Zapomnij o klasycznym kompocie z suszu. Ta wersja podbija świąteczne stoły
Kompot z suszu to od lat nieodłączny element kolacji wigilijnej, choć nie każdemu pasuje jego ciężki i dymny smak. Coraz więcej osób poszukuje więc alternatyw, które swoim smakiem wpiszą się w świąteczny klimat i tradycję. Jedną z propozycji jest aromatyczny i lekko kwaśny kompot, którzy przygotujesz z zaledwie kilku składników. Poznaj recepturę i przygotuj dla swojej rodziny na ten świąteczny czas.
Świąteczny kompot to obowiązkowa pozycja wigilijnego menu. Ten z suszu to od lat tradycja mocno zakorzeniona w polskich domach. Przygotowywany z suszonych śliwek, jabłek, gruszek i innych owoców ma na myśl przywodzić zdrowie i długowieczność. Swoim mocno charakterystycznym smakiem podbija serca wielu osób, jednak nie wszystkich. Dla tych, którzy nie przepadają za tym napojem, na szczęście istnieją smaczne alternatywy, które również można zaserwować na świątecznym stole.
Kompot z suszu, choć jest jednym ze świątecznych klasyków, posiada tyle samo przeciwników, co zwolenników. Jego ciężki i dymny smak to coś, co nie przypada do gustu każdego, dlatego dobrze znać nieco słodsze i delikatniejsze alternatywy. Jedną z nich jest propozycja wigilijnego kompotu, który można ugotować z żurawiny oraz jabłek.
Taki napój niesie za sobą nie tylko przyjemny, lekko kwaskowy smak, ale także sporą dawkę wartości odżywczych, witamin oraz minerałów. Żurawina działa korzystnie, chociażby na odporność, a także i trawienie. Taki świąteczny napój jest więc lżejszą dla żołądka i bardziej orzeźwiającą propozycją.
Ponadto pięknie prezentuje się w karafce na stole, a do tego smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Z pewnością poprzez swój słodki posmak jest ulubieńcem najmłodszych, ale skrada i serca dorosłych. Smak uzyskany z ugotowania kwaśnej żurawiny i jabłek z dodatkiem miodu staje się przyjemnie zbalansowany, który wzbogacony o korzenne przyprawy doskonale wpisuje się w świąteczny klimat.
Zobacz także: Wigilijna zupa z Kresów zachwyca smakiem od pierwszej łyżki. Prosta, a robi furorę na stole
Kompot z żurawiny i jabłek jest pełen smaku, a przy tym w łatwy sposób można go przyrządzić. Co ciekawe, przygotowanie zajmuje o wiele mniej, niż ma to miejsce w przypadku klasycznego kompotu z suszonych owoców. Jeśli więc poszukuje inspiracji na powiew świeżości na świątecznym stole bądź też któryś z domowników nie przepada za kompotem z suszu, koniecznie przygotuj ten świąteczny napój.
Lista składników jest dość krótka i uwzględnia następujące produkty:
- 300 g żurawiny
- 3-4 jabłka
- 1,5 l wody
- 1 laska cynamonu
- Kilka goździków
- Miód
- Odrobina soku pomarańczowego
- Opcjonalnie: 2-3 gwiazdki anyżu
Sposób przygotowania:
Umytą żurawinę włóż do garnka. Jabłka dokładnie opłucz i pokrój w ćwiartki lub ósemki. Dodaj do żurawiny, razem z resztą przypraw. Całość zalej wodą i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 30-40 minut. Po tym czasie zdejmij z ognia i dodaj miód oraz laskę cynamonu. Dosładzaj napój według własnych preferencji co do słodyczy.
Odstaw do wystudzenia. Jeśli owoce popękały, przecedź napój przez gazę lub sitko, by uzyskać klarowny, przepyszny kompot. Podawaj na Wigilii na zimno lub po podgrzaniu. Jako dekorację możesz do karafki i kubków wrzucić po żurawinie, plasterku cytryny lub lasce cynamonu. Serwowany napój jeszcze bardziej nabierze świątecznego klimatu. Smacznego!
Może cię zainteresować: Przepis siostry Anastazji na tę roladę nie ma sobie równych. Na święta robię od razu dwie
Zobacz też:
Zawsze dodaję to do zupy grzybowej. Doskonale podkręca smak
Ta ryba to najgorszy wybór na Wigilię. Problemy żołądkowe gwarantowane
W tym roku na święta zrób rybę w airfryerze. Będzie smaczna i chrupiąca