Reklama
Reklama

Wybierz tę rybę zamiast łososia. Jest zdrowsza, smaczniejsza i z Polski

Ryby to ważny element zdrowej i zbilansowanej diety, dlatego tak ważne jest ich regularne spożywanie. Od lat słyszy się, że jednym z najlepszych wyborów jest popularny łosoś, ale jak się okazuje, wartą uwagi jest również ryba słodkowodna występująca w Polsce. Ceniona za smak i właściwości odżywcze, sprawdzi się do codziennego jadłospisu.

Ryby to źródło cennego białka, kwasów omega-3, a także witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Powinny mieć stałe miejsce w codziennej diecie całej rodziny. Zastanawiając się, po jaką rybę sięgać na co dzień, warto rozważyć tę lekkostrawną rybę będącą alternatywą dla popularnego łososia. Co najlepsze, występuje w Polsce. 

Co zamiast łososia? Niedoceniona polska ryba  

Ryby słodkowodne występujące w Polsce mogą być ciekawą propozycją w zbilansowanej diecie, lecz niestety często są niedoceniane na tle innych popularnych gatunków, takich jak łosoś. Tak jest w przypadku karasia, który uważany jest za tradycyjną polską rybę z rodziny karpiowatych.  

Jako gatunek słodkowodny, karaś występuje w jeziorach, stawach i rzekach. Z łatwością można dostać go u lokalnych hodowców bądź też wędkarzy, mając tym samym gwarancje, co do podchodzenia i świeżości ryby. Uważana jest za zdrowy i nadal za mało doceniany wybór, jeśli chodzi o ryby w diecie. Choć karaś nie jest tak wartościowy jak makrela czy sardynki, wciąż niesie za sobą wiele dobrego i przy tym często jest lepszym wyborem aniżeli łosoś, który nie rzadko hodowany jest w złych warunkach.  

Karaś to natomiast jasne, lekkostrawne i delikatne mięso, które jest jednocześnie świetnym źródłem dobrze przyswajalnego białka. Smakiem wpasowuje się w liczne potrawy kulinarne, przez co sprawdzi się do smażenia w panierce, pieczenia w piekarniku, grillowania czy też podany w galarecie. 

Zobacz także: Seniorzy powinni pić kilka razy w tygodniu. Wspiera serce i obniża ciśnienie

Wartości odżywcze karasia. Dlaczego warto postawić na tę rybę? 

Karaś to ryba, która dobrze smakuje i z łatwością może znaleźć się na naszym talerzu. Jako że występuje w Polsce, często bywa dostępna lokalnie. Cechuje się nisko kalorycznością, gdyż posiada w sobie niewiele tłuszczu i tym samym może być dobrym wyborem podczas diety odchudzającej. Choć przez to nie jest tak bogaty omega-3, jak chociażby łosoś, wciąż pozostaje dobrym wyborem. 

Tak jak inne ryby, zawiera cenne witaminy i minerały, takie jak fosfor, selen, potas czy nawet żelazo. Tym samym wpływa na lepszą koncentrację, a także dba o zdrowie serca i układu krwionośnego. Wspiera również odporność. 

Tym samym może być smaczną i sycącą propozycją na obiad bądź też kolację. Mięso karasia jest białe i chude, a do tego delikatne. Jedyną jego wadą jest spora ościstość, tak jak w przypadku karpia, co może być nieco uciążliwe przy jedzeniu. Karasia często poddaje się więc uprzedniemu zmieleniu. To także dobra baza do zupy rybnej bądź też opcja do smażenia, pieczenia i gotowania. Warto wprowadzić ją do codziennego menu, zwłaszcza że można to zrobić na tak wiele sposobów.  

Może cię zainteresować: Wspiera serce i jelita, a do tego ułatwia odchudzanie. Jedz, póki trwa sezon

Zobacz też:

Nie wyrzucaj łupin z cebuli. Tak możesz je wykorzystać

Jedz 2 razy w tygodniu zamiast ziemniaków. Wątroba ci podziękuje

Ten dżem zrobisz w 10 minut i to w listopadzie. Zachwyca smakiem i jest zdrowszy od tradycyjnego

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowe żywienie | zdrowie | obiady domowe