Reklama
Reklama

Nie przegap terminu zbioru fasolki szparagowej. Plony będą duże i jędrne

Fasolka szparagowa to zdrowe i bardzo smaczne warzywo. Latem możesz jeść ją wraz z makaronami, ryżem, rybą, mięsem, a nawet z bułką tartą. Jeśli uprawiasz ją w swoim ogrodzie, nie przegap najlepszego terminu zbiorów tej rośliny, a będziesz mógł cieszyć się jej walorami przez całe lato. Sprawdź, czy można już zbierać fasolkę szparagową.

Fasolka szparagowa to jedno z najzdrowszych warzyw, które możesz uprawiać na swojej działce. Jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Zawiera m.in. witaminę C, która wspiera układ odpornościowy i działa jak antyoksydant, wspomagając walkę z wodnymi rodnikami. 

Znajdziesz w niej także: witaminę K, kwas foliowy, potas, żelazo czy magnez, a w bonusie poza licznymi witaminami dostajesz także niesamowity smak. Fasolka szparagowa w kuchni może być wykorzystywana na wiele sposobów. Wraz z bułką tartą smakuje obłędnie. Jeśli nie przegapisz najlepszego terminu jej zbiorów w ogrodzie, będziesz mógł zajadać się nią przez całe wakacje.

Kiedy dojrzewa fasolka szparagowa? To musisz wiedzieć, jeśli ją uprawiasz

Fasolka szparagowa, która została wysiana w maju do gruntu, (albo kwietniu pod osłonami) powinna być dojrzała pod koniec lipca, w sierpniu i we wrześniu. Twoje warzywa mogą plonować do jesieni, ale musisz je regularnie podlewać i nie zwlekać ze zbieraniem plonów. 

Jeśli będziesz często odwiedzać warzywnik, aby zrywać strąki regularnie, pobudzisz fasolki szparagowe do zawiązywania nowych kwiatów, a tym samym doczekasz się, większej ilości smacznych i zdrowych owoców. 

Może cię zainteresować: To jeden z najzdrowszych owoców świata. Rośnie w Polsce, a mało kto o nim wie

Kiedy zbierać fasolkę szparagową - termin. Lepiej nie przegap najlepszego czasu

Najlepszy czas na zbieranie fasolki szparagowej jest wtedy, gdy strąki osiągną 15-20 cm długości. Zerwij je jeszcze zanim zaczną pęcznieć. Idealnie, jeżeli będziesz przeglądał swoje rośliny co kilka dni.

W okresie plonowania fasolki szparagowej sprawdzaj je co 3-4 doby. Dzięki temu plony zawsze będą świeże i duże, a jednocześnie nie staną się włókniste ani przejrzałe. Bardzo napęczniałe owoce, w których zdążyły już uformować się wybrzuszenia, nie są zbyt smaczne. 

Pamiętaj jednak, by zrywać wszystkie (nawet stare, pominięte strąki, których nie zamierzasz jeść). Dzięki temu twoja fasolka szparagowa zawsze będzie obficie plonować, a bezużyteczne owoce możesz wyrzucić pryzmę kompostową.

Czytaj również: Pomidory słabo owocują? Podlewaj je tym darmowym nawozem, a zobaczysz różnicę

Zobacz też:

Nie tylko kaktus bożonarodzeniowy. "Rybie ości" też pięknie kwitną

Pięknie wygląda i pachnie jak pierniczki. Zasadź teraz, a zakwitnie na Boże Narodzenie

Ten zabieg dla roślin doniczkowych to konieczność. Będą lepiej rosły

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywnik | działka | uprawa roślin