Reklama
Reklama

Kiedy zbierać jarmuż? Nie przegap terminu, w którym jest najsmaczniejszy

Jarmuż w przeciwieństwie do większości warzyw kapustnych jest rośliną stosunkowo łatwą w uprawie, która świetnie rozwija się na każdej żyznej ziemi ogrodowej. Co więcej, jarmuż jest niezwykle zdrowy i warto mieć go zawsze pod ręką. Podpowiadamy, jak uprawiać tę roślinę i kiedy ją zbierać, aby była najsmaczniejsza.

Jarmuż to botaniczna odmiana kapusty warzywnej i jednocześnie jedna z najstarszych odmian użytkowych tej rośliny. Tworzy ona grubą łodygę z liśćmi, które mogą być zabarwione na kolor zielony, fioletowy lub brązowy. Liście jarmużu są kędzierzawe lub pomarszczone. Jest to roślina chętnie spożywana przez wiele osób, ze względu na jej smak, ale i wartości odżywcze. Sprawdź, kiedy najlepiej ją zbierać, aby cieszyć się jej najlepszą wersją.  

Jak uprawiać jarmuż?

Jarmuż wysiewany jest na początku sierpnia, a rozsadę wysadza się na miejsce stałe po około 5-6 tygodniach, czyli zazwyczaj do połowy września. Warzywo można też uprawiać, wysiewając nasiona bezpośrednio do gruntu, w czerwcu lub w lipcu.

Jarmuż powinniśmy uprawiać po cebuli, sałacie, fasoli, marchwi, szpinaku, natomiast nie można go uprawiać na tym samym miejscu po innych roślinach kapustowatych. Najlepiej będzie rozwijał się na stanowiskach słonecznych i preferuje on gleby piaszczysto-gliniaste lub wilgotne o pH 6,5-7,0.

Roślina ta ma także o wiele mniejsze wymagania klimatyczne w porównaniu do pozostałych warzyw kapustnych i dobrze radzi sobie w ujemnych temperaturach, dochodzących nawet do -15 stopni Celsjusza. Sprawia to, że może ona pozostać w gruncie nawet na miesiące zimowe.

Natomiast musimy również pamiętać o tym, że jarmuż źle znosi okresowe niedobory wody, ponieważ ma bardzo rozwinięty system korzeniowy. Z tego powodu warto dbać o regularne i odpowiednie nawadnianie jarmużu.  

Czytaj również: Hortensje będą bujnie kwitły przez całe lato. Wystarczy, że zrobisz to jesienią

Jaką odmianę jarmużu wybrać?

Na rynku możemy zakupić różne odmiany jarmużu, które odróżnia między innymi wysokość, stopień kędzierzawości, a także wybarwienie liści.

Natomiast pod względem wysokości łodyg, odmiany dzielimy na niskie do 20 cm, średnio wysokie 20-70 cm oraz te wysokie, osiągające ponad 70 cm. Jednak musimy zwrócić uwagę na fakt, że odmiany wyższe będą potrzebowały do rozwoju większej ilości składników pokarmowych z gleby, niż odmiany niskie. Warto więc pamiętać o tym, wybierając odpowiednią roślinę do swojego ogrodu.

Kiedy zbierać i jak przechowywać jarmuż?

Zbiór jarmużu przypada na okres późnojesienny i zimowy, więc jest to najlepszy okres na wykonanie tej czynności. Związane jest to z tym, że dopiero po przemarznięciu liście mają lepszą jakość, są delikatniejsze, a także znacznie smaczniejsze.

Jednak, gdy już zbierzemy liście jarmużu, to musimy pamiętać o tym, że nie nadają się one do dłuższego przechowywania. Możemy przechowywać je do 4 tygodni, jeżeli zapewnimy im temperaturę 0-1 stopnia Celsjusza i wilgotność względną powietrza w granicy 90-95 procent.

Zobacz też:

Podlewaj tym budleję Dawida. Efekt zachwyci nie tylko motyle 

Mówią, że to najwytrzymalsze kwiaty. Dobrze znoszą nawet upał i suszę

Pokrój na kawałki, zalej wodą i podlej. Pelargonie wystrzelą nowymi kwiatami

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywniak | działka | uprawa roślin