Reklama
Reklama

​Wszyscy będą błagać o przepis. "Ciasto sąsiadki" tak dobre, że można je jeść codziennie

Dla jednych ulubionym ciastem jest sernik, a dla innych — ciasto czekoladowe. A co gdyby pogodzić te dwie grupy i stworzyć wypiek, którego smak połączy kremowy sernik z miękkim ciastem czekoladowym? W ten właśnie sposób powstało pyszne "ciasto sąsiadki". Poznaj przepis na znany już PRL-u sernik Izaura.

Sernik Izaura — składniki

Połączenia tych dwóch smaków znane były już w PRL-u, gdzie "ciasto sąsiadki" było jednym z najpopularniejszych deserów. Do przygotowania sernika Izaura będziesz potrzebować:

  • 1 kg twarogu sernikowego (najlepiej tłusty lub półtłusty),
  • 1 łyżka cukru wanilinowego,
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,
  • 100 ml śmietanki 30%,
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej,
  • 200 g czekolady (gorzkiej, mlecznej lub pół na pół),
  • 300 g masła,
  • 320 g mąki pszennej,
  • 5 łyżek kakao,
  • 660 g cukru,
  • 8 jajek.

To ciasto nie wymaga od nas olbrzymich umiejętności cukierniczych, należy jednak pamiętać, by być cierpliwym i przestrzegać kolejnych kroków.

Sprawdź również: Naturalny antybiotyk, który możesz stosować przez całą zimę. Zrób go z przepisu siostry Anastazji

Jak przygotować sernik Izaura, czyli "ciasto sąsiadki"?

Przygotowanie "ciasta sąsiadki" zacznij od ciasta kakaowego. W mniejszej misce wymieszaj 5 łyżek kakao, 1 łyżkę proszku do pieczenia oraz 320 g mąki pszennej i odstawą ją. Do dużej miski włóż 200 g miękkiego masła, dodaj 440 g cukru i całość utrzyj na jasną, puszystą masę. Gdy podwoi swoją objętość dodaj do niej po kolei cztery jajka, cały czas mieszając. Zacznij powoli dodawać suche składniki do mokrych. Delikatnie mieszaj ciasto do momentu, aż mokre i suche składniki całkowicie się połączą. Połowę masy na ciasto czekoladowe wylej na wyłożoną papierem do pieczenia formę o wymiarach 24 × 24 cm.

Sprawdź również: Są jeszcze lepsze niż jagodzianki. Z tego przepisu robiła je moja babcia

Przygotuj masę serową. Z pozostałych czterech jajek oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj 220 g cukru i utrzyj na sztywną pianę. W drugiej misce utrzyj żółtka ze 100 g masła, 1 kg twarogu oraz 2 łyżki skrobi ziemniaczanej. Za pomocą szpatułki delikatnie wymieszaj białka z masą twarogową. Masę sernikową wylej na spód czekoladowy i przykryj pozostałą częścią masy czekoladowej. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 185 stopni Celsjusza i piecz przez około 40-50 minut. W czasie pieczenia ciasta przygotuj polewę. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i dodaj do niej śmietankę. Lśniącą masą polej upieczone ciasto. Smacznego!

Zobacz też:

​Jesienne tagliatelle z bakłażanem. Przepis prosto od sycylijskiej babci

Ten owoc to skarbnica zdrowia. Smakuje obłędnie, a Polacy traktują go jak ozdobę

​Na stołach w PRL był częściej niż schabowy. Dziś nikt o nim nie pamięta

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | przepisy