Reklama
Reklama

Nawozisz rośliny kompostem? Uważaj, możesz im bardzo zaszkodzić

Wiele osób decyduje się na używanie kompostu w swoim ogrodzie. Zazwyczaj jest to dobrym pomysłem, dzięki któremu możemy zasilić glebę i wzmocnić nasze rośliny. Może się jednak zdarzyć, że kompost, zamiast pomóc naszej uprawie, poważnie jej zaszkodzi. Z czego to wynika? Wyjaśniamy i podpowiadamy, jak rozpoznać toksyczny kompost.

Kompost w niektórych przypadkach może stać się czymś, co, zamiast pomóc naszym roślinom i glebie, skutecznie je zniszczy. Okazuje się bowiem, że czasem potrafi on zakwaszać i zanieczyszczać podłoże, a w dodatku może zniszczyć strukturę korzeni roślin. Sprawdź, z czego to wynika i jak temu zapobiegać.

Co sprawia, że kompost staje się toksyczny? To najczęstsza przyczyna

Kompostowanie jest naturalnym procesem, który polega na rozkładzie materii organicznej przy udziale mikroorganizmów. Jednak, aby przebiegał on prawidłowo, muszą zostać spełnione trzy warunki - jest to odpowiednia wilgotność, zróżnicowany skład pryzmy, a także obecność tlenu. W przypadku, gdy któryś z nich zostanie zaburzony, może to poskutkować fermentacją beztlenową. Oznacza to, że nasz kompost, zamiast dojrzewać, zacznie gnić.

Zazwyczaj problem ten pojawia się, gdy w pryzmie brakuje tlenu. Dochodzi do tego, gdy kompost jest zbyt mokry, na przykład po ulewach czy zbyt obfitym podlewaniu. Wtedy to masa, która jest w kompostowniku, zbija się i tworzy zwartą formę, do której środka nie dostaje się powietrze i dochodzi do fermentacji.

Wytwarzają się wtedy toksyczne związki, które nie tylko nie będą służyły naszym roślinom, ale i im zaszkodzą. Co więcej, taki kompost ma kwaśny odczyn i nie ma prawidłowej struktury, więc lepiej nie używać go w ogrodzie, aby nie osłabić naszych okazów.

Jak rozpoznać nieprawidłowy kompost? Te sygnały są niepokojące

Warto więc wiedzieć, jak rozpoznać kompost, który nie nadaje się do użycia. Wobec tego przed zastosowaniem go musimy zwrócić uwagę na kilka aspektów, dzięki którym będziemy mogli to określić. Oto one:

  • Zapach - dobry kompost ma zapach lasu, ziemi oraz świeżości. W przypadku, gdy ma on kwaśny aromat, a także czujemy stęchliznę lub gnojówkę, to oznaka, że proces rozkładu nie przebiegł prawidłowo.
  • Temperatura - powinna być ona dość wysoka, ale nie przekraczać 70 stopni Celsjusza. Taki kompost mógłby stracić swoją wartość, a pożyteczne mikroorganizmy w nim wyginą.
  • Struktura - odpowiednia struktura kompostu powinna być sypka oraz pulchna. W przypadku, gdy będzie on zbity, lepki oraz mokry, to powinno nas to zaniepokoić.

Czytaj również: To dlatego pomidory nie kwitną. Jedna zmiana wystarczy

Na szczęście kompost można poprawić! Jeśli zauważyłeś niepokojące objawy:

Na szczęście zepsuty kompost możemy jeszcze naprawić, o ile odpowiednio wcześnie zareagujemy. W przypadku, gdy zauważyliśmy powyższe niepokojące objawy, możemy wykonać kilka kroków, które uratują sytuację. Dobrym pomysłem będzie przerzucenie całej pryzmy, ponieważ napowietrzenie zatrzyma fermentację.

Warto także dodać nieco suchego materiału, który przywróci równowagę. Możemy użyć kartonu czy suchych liści. Pamiętajmy również, aby zabezpieczać kompost przed opadami, osłaniając go plandeką, gdy prognozowany jest deszcz. Oprócz tego kontrolujmy stale temperaturę i wilgotność w kompostowniku.

Zobacz też:

Ma piękny kolor, długo kwitnie i odstrasza kleszcze jak spray. Warto mieć ją w ogrodzie

Spryskaj tym ogórki jeszcze w ten weekend. Żadna zaraza ich nie tknie

Każdy ma w kuchni tę przyprawę. Koncertowo wypędzi ślimaki i mrówki z ogrodu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: nawożenie | uprawa roślin | pielęgnacja roślin