Zapomnij o suchym mięsie gulaszowym. Wystarczy jedna prosta rzecz, by rozpływało się w ustach
Podczas robienia gulaszu twoją zmorą jest suche i twarde mięso, choć robisz wszystko, by te było miękkie i rozpływające się w ustach? Jest prosty sposób, żeby to zmienić i osiągnąć pożądany efekt, którym zachwycisz całą rodziną. Dowiedz się zatem, jak przygotować aromatyczny i mięciutki gulasz.
Gulasz to jedno z klasycznych dań kuchni polskiej, które zachwyca swoim smakiem oraz wszechstronnością. Można przygotować go z różnego rodzaju mięsa i przy tym podawać na wiele sposobów. Trzeba jednak wiedzieć, jak go przyrządzić, aby wyszedł aromatyczny i miękki. Wystarczy, że zamiast wodą, zalejesz mięso innym płynem, a twój gulasz już więcej nie wyjdzie twardy jak podeszwa.
Gulasz to pożywne danie obiadowe, które nie jest skomplikowane w przygotowaniu, lecz wymaga pamiętania o kilku kwestiach, aby wyszło smaczne i miękkie, a nie twarde i łykowate. Przede wszystkim kluczem jest wybór odpowiedniego mięsa. Warto sięgnąć po kawałki, które dobrze się duszą, takie jak karkówka czy łopatka. Dobrym rozwiązaniem nie są chude kawałki, które po długim gotowaniu staną się twarde jak podeszwa.
Przed duszeniem istotne jest dobre obsmażenia kawałków mięsa na mocno rozgrzanym tłuszczu. W ten sposób soki zostają wewnątrz i mięso pozostaje soczyste, wyraziste i smaczne. Wpływ mają na to także użyte przyprawy. Za klasyczne uznaje się liść laurowy, ziele angielskie, paprykę słodką i ostrą, a także czosnek.
Kluczowe zostaje odpowiednio długie duszenie mięsa na małym ogniu. Aby wyszło miękkie i rozpływające się w ustach, dobrze gotować je powoli pod przykryciem, przez co najmniej 1,5-2 godziny. Zbyt szybkie i zbyt intensywne duszenie skończy się twardym gulaszem. Wpływ na miękkość ma również jednak to, w czym mięso będzie gotowane.
Może cię zainteresować: Dodaj to do mielonych. Będą soczyste i delikatne, jak nigdy wcześniej
Zazwyczaj po obsmażeniu mięsa większość osób zalewa je wodą. Choć jest neutralna, nie wnosi do potrawy żadnych dodatkowych wartości smakowych ani składników wspomagających proces zmiękczania mięsa. Następnym razem warto pokusić się o zamienienie jej na bulion, który sprawi, że gulasz już zawsze będzie wychodzić soczysty i miękki.
Bulion zamiast wody do gulaszu to bogactwo smaku oraz naturalnych związków chemicznych, które pozytywnie wpływają na strukturę kawałków. Duszenie mięsa w bulionie przekłada się więc na kruchość, delikatność oraz finalny smak potrawy. Najlepszą opcją jest oczywiście wykorzystanie domowego bulionu, jednak jeśli nie masz czasu, aby go przygotować, sięgnij po te dostępne w słoiczku lub proszku.
W przypadku gulaszu przyrządzanego z kurczaka lub indyka najlepiej sprawdzi się bulion warzywny lub drobiowy. To delikatne połączenie nie zaburzy smaku i dobrze zadziała na strukturę mięsa. Z kolei gulasz przyrządzany z wołowiny bądź wieprzowiny można zalać dowolnym bulionem. W tym przypadku sprawdzi się drobiowy, wieprzowy, wołowy czy również warzywny.
Sprawdź też: Tak przygotujesz smaczną i soczystą rybę z grilla. Każda kiełbasa się przy niej schowa
Zobacz też:
Do słoików kładę tylko te warzywa. Biją na głowę ogórki kiszone
W życiu nie jadłam lepszego ciasta z truskawkami. Znika do ostatniego okruszka
Taniutki deser, który otula jelita jak kompres. W PRL-u zajadali się nim wszyscy