Reklama
Reklama

Zdrowe i sycące ciastka owsiane na drugie śniadanie do pracy. Zero mąki i cukru, same wartościowe składniki

Ciastka owsiane to propozycja śniadaniowa, która może być alternatywą dla tradycyjnej owsianki. Podobnie jak ona, te zdrowe ciasteczka sycą na długi czas, dlatego warto zabrać je na drugie śniadanie do pracy. Możemy też jeść je jako przekąskę, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Sprawdź błyskawiczny przepis.

Ciastka owsiane nie mają w swoim składzie ani cukru, ani mąki, a mimo to są bardzo smaczne. Wszystko za sprawą odpowiednio dobranych składników. Ta zdrowa przekąska może sprawić, że na dobre zrezygnujemy z jedzenia słodyczy.

Składniki na ciastka owsiane

Ciastka owsiane stanowią główne źródło błonnika, wspomagającego pracę układu trawiennego, w tym jelit. Dzięki temu będą idealną przekąską w trakcie odchudzania. Ich sytość spowoduje, że ograniczymy podjadanie między posiłkami.

Ciastka owsiane z zewnątrz są chrupiące za sprawą płatków owsianych, a ich wnętrze jest wilgotne dzięki bananom. Z kolei suszona żurawina i gorzka czekolada nadają im słodki smak. 

Jakich składników potrzebujemy co przygotowania ciastek owsianych? Oto lista:

  • 2 szklanki płatków owsianych górskich;
  • 5 dojrzałych bananów;
  • tabliczka gorzkiej czekolady;
  • garść orzechów;
  • garść żurawiny. 

Możemy dodać jeszcze kilka ulubionych dodatków do ciastek owsianych. Do tego przepisu doskonale pasują płatki migdałów, ziarna dyni czy wiórki kokosowe. 

Przepis na ciastka owsiane z piekarnika

Przepis na ciastka owsiane z piekarnika jest bardzo prosty. Tę dietetyczną przekąskę wykonamy w trzech krokach. Z podanych składników otrzymamy około 25 ciasteczek

Krok 1

Na początek należy odpowiednio przygotować składniki. W tym celu banany rozgniatamy za pomocą widelca, a orzechy, żurawinę i czekoladę drobno kroimy.

Krok 2

Do papki bananowej dodajemy płatki owsiane górskie, a także pozostałe, pokrojone składniki. Całość dokładnie mieszamy. 

Krok 3

W ostatnim kroku formujemy małe kulki z masy i wkładamy ciastka owsiane do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 25 minut. Pamiętajmy, aby wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Ciasteczka na długo zachowują swoją świeżość, możemy zabierać je do pracy przez kolejne dni. 

Zobacz też:

W PRL-u wszyscy jedli tę zupę. Jest zdrowa i niskokaloryczna

Takie ciasto na pierogi robiła moja babcia. Kluczowy jest jeden składnik

Sałatka z tym sezonowym warzywem posmakuje każdemu. Przyrządzisz ją w mgnieniu oka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dieta | zdrowe żywienie