Zrób na święta babkę z zajączkiem lub barankiem. Wygląda, jak z cukierni, a jest banalnie prosta
Na stole wielkanocnym musi znaleźć się babka, ale w tym roku możesz podnieść poprzeczkę i zrobić taką ze wzorem zajączka albo baranka. Ten wypiek wychodzi wilgotny i aromatyczny, a wygląda jak z najlepszej cukierni. Wbrew pozorom jego wykonane jest banalnie proste.
Babka z zajączkiem lub barankiem to idealna propozycja dla osób, które chcą zaskoczyć w tym roku swoją rodzinę i zrobić ciasto z efektem "wow". Z pewnością wywoła uśmiech na wielu twarzach, zwłaszcza u najmłodszych i zniknie co do ostatniego okruszka, bo jest aż tak smaczna. Sprawdź prosty przepis na ten wielkanocny wypiek.
Do zrobienia zajączka lub baranka na babce potrzebujemy foremki właśnie z takim kształtem. Znaczenie ma jej wielkość. Najlepiej więc włożyć ją do keskówki i sprawdzić, czy będzie odpowiednia. Dzięki temu unikniemy niespodzianek, gdy ciasto już się upiecze.
Gdy upieczemy ciasto, to dopiero wtedy wycinamy kształt zajączka albo baranka. Te wzory można robić zarówno z jasnej, jak i ciemnej masy - wszystko zależy od efektu, jaki chcemy osiągnąć i kontrastu z otoczką wypieku.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Co dodać do sernika wielkanocnego, żeby był pyszny? Będzie wilgotny i puszysty
W tym przepisie babka jest kakaowa, natomiast wzór robimy z cytrynowego ciasta. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić jasne tło i ciemne zwierzątka wielkanocne. Wypiek oblewamy polewą z białej czekolady lub tradycyjnie - lukrem.
Składniki na ciasto cytrynowe:
- 120 g miękkiego masła;
- 160 g mąki pszennej;
- 70 g cukru pudru;
- 2 jajka;
- 2 łyżki soku z cytryny;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki na ciasto kakaowe:
- 220 g miękkiego masła;
- 170 g mąki pszennej;
- 170 g mąki ziemniaczanej;
- 120 g cukru;
- 4 jajka;
- 2 łyżki kakao;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Żeby zrobić babkę z zajączkiem lub barankiem, na początek przygotowujemy jasne, cytrynowe ciasto. W tym celu ucieramy masło z cukrem pudrem do momentu, aż powstanie jasna i puszysta masa. Potem dodajemy do niej po jednym jajku i ubijamy krótko do połączenia składników.
W osobnej misce łączymy mąki z proszkiem do pieczenia i następnie dodajemy te wymieszane składniki do masy maślanej. Na koniec dolewamy jeszcze sok z cytryny i całość delikatnie mieszamy.
Jasne ciasto wlewamy do keksówki, uprzednio posmarowanej masłem i obsypanej mąką. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza przez około godzinę, do suchego patyczka. Ostudzony wypiek kroimy na plastry o szerokości 1 cm. Z każdego z nich wycinamy zajączka lub baranka.
W kolejnym kroku robimy ciasto kakaowe: ucieramy masło z cukrem do momentu, aż powstanie jasna i puszysta masa. Następnie dodajemy do niej po 1 żółtku i ubijamy do połączenia składników.
W innym naczyniu łączymy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Suchą masę dodajemy partiami do tej maślanej, całość delikatnie mieszając szpatułką.
Potem ubijamy białka na sztywną pianę i łączymy je z pozostałymi składnikami. 1/3 ciemnego ciasta przelewamy do keksówki, w której piekliśmy jasną masę. Nie zapomnijmy o posmarowaniu formy masłem i oprószeniu mąką.
Potem układamy wykrojone zajączki albo baranki w równym rzędzie, blisko siebie. Na wierzch wzorów wylewamy pozostałą masę kakaową. Babkę pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około godzinę, do suchego patyczka. Po ostudzeniu dekorujemy ją dowolną polewą.
Zobacz też:
Ta karpatka nie ma ani grama cukru, a smakuje doskonale. Idealna na święta bez zbędnych kilogramów
Zerwij te kwiaty w ogrodzie i zrób dżem. Będzie idealny do mazurka
Zapomnij o chrzanie, od którego wszyscy się krzywią. Ten sos chrzanowy zniknie ze stołu raz, dwa