Reklama
Reklama

Z ciasta wyszedł zakalec? Zamiast wyrzucać je do kosza, zrób przekąskę, po którą ustawią się kolejki

Chyba każdemu z nas zdarzyło się, że zamiast puszystego, wyrośniętego ciasta wyszedł zakalec. Taki nieudany wypiek niemal zawsze ląduje w koszu, lecz nasze wysiłki wcale nie muszą pójść na marne. Z zakalca można zrobić pyszną, słodką przekąskę, idealną do popołudniowej kawy.

Czy słyszałeś kiedyś o przekąsce "uratowany zakalec"? To nic innego jak bajaderki, czyli czekoladowe kulki, zachwycające wilgotnością i intensywnym smakiem kakao o delikatnej, lekko kleistej konsystencji, rozpływającej się w ustach. Stanowią unikalne połączenie smaków, bo nigdy nie wiadomo, jakie skrawki ciast w nich odnajdziemy. Uznajemy je za ratunek dla niedoskonałych wypieków. Sprawdź, jak z "kuchennych resztek" może powstać coś naprawdę wyjątkowego. 

Bajaderki z zakalca - prosty przepis

Bajaderki zrobimy z zakalca ciasta drożdżowego, kruchego czy biszkoptowego. Wiele osób używa też pokruszonych, maślanych ciasteczek albo herbatników. Pozostałe składniki można nieco modyfikować - te przekąski są prawdziwą perełką cukierniczej improwizacji. Skupimy się jednak na konkretnym przepisie. 

Składniki:

  • 200 g zakalca;
  • 70 ml mleka;
  • 2 łyżki kakao;
  • 2 łyżki cukru;
  • 1 łyżka masła;
  • 1 łyżka alkoholu;
  • 80 g dżemu, konfitury albo marmolady;
  • 50 g drobno pokrojonej, gorzkiej czekolady;
  • 30 g posiekanych orzechów włoskich;
  • 20 g posiekanych płatków migdałów;
  • posypka - posiekane orzechy, migdały, wiórki kokosowe, posypka czekoladowa.

Przygotowanie:

Na początek kruszymy albo rozdrabiamy ręcznie lub w malakserze zakalec, natomiast mleko, masło, cukier i kakao gotujemy na małym ogniu do momentu rozpuszczenia słodzidła. 

W kolejnym kroku w dużej misce mieszamy: rozdrobnione ciastka, masę czekoladową, dżem, alkohol, czekoladę, orzechy i migdały. Jeśli uważamy, że powstała masa jest zbyt sucha, to warto dodać do niej więcej mleka. 

Z przygotowanej masy zaczynamy wyrabiać kulki i każdą z nich obtaczamy w posypce. Bajaderki należy przechowywać w lodówce. 

Nie tylko bajaderki. Co jeszcze można zrobić z zakalca?

Zakalec można wykorzystać zamiast herbatników. Wystarczy pokruszyć go na drobne kawałki i połączyć z masą na bazie mascarpone, budyniu lub serka homogenizowanego. Taki deser można przełożyć warstwami, dodając owoce i galaretkę, tworząc smaczny przekładaniec.

Inną propozycją jest nasączenie takiego nieudanego wypieku ponczem. Dzięki temu ciasto stanie się wilgotniejsze i bardziej aromatyczne, a po dodaniu kremu lub bitej śmietany może przypominać biszkoptowy deser. Można go też pokroić w kostkę i dodać do deseru typu tiramisu.

Polecamy też zrobić grzanki z zakalca. Wystarczy pokroić go na cienkie kromki i wysuszyć w piekarniku lub na patelni. Staną się wówczas chrupiące. Takie małe przekąski będą idealne do zup kremów lub sałatek, zwłaszcza jeśli posypiemy je ziołami i przyprawami. 

Zobacz też:

Od lat robię te gołąbki w Wielki Piątek. Tak dobre, że wszyscy oblizują talerze

Rosa na serniku nigdy ci nie wychodzi? Widocznie nie znasz tej banalnej metody

Magda Gessler robi majonez, zamiast go kupować. Wypróbuj ten przepis, bo lepszego nie znajdziesz

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta