również wsypać po łyżeczce pieprzu do dołków w ziemi, w których posadzimy rośliny.

W walce z przędziorkami, mszycami i grzybami pomoże z kolei pieprz cayenne. Rośliny warto spryskiwać rano lub wieczorem specjalną mieszanką, przygotowaną z jednej łyżeczki przyprawy, dwóch litrów wody i kilku kropel płynu do mycia naczyń. Przyprawa może również zwiększyć żywotność nasion. Przed wysianiem do gruntu warto więc wymieszać z nią nasiona.

Odstraszająco na szkodniki działa również sproszkowana gorczyca. Zwiększa też aktywność mikrobiologiczną w podłożu. Wystarczy rozsypać trochę gorczycy wokół roślin, ale można również wymieszać ją z wodą w stosunku 1:2 i tak wykonaną mieszanką spryskać liście. Najlepiej robić to rano lub późnym wieczorem. 

Czytaj też: Skrzydłokwiat nie chce kwitnąć? Podlewaj go tym, a szybko zobaczysz efekt 

Kurkuma i sproszkowany czosnek. Dlaczego warto ich używać?

Kurkuma może być stosowana jako środek antyseptyczny do leczenia ran roślin. Uzupełnia też poziom minerałów w glebie, ponieważ zawiera między innymi potas, żelazo, magnez i cynk. Jej najważniejszym składnikiem jest kurkumina, wykazująca właściwości przeciwzapalne. Warto wiedzieć, że jest również naturalnym pestycydem. Z mieszanki kurkumy i wody (proporcje 1:2) wykonuje się pastę do nakładania na rany po cięciu roślin. Z kolei jeśli wymieszamy jedną łyżeczkę tej przyprawy z ziemią wypełniającą średniej wielkości doniczkę, wzbogacimy ją.

Znaną i popularną przyprawą jest również czosnek, wykazujący właściwości antyseptyczne i bakteriobójcze. Pomaga również przeciwdziałać rozwojowi chorób grzybowych. Zapach tej przyprawy odstrasza szkodniki, a dzięki zawartości śladowej ilości siarki jest ona w stanie wspomóc wzrost roślin. Wystarczy dodać pół łyżeczki sproszkowanego czosnku raz w miesiącu do podłoża, żeby uzupełnić poziom siarki. Jeśli z kolei zmieszamy czosnek z wodą (łyżeczkę przyprawy dodajemy do litra wody) i wzmocnimy kilkoma kroplami płynu do mycia naczyń, powstanie mieszanka, którą warto spryskiwać rośliny.

Zobacz też:

Wystarczy kilka składników z kuchennej szafki. Zrób domowy oprysk, a mszyce nie tkną winorośli

Ta odmiana hortensji jest tak piękna, że zwala z nóg. Musisz mieć ją w ogrodzie

Tych roślin nie przycinaj w lecie. Jedna błędna decyzja i przestaną kwitnąć

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: pielęgnacja roślin | podlewanie | rośliny doniczkowe