Kiedy zbierać jarmuż? Nie przegap terminu, w którym jest najsmaczniejszy
Jarmuż w przeciwieństwie do większości warzyw kapustnych jest rośliną stosunkowo łatwą w uprawie, która świetnie rozwija się na każdej żyznej ziemi ogrodowej. Co więcej, jarmuż jest niezwykle zdrowy i warto mieć go zawsze pod ręką. Podpowiadamy, jak uprawiać tę roślinę i kiedy ją zbierać, aby była najsmaczniejsza.
Jarmuż to botaniczna odmiana kapusty warzywnej i jednocześnie jedna z najstarszych odmian użytkowych tej rośliny. Tworzy ona grubą łodygę z liśćmi, które mogą być zabarwione na kolor zielony, fioletowy lub brązowy. Liście jarmużu są kędzierzawe lub pomarszczone. Jest to roślina chętnie spożywana przez wiele osób, ze względu na jej smak, ale i wartości odżywcze. Sprawdź, kiedy najlepiej ją zbierać, aby cieszyć się jej najlepszą wersją.
Jarmuż wysiewany jest na początku sierpnia, a rozsadę wysadza się na miejsce stałe po około 5-6 tygodniach, czyli zazwyczaj do połowy września. Warzywo można też uprawiać, wysiewając nasiona bezpośrednio do gruntu, w czerwcu lub w lipcu.
Jarmuż powinniśmy uprawiać po cebuli, sałacie, fasoli, marchwi, szpinaku, natomiast nie można go uprawiać na tym samym miejscu po innych roślinach kapustowatych. Najlepiej będzie rozwijał się na stanowiskach słonecznych i preferuje on gleby piaszczysto-gliniaste lub wilgotne o pH 6,5-7,0.
Roślina ta ma także o wiele mniejsze wymagania klimatyczne w porównaniu do pozostałych warzyw kapustnych i dobrze radzi sobie w ujemnych temperaturach, dochodzących nawet do -15 stopni Celsjusza. Sprawia to, że może ona pozostać w gruncie nawet na miesiące zimowe.
Natomiast musimy również pamiętać o tym, że jarmuż źle znosi okresowe niedobory wody, ponieważ ma bardzo rozwinięty system korzeniowy. Z tego powodu warto dbać o regularne i odpowiednie nawadnianie jarmużu.
Czytaj również: Hortensje będą bujnie kwitły przez całe lato. Wystarczy, że zrobisz to jesienią
Na rynku możemy zakupić różne odmiany jarmużu, które odróżnia między innymi wysokość, stopień kędzierzawości, a także wybarwienie liści.
Natomiast pod względem wysokości łodyg, odmiany dzielimy na niskie do 20 cm, średnio wysokie 20-70 cm oraz te wysokie, osiągające ponad 70 cm. Jednak musimy zwrócić uwagę na fakt, że odmiany wyższe będą potrzebowały do rozwoju większej ilości składników pokarmowych z gleby, niż odmiany niskie. Warto więc pamiętać o tym, wybierając odpowiednią roślinę do swojego ogrodu.
Zbiór jarmużu przypada na okres późnojesienny i zimowy, więc jest to najlepszy okres na wykonanie tej czynności. Związane jest to z tym, że dopiero po przemarznięciu liście mają lepszą jakość, są delikatniejsze, a także znacznie smaczniejsze.
Jednak, gdy już zbierzemy liście jarmużu, to musimy pamiętać o tym, że nie nadają się one do dłuższego przechowywania. Możemy przechowywać je do 4 tygodni, jeżeli zapewnimy im temperaturę 0-1 stopnia Celsjusza i wilgotność względną powietrza w granicy 90-95 procent.
Zobacz też:
Przed przymrozkami wnieś te rośliny do domu. Przetrwają kolejny sezon i pięknie rozkwitną
Częstuję skrzydłokwiat moim śniadaniem. Dzięki temu kwitnie na okrągło
Mówią, że przynosi szczęście i pieniądze. Sprawdź, jak dbać o roślinkę dobrobytu