Reklama
Reklama

Zrób farsz i wypełnij nim pomidory. Przepis na szybki i efektowny obiad

Pomidory w piekarniku nabierają wyjątkowego smaku oraz aromatu, który ciężko jest uzyskać w inny sposób. Warto go wykorzystać, szczególnie jeśli nie masz pomysłu na ciekawy obiad. Poznaj przepis, który pozwoli ci na uzyskanie przepysznego i oryginalnego dania. Przygotuj makaron z pomidorami, ale na odwrót.

Faszerowane pomidory to oryginalne danie, które pomoże ci zerwać z nudą. Charakterny, ziołowy farsz oraz smak pieczonych pomidorów idealnie ze sobą współgrają. Dodatkowym plusem potrawy jest również jej ciekawa forma, która zaskoczy każdego. Jeśli potrzebujesz ciekawego pomysłu na obiad, to właśnie ten może cię zachwycić. 

Szybki przepis na obiad. Czego będziesz potrzebować?

Składniki:

  • 6 dużych pomidorów,
  • 120 g makaronu orzo,
  • 400 g mrożonego szpinaku,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 100 g sera feta,
  • sól, pieprz, 
  • oregano, 
  • bazylia,
  • oliwa z oliwek.

Zobacz także: Kopytka nie muszą być nudne. Wykonane z tego przepisu pokochają nie tylko dzieci

Pomidory nadziewane makaronem. Jak je przygotować?

Rozpoczynamy od przygotowania farszu. Makaron wrzucamy do gorącej, porządnie posolonej wody i gotujemy do momentu, aż będzie al dente

W tym czasie siekamy cebulę w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Siekamy czosnek i dorzucamy go po chwili. Następnie dodajemy szpinak. Podsmażamy składniki i na końcu dodajemy do nich sól, pieprz i przyprawy. Po ok. 5 minutach dodajemy ser feta i czekamy, aż się rozpuści i powstanie gęsty sos. Dodajemy makaron i smażymy do momentu, aż składniki będą dokładnie połączone. Zdejmujemy patelnię z ognia i odstawiamy.

Przechodzimy do przygotowania pomidorów. Ostrym nożem odcinamy górę pomidorów. Jeśli są niestabilne, możemy wyciąć niewielki fragment z ich dołu, aby je wyrównać i ustawić w naczyniu żaroodpornym. Za pomocą łyżeczki wydrążamy ich środek i w jego miejsce nakładamy przygotowany przez nas farsz. Przykrywamy odkrojonymi wcześniej kapelusikami.

Naczynie żaroodporne natłuszczamy oliwą z oliwek i ustawiamy w nim pomidory. Wstawiamy je do rozgrzanego piekarnika na 200 st. C. Pieczemy przez ok. 10-15 minut do momentu, aż ich góra będzie dobrze przypieczona.

Zobacz też:

Takie naleśniki podawali na wakacjach w Grecji. Są o niebo lepsze od tradycyjnych

Zapomnij o zwykłym cieście na pierogi. Dołóż te składniki, a będzie miękkie, elastyczne i obłędnie smaczne

W PRL-u dzieci jadły go co tydzień w szkole i przedszkolu. W tej wersji zajadają się również dorośli

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa | szybkie dania | zdrowe żywienie | przepisy