Reklama
Reklama

Ekspresowa odżywka do rabarbaru. Tylko jeden składnik i woda

Coraz więcej osób decyduje się na uprawę rabarbaru w ogrodzie. Warto go posadzić, ponieważ jest idealnym dodatkiem do ciast, nadaje im odrobiny kwasowości. Tę roślinę najczęściej wykorzystujemy też do soków, kompotów i do lemoniad. Jak pielęgnować rabarbar? Sprawdź najważniejsze zasady pielęgnacyjne. Przygotuj też ekspresową odżywkę z dwóch składników.

Rabarbar to roślina o szerokim zastosowaniu. Wykorzystujemy go w kuchni wiosną i wczesnym latem. Pasuje najbardziej do słodkich dań, choć jego kwaśny smak nadaje niepowtarzalnego charakteru nawet tym wytrawnym potrawom. 

Zanim zdecydujemy się na uprawę tej rośliny, musimy znaleźć odpowiednie miejsce na jej posadzenie. Ważne jest także nawożenie, lecz niekoniecznie sklepowymi odżywkami. Przedstawiamy przepis na domowy nawóz

Gdzie sadzić rabarbar? Najważniejsze zasady uprawy

Rabarbar najlepiej rośnie na słonecznym stanowisku. Ostatecznie możemy posadzić go w półcieniu. Gleba musi być żyzna, wilgotna i wapienna. Najgorszym wyborem jest piaszczysta i podmokła ziemia. 

Ważną czynnością pielęgnacyjną rabarbaru jest jego regularne podlewanie w okresie kwitnienia. Roślina jest wrażliwa na niedobór wody, dlatego podłoże musi być stale wilgotne. Nawadnianie wykonujemy wczesnym rankiem lub wieczorem.

Ponadto powinniśmy regularnie odchwaszczać rabarbar. Dzięki temu zabiegowi wypuszcza nowe liście i rzadziej choruje na choroby grzybowe. 

Ekspresowa odżywka do rabarbaru ze skrzypu i wody. Prosty przepis

Nawożenie to kolejna ważna czynność pielęgnacyjna. Zasilanie rabarbaru zaczynamy wczesną wiosną, a potem powtarzamy ten zabieg w czerwcu i sierpniu. Najlepiej wybrać nawóz z dużą ilością azotu, dlatego warto przygotować gnojówkę ze skrzypu. Jak ją zrobić?

Wystarczy, że wrzucimy 0,5 kg skrzypu do wiadra lub pojemnika i zalejemy go 5 l wody. Odżywkę należy odstawić na dobę w ciemne miejsce. Jeśli chcemy uzyskać lepsze efekty, to zostawiamy nawóz ze skrzypu do leżakowania na trzy tygodnie. Po tym czasie zaczyna fermentować. 

Tak przygotowana odżywka pobudza roślinę do wzrostu, a także chroni ją przed chorobami i szkodnikami. Stosujemy ją nie częściej niż raz na dwa tygodnie. 

Zobacz też:

Tych roślin lepiej nie sadź w ogrodzie. Zagłuszą inne gatunki i nigdy się ich nie pozbędziesz

Rośliny doniczkowe marnieją? Wykorzystaj kawałek folii, a szybko wrócą do formy

Zapomnisz o mszycach w ogrodzie. Ten owoc sprawi, że uciekną raz, dwa

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: działka | pielęgnacja roślin