Reklama
Reklama

Tak przygotujesz smaczną i soczystą rybę z grilla. Każda kiełbasa się przy niej schowa

Sezon na grillowanie trwa w najlepsze. Zazwyczaj wrzucamy na ruszt kiełbasy lub karkówki, jednak możemy znacznie urozmaicić grilla dzięki lekkiej, zdrowej i pełnej smaku rybie. Sprawdź, jak prawidłowo ją przygotować, żeby wyszła soczysta i aromatyczna.

W pierwszej kolejności powinniśmy wybrać odpowiednią rybę na grilla. Najlepiej grillować tłuste gatunki, tj. łosoś, makrela, tuńczyk. To właśnie ich mięso nie wysycha podczas obróbki. Przedstawiamy przepis na najlepszą grillowaną rybę

Składniki na marynatę do grillowanej ryby

Marynowanie ryby przed grillowaniem jest koniecznością. Dzięki temu wzbogacamy jej smak. Alternatywą dla marynat może być przyprawianie. 

Jakich składników potrzebujemy do marynowania ryby? Oto lista dla 500 g mięsa:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek;
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę;
  • 2 łyżki soku z cytryny;
  • 1 łyżeczka oregano;
  • 1 łyżeczka bazylii;
  • świeży rozmaryn;
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki;
  • sól i pieprz do smaku;
  • opcjonalnie: 1 cm startego świeżego imbiru.

Żeby zrobić marynatę, wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki i natrzeć nimi filety rybne. Tak przygotowaną rybę odstawiamy do lodówki na 30 minut. Wówczas nabierze smaku, ale nie straci swojej struktury. 

Jak grillować rybę? Różne metody

Rybę możemy grillować w całości. Wtedy kładziemy ją na rozgrzany grill skórą do dołu i grillujemy bez przykrycia do momentu, aż stanie się chrupiąca. Zazwyczaj potrzebuje około 10 minut na stronę. Warto co jakiś czas obracać mięso, aby uniknąć jego rozpadania. 

Kolejną metodą jest grillowanie ryby w kawałkach bezpośrednio na ruszcie albo na specjalnej tacce. Robimy to na średnim ogniu, zazwyczaj około 4-5 minut z każdej strony. 

Niektórzy przygotowują z ryby grillowane szaszłyki. Musimy pokroić łososia, tuńczyka lub miecznika na małe kawałki, które przeplatamy z warzywami, tj. cebula, papryka, cukinia. Tak przygotowane przekąski wrzucamy na średnio rozgrzany grill. Takie mięso zazwyczaj potrzebuje 2-3 minut na stronę. Pamiętajmy, aby co jakiś czas je obracać. 

W każdym przypadku polecamy lekko natłuścić ruszt. Dzięki temu zapobiegniemy przywieraniu mięsa. Unikajmy jednak nadmiaru oleju, który może wzniecić płomienie. 

Z czym podawać rybę z grilla?

Rybę z grilla warto podawać z chrupiącym pieczywem czosnkowym. Wspaniale smakuje z ziemniakami pieczonymi w mundurkach z rozmarynem, czosnkiem i oliwą. 

To mięso możemy też podawać z grillowanymi warzywami, tj. papryka, cukinia, bakłażan, szparagi. Warto polać je delikatnym sosem jogurtowym. 

Do grillowanej ryby pasuje z sałatka grecka, sałatka z rukolą lub pomidory i mozzarella. W wersji orzeźwiającej możemy podawać ją owocami z grilla - z ananasem, brzoskwiniami czy nektarynkami polanymi jogurtem albo bitą śmietaną. 

Zobacz też:

Chcesz schudnąć przed wakacjami? Koniecznie wprowadź to do diety

Zbierz na łące, zmiksuj i zrób zielony koktajl. To prawdziwa bomba witaminowa

​Idealne ciasto na Dzień Matki. Lepsze niż napoleonka czy karpatka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy