Z ciasta wyszedł zakalec? Zamiast wyrzucać je do kosza, zrób przekąskę, po którą ustawią się kolejki
Chyba każdemu z nas zdarzyło się, że zamiast puszystego, wyrośniętego ciasta wyszedł zakalec. Taki nieudany wypiek niemal zawsze ląduje w koszu, lecz nasze wysiłki wcale nie muszą pójść na marne. Z zakalca można zrobić pyszną, słodką przekąskę, idealną do popołudniowej kawy.
Czy słyszałeś kiedyś o przekąsce "uratowany zakalec"? To nic innego jak bajaderki, czyli czekoladowe kulki, zachwycające wilgotnością i intensywnym smakiem kakao o delikatnej, lekko kleistej konsystencji, rozpływającej się w ustach. Stanowią unikalne połączenie smaków, bo nigdy nie wiadomo, jakie skrawki ciast w nich odnajdziemy. Uznajemy je za ratunek dla niedoskonałych wypieków. Sprawdź, jak z "kuchennych resztek" może powstać coś naprawdę wyjątkowego.
Bajaderki zrobimy z zakalca ciasta drożdżowego, kruchego czy biszkoptowego. Wiele osób używa też pokruszonych, maślanych ciasteczek albo herbatników. Pozostałe składniki można nieco modyfikować - te przekąski są prawdziwą perełką cukierniczej improwizacji. Skupimy się jednak na konkretnym przepisie.
Składniki:
- 200 g zakalca;
- 70 ml mleka;
- 2 łyżki kakao;
- 2 łyżki cukru;
- 1 łyżka masła;
- 1 łyżka alkoholu;
- 80 g dżemu, konfitury albo marmolady;
- 50 g drobno pokrojonej, gorzkiej czekolady;
- 30 g posiekanych orzechów włoskich;
- 20 g posiekanych płatków migdałów;
- posypka - posiekane orzechy, migdały, wiórki kokosowe, posypka czekoladowa.
Przygotowanie:
Na początek kruszymy albo rozdrabiamy ręcznie lub w malakserze zakalec, natomiast mleko, masło, cukier i kakao gotujemy na małym ogniu do momentu rozpuszczenia słodzidła.
W kolejnym kroku w dużej misce mieszamy: rozdrobnione ciastka, masę czekoladową, dżem, alkohol, czekoladę, orzechy i migdały. Jeśli uważamy, że powstała masa jest zbyt sucha, to warto dodać do niej więcej mleka.
Z przygotowanej masy zaczynamy wyrabiać kulki i każdą z nich obtaczamy w posypce. Bajaderki należy przechowywać w lodówce.
Zakalec można wykorzystać zamiast herbatników. Wystarczy pokruszyć go na drobne kawałki i połączyć z masą na bazie mascarpone, budyniu lub serka homogenizowanego. Taki deser można przełożyć warstwami, dodając owoce i galaretkę, tworząc smaczny przekładaniec.
Inną propozycją jest nasączenie takiego nieudanego wypieku ponczem. Dzięki temu ciasto stanie się wilgotniejsze i bardziej aromatyczne, a po dodaniu kremu lub bitej śmietany może przypominać biszkoptowy deser. Można go też pokroić w kostkę i dodać do deseru typu tiramisu.
Polecamy też zrobić grzanki z zakalca. Wystarczy pokroić go na cienkie kromki i wysuszyć w piekarniku lub na patelni. Staną się wówczas chrupiące. Takie małe przekąski będą idealne do zup kremów lub sałatek, zwłaszcza jeśli posypiemy je ziołami i przyprawami.
Zobacz też:
Robię domowy serek topiony z tego przepisu. Smaczny i znacznie zdrowszy niż ten ze sklepu
Ten przepis na faworki ma ponad 100 lat. Lepszego nie znajdziesz
Najłatwiejszy przepis na babeczki. Zrobisz je w mgnieniu oka