Reklama
Reklama

​Zblenduj i włóż do zamrażarki. Obiady będą smaczniejsze i zdrowsze

Rosół to polskie danie narodowe i nie ma co do tego żadnych wątpliwości. Złoty bulion z makaronem, marchewką i mięsem wielu Polaków jada co niedzielę. Warto jednak zastanowić się, co możemy przygotować z pozostałych po gotowaniu resztek. Dowiedz się, jak zrobić domową kostkę rosołową, która nada twoim potrawom niepowtarzalnego smaku.

Jak zrobić domową kostkę rosołową?

Do przygotowania domowej kostki rosołowej, oprócz resztek z rosołu, będziemy potrzebować zamykanej foremki na kostki lodu oraz blendera. Dużą zaletą tego przepisu jest brak konieczności odparowywania wywaru. Dzięki temu nie tylko oszczędzimy czas, ale także pieniądze, które wydalibyśmy na zużytą w tym celu energię elektryczną. W dodatku przepis na domową kostkę rosołową idealnie wpisuje się w podejście zero waste, a także jest niezwykle szybki.

Sprawdź również: Ryż po ugotowaniu za bardzo się klei? Winny jest popularny błąd

Wystarczy, że do kielicha blendera wrzucimy resztę włoszczyzny z gotowania rosołu, a także trochę wywaru. Możemy również dodać trochę mięsa, jeśli nam zostało i nie chcemy go wykorzystać w inny sposób. Najlepiej nie dodawać całego wywaru na raz, a wlewać go stopniowo, aż do uzyskania gęstej pasty. Gotową masę przekładamy do foremek na kostki i lodu, zamykamy i wkładamy do zamrażarki. Gdy domowe kostki rosołowe się zamrożą, możemy je przełożyć do woreczka lub innego pojemnika.

Sprawdź również: Zrób te ogórki zamiast kiszonych. Nawet teściowa poprosi o dokładkę

Do czego wykorzystać domową kostkę rosołową?

Takie domowe kostki rosołowe możemy wykorzystać później do przygotowania aromatycznych sosów czy pysznego risotto. Dzięki temu przepisowi będziemy je mieli zawsze pod ręką, a w dodatku jest to o wiele zdrowsza alternatywa od kostek rosołowych, które możemy kupić w sklepie, a które składają się w zdecydowanej większości z soli i wzmacniaczy smaku. Dodatkowo wykorzystamy wszystkie składniki z naszego rosołu i żaden produkt nie trafi do kosza. Gdy raz przygotujesz domową kostkę rosołową w ten sposób, będzie to twoja tradycja po każdym gotowaniu rosołu.

Zobacz też:

Kiedyś sądzono, że wywołuje koszmary. To prawdziwa bomba witaminowa, lecz sezon trwa krótko

Nadchodzą upały. Włącz te owoce i warzywa do diety, by nawodnić organizm

​Takie leczo robi Robert Makłowicz. Wspomina też najczęstszy błąd

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy